Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
1344 materiały
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Pyszny sernik na zimno z truskawkami. Wypróbuj przepis blogerki Polish your kitchen
Potrzebujesz ochłody? Ten sernik na zimnoz truskawkami sprosta oczekiwaniom wybrednego łasucha. Mamy dla ciebie rewelacyjny przepis na to wyśmienite ciasto od...
Mrożenie żywności. Jak bezpiecznie przechowywać produkty w zamrażarce?
Zostało ci dużo jedzenia po obiedzie? Nie wyrzucaj go! Jest wiele produktów, które można bezpiecznie zamrozić, a później zjeść w dowolnym momencie. Dzięki temu...
Masz ochotę na szybki wypiek do kawy? Wypróbuj proste muffiny z truskawkami
Szybkie muffiny z truskawkami to pyszny wypiek do filiżanki gorącej herbaty lub kawy. Domowe muffiny przygotujecie szybko i z produktów dostępnych niemal w...
Niezbędnik przyprawowy. Oto 7 uniwersalnych dodatków kuchni polskiej
Kuchenne szafki kuchenne często uginają się od ilości posiadanych ziół i przypraw. Czasem kupujemy składnik do konkretnego dania, które po jednokrotnym użyciu...
Świetny pomysł na obiad! Domowy gulasz z indyka z warzywami
Tradycyjny gulasz z indyka przyrządza się z dodatkiem świeżej papryki lub z dodatkiem mielonej przyprawy, której smak wzmacnia dodatek koncentratu. Gulasz z...
Koszmarne jedzenie z dzieciństwa. Zobacz 11 dań, o których chcielibyście zapomnieć
Gdy myślimy o daniach z lat dziecięcych, najczęściej wspominamy te, które kojarzą nam się z błogością. Jednak dzieciństwo związane jest z wieloma posiłkami,...
Tradycyjna bruschetta na imprezę i na śniadanie. Przepis na grzankę z pomidorami
Miłośnicy kuchni włoskiej z pewnością znają bruschette. Włoska przystawka składa się z dobrej jakości chleba, czosnku, oliwy i pomidorów. Sekretem udanej...
Napój Sassy Water na lato. Zobacz przepis z dodatkiem orzeźwiających składników
Napój Sassy Water to świetna propozycja dla osób, które nie przepadają za smakiem wody. W prosty sposób można zrobić samemu wodę smakową z łatwo dostępnych...
Pamiętasz go z dzieciństwa - szczególnie jego wyrazisty smak. Spróbuj tego kompotu
Domowy kompot z wiśni to napój, który często gościł w domowych spiżarniach. Poza samym napojem, ugotowane owocowe można wykorzystać do nadziewania puszystych...
Ten smak znasz z fast-foodów. Teraz możesz go zrobić w domu i to w 5 minut
Prosty sos tysiąca wysp większość osób zna z popularnych sieci restauracji serwujących dania typu fast-food. Można go zrobić w kilka minut w domowym zaciszu....