Spis treści
Sylwia Majcher, edukatorska ekologiczna, dziennikarka i autorka książek m.in. "Gotuję nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku” poleciła na swoim Instagramie pomysł, by wykorzystać resztki sałatki jarzynowej do przygotowania zupy krem.
Pod postem pojawiły się pochlebne komentarze: "Sałatka jarzynowa była jedyną potrawą, która została. Zgodnie z podpowiedzią zrobiłam zupę krem. Nie spodziewałam się, że to może być dobre, ale jak i tak by się mogło zmarnować, to spróbowałam. Całkiem dobra zupa wyszła i obiad resztkowy był, dziękuję za podpowiedź", "bardzo przydatne rady", "Wow, o zupie z sałatki jarzynowej jeszcze nie słyszałam".
Przepis na zupę z sałatki jarzynowej
czas przygotowania: ok. 30 minut
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- cebula,
- kilka kromek suchego chleba,
- woda lub bulion,
- łyżeczka kurkumy,
- sól i pieprz do smaku,
Sałatka jarzynowa. Tradycyjny przepis zawiera:
- marchewkę gotowaną,
- pietruszkę gotowaną,
- seler gotowany,
- jabłko,
- ogórki kiszone,
- groszek,
- jajka gotowane,
- majonez,
- ziemniaki gotowane,
- sól i pieprz.
Jak zrobić zupę krem z sałatki jarzynowej?
- Na oliwie lub maśle należy podsmażyć cebulkę i kromkę suchego chleba.
- Następnie dodajemy sałatkę i wlewamy zimną wodę.
- Całość gotujemy 15 min.
- Na koniec zupę należy zblendować i doprawić do smaku.
- Zupę można podawać np. z grzankami.
Zobacz także: Co zrobić z mięsa z rosołu? 11 najlepszych przepisów na dania z mięsem z zupy. Pizza a'la gyros, pierogi i klopsiki zero waste
Jak nie marnować jedzenia?
W święta wielkanocne nasze stoły zapełnią się pysznymi potrawami. Warto dokładnie zaplanować jakie potrawy przygotujemy i ile jedzenia jest nam potrzebne, by nie marnować składników i tym samym nie zmarnować wydanych na nie pieniędzy.
Co zrobić, by nie marnować jedzenia? Sprawdziliśmy, co radzi Sylwia Majcher.
Sylwia Majcher przedstawia 5 zasad kuchni zero waste:
- planowanie dania według liczby gości,
- wykorzystanie tego, co już jest w naszej lodówce i spiżarce,
- kupowanie tylko dobrych, sprawdzonych jajek 0 czyli z chowu ekologicznego,
- zadbanie o dobre przechowywanie produktów,
- pamiętanie, że święta trwają tylko dwa dni, nie warto gotować za dużo.
Entuzjastka kuchni zero weste na swoim Instagramie zamieściła wyniki sondażu Kantar Public przygotowanego na zlecenie @toogoodtogo.pl w 2022 roku, z których wynika m.in., że ponad połowa Polaków przygotowuje na Wielkanoc za dużo jedzenia, 11% marnuje świąteczne potrawy, bo się znudziły, a 8% nie wie, jak przerobić to, co zostało.
- To badanie było robione w marcu tego roku (2022). Także dość aktualnie obrazuje nasze podejście do świątecznego przesytu. Niemal 40% ankietowanych przyznało, że wyrzuciło jedzenie po Wielkanocy. Częściej do kosza trafiają dania gotowe niż produkty. W czołówce wyrzucanych potraw są: sałatka jarzynowa, pieczywo, szynka, warzywa i owoce - czytamy na Instagramie Sylwii Majcher.
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Gotuj smacznie i zdrowo!
Słodko-kwaśna sałata do obiadu
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?