Pizzerka z mikrofali, czekotubka i oranżada. Wspominamy hity sklepików szkolnych
Gumy kulki, ryżowe szyszki w karmelu, oblaty, chipsy, pizzerki z mikrofali, oranżada... - to były hity sklepików szkolnych lat 90. i początku XX w. Dziś stawia...
Mleko w proszku. Wspominamy przysmak, który towarzyszył przez lata w PRL-u
Mleko w proszku miało być odpowiedzią na kryzys żywnościowy w latach 70 i 80. XX wieku. Początkowo kojarzone z jedzeniem dla niemowląt, z czasem nabierało...
Co zrobić z pestki z awokado? Smaczliwka wdzięczna ma wiele zastosowań
Smaczliwka wdzięczna, czyli awokado właściwe to owoc, który w ostatnich latach zyskał na popularności. W diecie wegańskiej służy do zrobienia szybkich przekąsek...
Coca-cola, polo cocta i pepsi. Historia napojów w PRL-u
W czasach PRL-u coca-cola postrzegana była jako symbol kultury amerykańskiej. Z czasem napój nabrał negatywnego znaczenia. Określano go jako produkt zgniłego...
Robert Makłowicz poleca dania z wędzonym skarbem Małopolski
Robert Makłowicz to znany kucharz i podróżnik. 12 sierpnia obchodził swoje urodziny. Z tej okazji przypominamy jego przepis z suską sechlońską - prawdziwym...
Pełnia Księżyca w sierpniu a grzybobranie. Kiedy warto wybrać się do lasu?
Pełnia Księżyca Zielonej Kukurydzy, czyli sierpniowy Superksiężyc zbiegnie się w tym roku z innym ciekawym zjawiskiem - perseidami, czyli tzw. Nocą Spadających...
Nie tylko kebab. Kuchnia turecka to raj dla smakoszy. Z czego słynie?
Afiyet olsun! - warto zapamiętać te słowa, jeśli wybieracie się do Turcji, bo na pewno będzie smacznie. Kuchnia turecka jest popularna i ceniona na świecie....
Kochasz gotować i jeść? Oto 10 najlepszych książek kucharskich. Subiektywny ranking
Według kalendarza świąt nietypowych 9 sierpnia przypada Dzień Miłośników Książki. Na rynku książek kucharskich można znaleźć publikacje odpowiadające różnym...
Miód, mleko, oliwa z oliwek... Najczęściej fałszowane produkty spożywcze
Miód, mleko i oliwa z oliwek to trzy najczęściej fałszowane produkty spożywcze według danych instytutu Food Fraud Database. Eksperci skupili się na rynku...
Księga skarg i zażaleń w PRL-u. Kasjerka robiła manikurę, a klient musi się wyszumieć
„Kasjerka robiła manikurę w sklepie żywności. Kiedy prosiłam o mleko, nic nie odpowiedziała” - czytamy we wpisie z 1979 r. Z kolei Jan Kobuszewski z kabaretu...
Nie dla kota mleko i czekolada! Stworzyła książkę kucharską dla właścicieli kotów
Miłośnicy kotów często zastanawiają się, czym karmić swoich ulubieńców, żeby dogodzić ich podniebieniom, ale nie zaszkodzić. Agnieszka Cholewiak-Góralczyk,...
Jak kisić ogórki? Sprawdzone patenty blogerów kulinarnych
Ogórki kiszone są zdrowym dodatkiem do kanapek, ale też składnikiem pożywnej zupy ogórkowej. Warto zrobić je własnoręcznie, aby cieszyć się wyjątkowym smakiem....
Czego nie robić w restauracjach na wakacjach? Zasady savoire-vivre’u nad morzem
Lipiec i sierpień to miesiące sprzyjające odpoczynkowi. Warto wspomnieć, że dla wielu osób czas wakacji i urlopów jest okazją do zabawy. Wiele osób nie trzyma...
Co za luksus! Trufle, szafran, król owoców... Te produkty są warte fortunę
Czarny kawior, ryba fugu, trufle, chińska zupa z ptasich gniazd... Za te produkty i dania trzeba słono zapłacić. Zazwyczaj trudno je zdobyć albo potrzeba...
Sanepid zbadał lodziarnie w Zachodniopomorskiem. Wyniki kontroli są niepokojące
Lody są miłym i smacznym orzeźwieniem, zwłaszcza w upały. Latem w Polsce otwiera się coraz więcej miejsc, w których można kupić popularne lody z automatu....
Kartki na cukier? Tak w PRL rozwiązywano problem z brakiem produktów
Brak cukru w sklepach? Znamy to z nie tak dawnej historii. W PRL-u w sklepach brakowało wielu produktów. Reglamentacja towarów przypadła na trzy okresy. Były to...
Ciasto leniwej synowej, pijany Izydor i ruchańce. Zobacz zadziwiające nazwy potraw
Znacie ruchanki lub ruchańce z Kaszub, wodzionka ze śląskiej kuchni albo ciasto salceson? W książkach kucharskich i domowych zapiskach można znaleźć przepisy,...
„Paragony grozy" powracają. Ceny jedzenia nad morzem mogą przerazić
Planując wakacje w najbardziej obleganych miejscach turystycznych Polski zastanawiamy się, jakie ceny czekają nas w lokalnych punktach gastronomicznych. Te...
Włoskie gelato i pizza na cienkim spodzie. Tomasz Kammel rozsmakował się w wakacjach
Tomasz Kammel wyruszył na wakacje do Włoch. Popularny prezenter telewizyjny na swoim profilu na Instagramie rozpływa się nad kulturą i kulinariami spotykanymi...
Ceramika, szkło bąbelkowe i kryształy z PRL-u. Nawet 1700 złotych za sztukę
Przedmioty codziennego użytku wykonywane w PRL-u przeżywają teraz swoją druga młodość. Docenia się ich kunszt wykonania i wyjątkowe formy. Internauci sprzedają...
Konkurs „Bitwa Regionów” 2022. Koła Gospodyń Wiejskich rywalizują o wysokie nagrody
Ruszyła VII edycja ogólnopolskiego konkursu dla Kół Gospodyń Wiejskich „Bitwa Regionów”. Pierwszy etap ma charakter powiatowy. Następnie zwycięskie danie...
Rozmowa z kucharzem, który wywalczył wpisanie ukraińskiego barszczu na listę UNESCO
- Zezłościło mnie, że rosyjska propaganda chce zawłaszczyć barszcz ukraiński, dlatego zebrałem 700 stron informacji o nim i przekazałem je do UNESCO -...