Rodzinna zapiekanka gratin dauphinois smakuje obłędnie. Wystarczy 8 składników, a zyskasz sycący obiad. Poznaj francuski rarytas

Anna Daniluk
Pyszne gratin dauphinois to danie, które zrobisz we francuskim stylu.
Pyszne gratin dauphinois to danie, które zrobisz we francuskim stylu. ALLEKO/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Francuska zapiekanka ziemniaczana na mleku posypana serem to klasyczne danie kuchni francuskiej. Zajdziesz w niej wszystko, co jesienią i zimą sprawia przyjemność podczas jedzenia. Cienko pokrojone ziemniaki zalane śmietanką i zapieczone pod kołderką z masła i żółtego sera. Podaj ją na domowy obiad przygotowany z łatwo dostępnych składników.

W skrócie:

Kojarzysz kuchnię francuską z wyrafinowaniem, subtelnością i niezrównanym smakiem? Gratin dauphinois jest daniem, które idealnie oddaje te cechy. Ta klasyczna zapiekanka ziemniaczana, pochodząca z regionu Delfinatu (Dauphiné). To połączenie prostoty i elegancji. Podstawowy przepis nie zawiera sera. Jednak proponuję ci jedną z odmian tej zapiekanki określaną jako gratin savoyard. Właśnie ona łączy ziemniaki, śmietanę, mleko i szczyptę przypraw. Poznaj przepis na idealną zapiekankę ziemniaczaną na mleku i śmietance dla całej rodziny.

Gratin dauphinois – przepis na ziemniaki gratin z mlekiem

Liczba porcji: dla 6 osób.

Czas przygotowania: 1,5 godziny.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1,2 kg ziemniaków o zwartym miąższu,

  • 400 ml mleka 3,2 procent,

  • 400 ml płynnej śmietanki 30 procent,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,

  • odrobina soli i pieprzu,

  • 20 g masła,

  • 150 g sera żółtego np.: gouda.

Jak zrobić gratin dauphinois?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku rozgrzej piekarnik do 200°C.  Następnie ząbki czosnku obierz z łupin, rozgnieć nożem i podziel na pół. Natrzyj nimi okrągłe naczynie żaroodporne.

  2. Czosnek drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i dodaj do garnka z wlanym mlekiem i śmietanką.

  3. Po chwili dodaj sól, dopraw gałką muszkatołową i wymieszaj. Całość zagotuj i wyłącz po pierwszym wrzeniu.

  4. Ziemniaki obierz, umyj, osusz i pokrój np.: przy pomocy mandoliny na równe paski o grubości 2 mm.

  5. Ser zetrzyj na grubych oczkach i odstaw na później.

  6. Układaj ziemniaki w naczyniu żaroodpornym na przemian ze startym serem. Każdą warstwę dopraw solą i pieprzem do smaku.

  7. Tak powstałe ziemniaki gratin zalej w naczyniu żaroodpornym mleczną mieszanką.

  8. Delikatnie dociśnij przy pomocy łyżki, gdyby wystawały ponad.

  9. Masło pokrój na cienkie plasterki i rozłóż równomiernie na wierzchu zapiekanki gratin dauphinois.

  10. Zapiekankę gratin dauphinois wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez godzinę.

  11. Gotową zapiekankę możesz podawać z lekką surówką z pora.

Gratin dauphinois z borowikami

Warto wiedzieć, że istnieje we Francji regionalna odmiana tej zapiekanki jako gratin bordelais. Dodaję się do niej pokrojone w cienkie plastry borowiki. Mogą mieć odrobinę grubsze niż poszatkowane ziemniaki na plastry. Przed włożeniem ich między warstwy warto je podsmażyć na klarowanym maśle z posiekanym czosnkiem i wymieszać z posiekaną natką pietruszki. Tak przygotowane grzyby urozmaicą smak klasycznej zapiekanki le gratin dauphinois.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni