Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
1344 materiały
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Ciastka ze „Squid Game”, lody Ekipy... Czego szukaliśmy w Google w 2021 roku?
Google podsumował rok 2021 w swojej przeglądarce. Czego szukali internauci, jeśli chodzi o jedzenie i gotowanie? W tym roku ekscytowali się ciastkami z serialu...
Karp smażony, krem ponczowy i kasztany. Przepisy na wigilię z książki z 1910 r.
„Pół kwarty mąki posoliwszy, zagnieść niezbyt twardo z jajem i wodą. Rozwałkować cieniutko, pokrajać małe kwadraciki z ciasta i nakładać farsz z grzybów,...
Kołacz na wigilię, szczodraki na Nowy Rok. Ekspertka o zmianach w świątecznej kuchni
- Wiele dań, które pojawiały się na sarmackim stole w wigilię i Boże Narodzenie, jest nam kompletnie nieznanych. Raczej nie znajdziemy dziś w menu szczupaka w...
Co jadały bohaterki „Seksu w wielkim mieście”? Brunch z szampanem i sushi
W czwartek, 9 grudnia w HBO odbyła się premiera bardzo wyczekiwanego serialu „I tak po prostu” (ang. „And just like that”), nawiązującego wprost do wielkiego...
Kolejny sukces Polki na „Kulinarnych Oscarach”
Magdalena Tomaszewska–Bolałek została wyróżniona w prestiżowym konkursie na najciekawsze książki kulinarne na świecie z ostatnich 25 lat - Gourmand The best of...
Ciasto Ani z Zielonego Wzgórza, naleśniki Mamy Muminka. TOP 8 smakołyków z książek
W dzieciństwie z zapartym tchem śledziliśmy przygody Muminków, baliśmy się Buki oraz czekaliśmy na to, co wymyślą przyjaciele ze Stumilowego Lasu. Równie...
Jak przyrządzić zdrowe desery, chipsy i przekąski? Psychodietetyczka podpowiada
Wielu z nas nie może oprzeć się słodyczom i słonym przekąskom. Sięgamy po nie, aby poprawić sobie humor lub szybko zaspokoić głód. Szukamy w nich źródła...
Restauracja w ciemności. Jedliśmy po ciemku. Trwa zbiórka na Ogród Zmysłów
W restauracji panowały egipskie ciemności. Z pewnym trudem usiedliśmy przy stole, na którym kelnerzy postawili dania. Najpierw pojawiło się zagubienie,...
Polka zdobyła Kulinarnego Oscara! Jej e-book to międzynarodowy hit. Zobacz przepisy
Darmowy e-book „Polski stół” Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek wygrał w konkursie Gourmand World Cookbook Awards 2021, nazywanym Kulinarnymi Oscarami. Książka o...
Black Friday w gastronomii i dyskontach spożywczych. Sprawdź oferty!
Black Friday to święto okazji, piątek przypadający po amerykańskim Dniu Dziękczynienia. W tym roku to 26 listopada. Zwyczaj przywędrował do Polski, stając się...