W skrócie:
Domowe ciasteczka w Czechach zaczyna się piec już pod koniec listopada, a gotowe wypieki przechowuje się w szczelnie zamkniętych pudełkach. Dzięki temu dłużej zachowają świeżość oraz będą ukryte przed łasuchami. Czeska tradycja głosi, że na stole powinno być tyle ciastek, ilu jest gości przy wigilijnej wieczerzy. Wśród ciasteczek szczególne miejsce zajmują waniliowe rogaliki oprószone cukrem pudrem.
Czeskie rogaliki waniliowe – przepis na Boże Narodzenie
Składniki:
40 g cukru pudru,
300 g mąki,
200 g masła,
100 g mielonych orzechów włoskich,
2 żółtka,
otarta skórka z cytryny,
2 opakowania cukru waniliowego,
cukier puder do posypania.
Jak zrobić rogaliki waniliowe?
Sposób przygotowania:
Przesiej mąkę, dodaj cukier, mielone orzechy, masło, żółtka i skórkę z cytryny. Szybko zagnieć ciasto, owiń w folię i włóż do lodówki na całą noc.
Podziel ciasto na części, z każdej uformuj wałeczki o średnicy około 1 cm, a następnie pokrój je na kawałki. Uformuj rogaliki.
Piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 150°C przez około 10 minut, aż się zarumienią.
Po wyjęciu jeszcze gorące rogaliki obtocz w cukrze pudrze wymieszanym z cukrem waniliowym i odrobiną prawdziwej wanilii.
Rogaliki najlepiej smakują po kilku dniach, więc przygotuj je z wyprzedzeniem.
Czeskie ciasteczka na Wigilię
Forma ciastek, jaką znamy do dziś, pojawiła się na początku XIX wieku. Do najpopularniejszych należały ciasteczka o nazwie przyjaciel domu, przygotowywane z mąki krupczatki, cukru, anyżu, jajek, kandyzowanych owoców i orzechów. Po upieczeniu twardniały i trzeba było pokroić je na cienkie plasterki, aby nie uszkodzić sobie zębów. Ich nazwa miała być związana z długim pozostawaniem na stole, nawet po świętach.
Gniazda osy i kandyzowane owoce
Na czeskich stołach nie może zabraknąć gniazd os – ciasteczek o historii owianej tajemnicą. Ich nazwa nawiązuje do słomianych uli, w których hodowano pszczoły od XV wieku. Dawniej wypiekano je podczas przesilenia zimowego, a nie na Boże Narodzenie.

Innym popularnym przysmakiem są marokanki, ciasteczka z kandyzowanymi owocami, orzechami i czekoladową polewą. Jak sugeruje nazwa, pochodzą z północnej Afryki. Oryginalna receptura obejmowała miód, daktyle, orzechy, kakao i wanilię, ale z czasem dostosowano ją do lokalnych składników. Na przykład na Wołoszczyźnie Morawskiej dodaje się suszone śliwki, a na Morawach Południowych – morele.
Kulinaria

Niech ten inspiracje zmotywują cię do zrobienia własnych wypieków na świąteczny poczęstunek. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Źródło:
materiały prasowe Czeskiej Centrali Ruchu Turystycznego