Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
1376 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Gotowanie kalafiora nie musi być przykrym obowiązkiem. Oto trik na apetyczne warzywo
Kalafior to smaczne i zdrowe warzywo, które warto jeść, szczególnie latem. Można je gotować, piec, grillować i dodawać do sałatek. A nawet jeść na surowo. Może...
Zupa z bobem na sezonowy obiad. Wypróbuj przepis
Zupa z bobem to zdrowe danie, które można szybko ugotować na obiad. Wcześniej przygotowane warzywa przyspieszą przygotowanie posiłku. Zupa krem to także metoda...
Łatwe ciasto bez pieczenia na lato. Sernik na zimno z malinami zrobią nawet amatorzy
Sernik na zimno z malinami to prosty deser dla miłośników sezonowych słodkości. Wystarczy wymieszać zmielony twaróg z rozpuszczoną galaretką i zmiksowanymi...
Poradnik gotowania bobu. Oto wskazówki, aby przyrządzić go idealnie!
Gotowanie bobu to pozornie prosta czynność. Wystarczy mieć niełuskany bób, wodę i szczyptę soli. Jednak nie zawsze wszystko pójdzie tak, jak sobie...
Pierwszy łyk przypomni dzieciństwo. Wypróbuj przepis na pyszny kompot z papierówek
Papierówka to popularne określenie jabłka znanego także jako oliwka żółta. Z niej można ugotować orzeźwiający kompot, który można podać do popicia sezonowego...
Szukasz pomysłu na obiad? Oto prosty przepis na fasolkę szparagową idealną na lato
Fasolka szparagowa to pyszne i niskokaloryczne warzywo strączkowe po które warto sięgać w letnim jadłospisie. Wedle uznania można sięgać po żółtą lub zieloną...
Znasz kuchnię Pomorza? Fjut, ruchańce i bania, czyli wyjątkowe przysmaki regionu
Kuchnia województwa kujawsko-pomorskiego to wypadkowa wpływów kuchni niemieckiej, polskiej i krajów nadbałtyckich np.: Szwecji. Turystom z regionem szczególnie...
Odkryj hit z PRL-u. Wypróbuj przepis na zapomniane podroby w śmietanie
Cynaderki to popularne w czasach PRL-u danie z nerek. Właśnie wtedy na stołówkach i w barem mlecznych karmiono tym tanim gulaszem z podrobów. Często były...
Szukasz pomysłu na obiad? Wypróbuj przepis na sycącą zupę gulaszową
Zupa gulaszowa dla wielu osób jest najpożywniejszym posiłkiem, jaki można sobie wymarzyć. Połączenie sycącego mięsa, ziemniaków i pomidorów tworzy znakomite...
Domowy ocet jabłkowy. Wypróbuj przepis na zdrowy składnik surówek
Ocet jabłkowy to zdrowy składnik surówek i sałatek. Można także dodać odrobinę do wody gazowanej, tworząc interesujący w smaku napój orzeźwiający na lato....