W skrócie
Sycąca zapiekanka ziemniaczana jest uniwersalnym daniem. Ważne, aby wybrać na nią odpowiedni typ ziemniaków. Świetny będzie typ sałatkowy, który nie rozleci się podczas gotowania i po ostudzeniu nada się do krojenia w równe plastry. Podpowiadamy, jak zrobić podstawową zapiekankę ziemniaczaną.
Zapiekanka ziemniaczana – przepis na obiad
Liczba porcji: dla 6 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny, w tym 30 minut pieczenia.
Składniki:
- 8–10 ziemniaków,
- szczypta soli,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub
- 2 łyżki posiekanego kopru.
Sos do zapiekanki ziemniaczanej:
- 1 łyżka masła,
- 1 cebula,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
- 1 szklanka mleka,
- 2 jajka,
- 100 g sera żółtego,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu.
Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną?
Przygotowanie:
- Ziemniaki należy obrać, włożyć do garnka i ugotować do miękkości z łyżeczką soli. Następnie ziemniaki należy odcedzić i odstawić do wystudzenia.
- W trakcie gotowania ziemniaków należy rozgrzać masło na patelni i obsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Cebula ma mieć złoty kolor.
- W kwadratowym żaroodpornym naczyniu należy układać ziemniaki pokrojone w plastry. Na przemian należy rozdzielać je warstwą cebuli i startego żółtego sera. Ostatnią warstwą na wierzchu zapiekanki ma być ser.
- W misce należy wymieszać mleko z jajkami, słodką papryką, gałką muszkatołową i świeżo zmielony pieprz. Płyn mleczno-jajeczny należy równomiernie rozprowadzić w żaroodpornej formie.
- Zapiekankę ziemniaczaną należy wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać w 180° Celsjusza przez 30 minut. Po upieczeniu można posypać zapiekankę posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
Zobacz także: 9 zaskakujących zastosowań ziemniaka. Do czego wykorzystać wodę po gotowaniu tego warzywa!
Dodatki do zapiekanki ziemniaczanej
Poza startym żółtym serem lub mozzarellą, wyśmienitym dodatkiem do zapiekanki ziemniaczanej są różnego rodzaju mięsa i wędliny (wędzone żeberka, boczek i szynka). Przykładem jest sycąca zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i szpinakiem, która sprawdzi się na jesienny i zimowy obiad.
Ciekawie smakuje też ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym. Jeśli lubicie grzyby, to powinniście spróbować zapiekanki ziemniaczanej z pieczarkami lub podsmażonymi boczniakami.
Wersja wegańska zapiekanki z ziemniaków
Weganie mogą przygotować zapiekankę z użyciem ulubionego napoju roślinnego, a cebulę podsmażyć na margarynie lub oleju roślinnym. W sklepach spożywczych dostępne są różnego rodzaju wegańskie alternatywy dla sera żółtego. Wegetarianie nierezygnujący z jedzenia nabiału, mogą połączyć ziemniaki z pokrojoną fetą.
Jakie warzywa można dodać do zapiekanki?
Zapiekanka ziemniaczana doskonale łączy się z innymi warzywami. Jej smak warto urozmaicić, dodając czosnek, podgotowane różyczki brokułu, kalafiora, pokrojoną w kostkę paprykę i bakłażana.
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?