Co zamiast majonezu do sałatki jarzynowej? Przepis na lżejszą sałatkę jarzynową bez majonezu na święta. Dodaję smaczku ostrym sosem

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowa sałatka jarzynowa bez majonezu to lżejsza wersja przystawki dzięki użyciu jogurtu naturalnego i musztardy.
Domowa sałatka jarzynowa bez majonezu to lżejsza wersja przystawki dzięki użyciu jogurtu naturalnego i musztardy. Getty Images/myasinirik/zdjęcie ilustracyjna
Domowa sałatka jarzynowa to klasyczne danie, które często gości na świątecznym stole. Często przygotowywana jest z użyciem kalorycznego majonezu. Zazwyczaj „odchudzam” przepis bez użycia tradycyjnego sosu. Zachęcam do użycia gęstego jogurtu greckiego z odrobiną musztardy diżońskiej. Polecam przepis na pyszną sałatkę jarzynową bez grama majonezu.

W skrócie

Zachęcam do zrobienia sałatki jarzynowej z jogurtem naturalnym wymieszanym z ostrą musztardą. Taka sałatka zachwyci smakiem, a także wykorzystaniem zdrowych składników. Dzięki wykorzystaniu tradycyjnych warzyw w nieco innym zestawieniu sałatka zyska nową odsłonę.

Sałatka jarzynowa bez majonezu – prosty przepis

Liczba porcji: dla 10 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 5 marchewek,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 1/2 bulwy selera,
  • 5 ziemniaków,
  • 1 kwaśne jabłko,
  • 4 jajka,
  • 4 kiszone ogórki,
  • 1/2 białej części pora,
  • 200 ml jogurtu greckiego,
  • 3 łyżki musztardy,
  • do smaku świeżo zmielony czarny pieprz i sól.

Jak zrobić sałatkę jarzynową bez majonezu?

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie warzywa dokładnie umyłam i obrałam. Jajka umyłam i w rondelku ugotowałam na twardo.
  2. W garnku o pojemności 5 l zagotowałam wodę, doprawiłam solą i ugotowałam marchewkę, pietruszkę i bulwę selera.
  3. W oddzielnym garnku zagotowałam wodę, posoliłam i ugotowałam ziemniaki.
  4. Ugotowane warzywa, odstawiłam do wystygnięcia i pokroiłam w kostkę. Jajka ugotowane na twardo zahartowałam w zimnej wodzie i obrałam ze skorupek.
  5. Ogórki kiszone pokroiłam w kostkę i odcisnęłam nadmiar wody na sitku.
  6. Białą część pora pokroiłam w półplasterki i sparzyłam wrzątkiem.
  7. Jabłko pokroiłam w kostkę, aby nadać sałatce delikatnej słodyczy i soczystości.
  8. W szklance wymieszałam gęsty jogurt naturalny z musztardą, doprawiłam pieprzem i ewentualnie szczyptą soli. Wszystkie składniki dokładnie połączyłam.
  9. Gotową sałatkę jarzynową bez majonezu przechowuję w słoiku.

Dodatki do sałatki jarzynowej z jogurtem

Każda gospodyni i gospodarz ma swój ulubiony przepis na zrobienie sałatki jarzynowej. Zamiast pora do sałatki można dodać białą cebulę, choć ona przyspiesza psucie się potrawy. Część osób lubi dodać do sałatki kukurydzę z puszki, zielony groszek, a nawet posiekany świeży szczypiorek. Zachęcam do eksperymentowania z ulubionymi przez siebie składnikami i dopasowanie ich do własnego gustu kulinarnego.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!