W skrócie
Paszteciki wigilijne robi się szybko, jednak najwięcej czasu zajmuje przygotowanie farszu. Grzyby wymagają namoczenia. Najlepiej zostawić je w wodzie na całą noc. Jeśli nie lubisz lub nie możesz jeść grzybów leśnych, zrób paszteciki z samą kapustą lub z dodatkiem pieczarek.
W naszej galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania pasztecików z kapustą i grzybami
Paszteciki z kapustą i grzybami - przepis do wigilijnego barszczu
Liczba porcji ok. 40 pasztecików,
Czas wykonania: 3,5 godziny.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 250 g margaryny lub masła,
- 2 jajka,
- 2 żółtka,
- szczypta soli,
- łyżka cukru,
- 5 dkg drożdży,
- 3 łyżki śmietany 18%,
- opcjonalnie kminek lub sezam.
Farsz:
- 800 g kapusty kiszonej,
- 50 g grzybów suszonych leśnych,
- 1 cebula,
- sól i pieprz do smaku.
Zobacz także: Przepis na tradycyjną kapustę z grochem na Wigilię
Jak przygotować paszteciki z kapustą i grzybami?
Przygotowanie:
Zacznij od namoczenia grzybów. Najlepiej zalać je wodą i zostawić na kilka godzin lub na całą noc.
Namoczone grzyby odcedź i wypłucz, by nie było piasku. Zalej wodą i gotuj ok. 40 min.
Kapustę kiszoną odciśnij, jeśli jest bardzo kwaśna, to ją wypłucz.
Ugotowane grzyby odcedź, ale zachowaj wodę z ich gotowania. Tą wodą zalej kapustę i gotuj do miękkości (ok. 45 min). Odcedź.
Nasza rada: do gotowania kapusty możesz dodać listek laurowy i 3 ziarna ziela angielskiego
Grzyby i kapustę drobno posiekaj lub przepuść przez maszynkę do mięsa na średnich oczkach.
Cebulę posiekaj drobno i podsmaż. Dodaj kapustę z grzybami i chwilę podsmaż, by odparowała woda. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Przygotuj ciasto: mąkę posiekaj z margaryną, dodaj jajka, szczyptę soli, śmietanę i drożdże rozmieszane z łyżeczką cukru. Zagnieć i odstaw na 30 minut, by podrosło.
Ciasto podziel na dwie części. Pierwsza rozwałkuj na prostokąt, przekrój wzdłuż (jak na zdjęciu w galerii).
Na każdą część ciasta, wzdłuż dłuższego boku, kładź kapustę i zwiń jak roladę.
Ciasto posmaruj roztrzepanym białkiem i pokrój na kawałki (jak na zdjęciu w galerii).
Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza. Gotowe!
Nasza rada: przed pieczeniem paszteciki możesz posypać po wierzchu kminkiem, czosnkiem niedźwiedzim lub sezamem
Dodatki do pasztecików
Zaskocz swoich bliskich pysznymi, domowymi pasztecikami. Podpowiadamy, jak wykonać kruche, drożdżowe ciasto oraz farsz z kapusty kiszonej i suszonych grzybów leśnych. Idealnie smakują podane na ciepło do wigilijnego barszczu lub zupy grzybowej. Wystarczy podgrzać je na 20 minut przed podaniem w 160 stopniach Celsjusza. Smacznego!
Zobacz także inne nasze świąteczne przepisy ze Strony Kuchni:
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?