Te produkty nie przetrwały PRL-u. Zobacz, co jadało pokolenie naszych rodziców
Część produktów spożywczych, które powstały w PRL-u, przetrwała do dziś, ale po niektórych pozostało już tylko wspomnienie. Zapewne niewielu z nas tęskni za...
Masz w domu makaron? Oto 5 łatwych przepisów na dania z makaronem
Szukasz pomysłu na szybkie i proste do przygotowania danie z makaronem? Mamy dla ciebie 5 inspiracji na domowy obiad, który nasyci i posmakuje każdemu. Sprawdź,...
NIK o wędlinach dostępnych w sklepach. Nie tylko konserwanty są problemem
Wędliny to dla wielu osób obowiązkowy składnik do zrobienia domowej kanapki. Chętnie kładziemy je na kromki chleba albo podsmażamy do okrasy z cebulą. Niestety...
Mało grzybów w lasach, winna jest susza. To wpływa na ceny kurek lub prawdziwków
Sezon na borowiki, kanie, maślaki i inne gatunki trwa, w lasach aż roi się od grzybiarzy, którzy marzą o pełnych koszach. Część pójdzie na własny użytek, część...
Sos pieczarkowy Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Królowa tanich obiadów polecała przepis
Lucyna Ćwierczakiewiczowa znana była z wydawania hucznych i wystawnych przyjęć. Jednak w swoich książkach przybliżała też sposoby, jak zrobić domowe dania za...
Youtuber z Ameryki spróbował kuchni kaszubskiej. Jedno danie wzbudziło obrzydzenie
Ryan Socash to youtuber, dziennikarz i muzyk pochodzący ze Stanów Zjednoczonych, który od 2005 roku mieszka w Krakowie i przybliża obcokrajowcom polską kulturę...
Co na drugie śniadanie? Lunchbox do szkoły. 12 najlepszych przepisów
Co przygotować dziecku na drugie śniadanie? To pytanie zadaje sobie wielu rodziców. Ale nie tylko. Nierzadko zastanawiamy się co zabrać do pracy, aby w czasie...
Iga Świątek uwielbia włoski deser. Zobacz, co zawiera dieta mistrzyni tenisa
Iga Świątek kolejny raz udowodniła, że jest mistrzynią w swojej dziedzinie. Tenisistka 11 września 2022 wygrała US Open w Nowym Jorku. Po otrzymaniu pucharu...
Kurczak z marketu gorszej jakości? Producenci: Polski drób jest ceniony w Europie
Pieczony kurczak na obiad - brzmi pysznie. Czy jednak kupowane przez nas opakowania budzą wątpliwości, co do ich walorów? Stowarzyszenie Otwarte Klatki...
Kawa, banany i konserwy z Zachodu. Pewex w PRL-u symbolizował luksus
W czasach Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej wiele osób chciało korzystać z odrobiny luksusu. Ważnym miejscem na mapie polskiej gospodarki były Pewexy, czyli...
Mamałyga, rosół i naleśniki. Najlepsze dania z dzieciństwa. Czytelnicy wspominają
Większość z nas czasy dzieciństwa wspomina z sentymentem. Czasem pamięcią sięgają do czasów PRL-u lub do lat 90. XX wieku. Czytelnicy na naszym profilu na...
Mortadela i zupa owocowa. Wspominamy najgorsze jedzenie ze stołówek szkolnych
Jedzenie na stołówkach szkolnych nie wszystkim dobrze się kojarzy. Szczególnie, jeśli lata podstawówki czy liceum wypadły w okresie PRL-u. Z jednej strony,...
Jak wyglądała kuchnia w PRL-u? Prodiż i talerze z Włocławka to nie wszystko
W PRL-u obywatele cieszyli się z przydziału mieszkania w bloku, które często było z tak zwaną ,,ślepą kuchnią'', czyli bez dostępu do światła dziennego. Polacy...
Pizzerka z mikrofali, czekotubka i oranżada. Wspominamy hity sklepików szkolnych
Gumy kulki, ryżowe szyszki w karmelu, oblaty, chipsy, pizzerki z mikrofali, oranżada... - to były hity sklepików szkolnych lat 90. i początku XX w. Dziś stawia...
Tego nie mogą jeść członkowie rodziny królewskiej. Oto lista zakazanych produktów
W Pałacu Buckingham panują bardzo surowe zasady. Muszą ich przestrzegać nie tylko członkowie rodziny królewskiej, lecz także wszystkie osoby pracujące w...
Mleko w proszku. Wspominamy przysmak, który towarzyszył przez lata w PRL-u
Mleko w proszku miało być odpowiedzią na kryzys żywnościowy w latach 70 i 80. XX wieku. Początkowo kojarzone z jedzeniem dla niemowląt, z czasem nabierało...
Co zrobić z pestki z awokado? Smaczliwka wdzięczna ma wiele zastosowań
Smaczliwka wdzięczna, czyli awokado właściwe to owoc, który w ostatnich latach zyskał na popularności. W diecie wegańskiej służy do zrobienia szybkich przekąsek...
Skład miodu znają tylko pszczoły i badacze pyłku. Ich analizy zaskakują pszczelarzy
Miód gryczany nektarowy z Pojezierza Drawskiego został Miodem Roku 2022. Po zbadaniu go od mikroskopem okazało się, że to miód faceliowy. Pyłku gryki zawierał...
„Palce diabła” w polskich lasach. Okratek australijski przeraża wyglądem
Ośmiornica w wersji mini w Polsce? A może rozgwiazda? To możliwe! Na pierwszy rzut oka tak właśnie wygląda okratek australijski - grzyb rzadko spotykany w...
Konfitura malinowa Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Oto przepis na tradycyjne przetwory
Lucyna Ćwierczakiewiczowa to wciąż inspiracja dla wielu gospodyń domowych, która motywuje je do gotowania tradycyjnych dań. Ciekawym jest, że korzystała z...
Coca-cola, polo cocta i pepsi. Historia napojów w PRL-u
W czasach PRL-u coca-cola postrzegana była jako symbol kultury amerykańskiej. Z czasem napój nabrał negatywnego znaczenia. Określano go jako produkt zgniłego...
Robert Makłowicz poleca dania z wędzonym skarbem Małopolski
Robert Makłowicz to znany kucharz i podróżnik. 12 sierpnia obchodził swoje urodziny. Z tej okazji przypominamy jego przepis z suską sechlońską - prawdziwym...
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano 9 godzin temu w kategorii Biuro tłumaczeń
Dodano 9 godzin temu w kategorii Biuro tłumaczeń
Dodano 9 godzin temu w kategorii Trener osobisty
Dodano 9 godzin temu w kategorii Warsztat samochodowy