Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
1334 materiały
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Lemoniada z truskawkami. Poznaj przepis na orzeźwiający napój, który ugasi pragnienie
Lemoniada truskawkowa jest prosta w przygotowaniu. Można ją zrobić tylko z kilku składników, a będzie orzeźwiająca i smaczna. Istnieje wiele wersji popularnego...
Domowy dżem truskawkowy jak od babci. Odkryj przepis na domowe przetwory
Sprawdzony przepis na prosty dżem truskawkowy, który smakuje obłędnie. Potrzebujesz jedynie dwóch składników, czyli owoców i cukru. Można jednak podkreślić...
Co zrobić na Dzień Dziecka? Zobacz 10 przepisów na przekąski i desery
Dzień Dziecka świętujemy 1 czerwca. Z tej okazji mamy dla ciebie 10 pomysłów na pyszne przekąski i desery, które z pewnością posmakują najmłodszym. To m.in....
Smaki dzieciństwa z lat 90. Bransoletki z cukierków, krówki ciągutki i gumy kulki
Pamiętasz słodycze lat 90.? To między innymi guma balonowa na metry, żelki w kształcie koników morskich czy gumy kulki. Sklepiki szkolne i osiedlowe uginały się...
Zastrzyk witamin na co dzień. Zobacz, 5 przepisów na soki owocowo-warzywne
Według kalendarza świąt nietypowych 30 maja świętujemy Światowy Dzień Soku. Z tej okazji mamy dla Ciebie 5 przepisów na pyszne i zdrowe domowe soki...
Soczysty burger Jana Kuronia na Światowy Dzień Hamburgera 2023. Odkryj przepis
Światowy Dzień Hamburgera 2023 wypada w niedzielę 28 maja. Z tej okazji mamy dla was dwa smakowite przepisy na domowe burgery od Jana i Anety Kuroniów – w...
Kawa cold brew, czyli „parzona” na zimno. Wypróbuj przepis na orzeźwiająca kawę
Kawa cold brew to jeden z orzeźwiających napojów na lato. Wysokie temperatury za oknem sprawiają, że należy się regularnie pić różne napoje. Jeżeli wolicie nie...
Makaron z truskawkami na obiad. Wypróbuj przepis na zdrowsze danie w 10 minut
Włosi kręcą nosem, gdy w kuchni polskiej łączymy makaron z truskawkami, jogurtem i cukrem. Jednak trudno wyobrazić sobie bardziej zaskakujące i pyszne...
9 retro przepisów na lato. Te dania robiły nam nasze mamy i babcie
Dla wielu z nas smaki dzieciństwa najbardziej kojarzą się z beztroskimi wakacjami u babci. Właśnie w tym czasie można było bezkarnie zajadać się świeżymi...
Chrupiące pikle z ogórków z sezamem. Odkryj przepis prosto z Japonii
Domowe pikle z ogórków z sezamem to klasyczna przystawka wywodząca się z kuchni japońskiej. Ogórki doprawiane są świeżym imbirem, sosem sojowym i sake, które...