W skrócie:
Kojarzysz kuchnię francuską z wyrafinowaniem, subtelnością i niezrównanym smakiem? Gratin dauphinois jest daniem, które idealnie oddaje te cechy. Ta klasyczna zapiekanka ziemniaczana, pochodząca z regionu Delfinatu (Dauphiné). To połączenie prostoty i elegancji. Podstawowy przepis nie zawiera sera. Jednak proponuję ci jedną z odmian tej zapiekanki określaną jako gratin savoyard. Właśnie ona łączy ziemniaki, śmietanę, mleko i szczyptę przypraw. Poznaj przepis na idealną zapiekankę ziemniaczaną na mleku i śmietance dla całej rodziny.
Gratin dauphinois – przepis na ziemniaki gratin z mlekiem
Liczba porcji: dla 6 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
1,2 kg ziemniaków o zwartym miąższu,
400 ml mleka 3,2 procent,
400 ml płynnej śmietanki 30 procent,
2 ząbki czosnku,
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
odrobina soli i pieprzu,
20 g masła,
150 g sera żółtego np.: gouda.
Jak zrobić gratin dauphinois?
Sposób przygotowania:
Na początku rozgrzej piekarnik do 200°C. Następnie ząbki czosnku obierz z łupin, rozgnieć nożem i podziel na pół. Natrzyj nimi okrągłe naczynie żaroodporne.
Czosnek drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i dodaj do garnka z wlanym mlekiem i śmietanką.
Po chwili dodaj sól, dopraw gałką muszkatołową i wymieszaj. Całość zagotuj i wyłącz po pierwszym wrzeniu.
Ziemniaki obierz, umyj, osusz i pokrój np.: przy pomocy mandoliny na równe paski o grubości 2 mm.
Ser zetrzyj na grubych oczkach i odstaw na później.
Układaj ziemniaki w naczyniu żaroodpornym na przemian ze startym serem. Każdą warstwę dopraw solą i pieprzem do smaku.
Tak powstałe ziemniaki gratin zalej w naczyniu żaroodpornym mleczną mieszanką.
Delikatnie dociśnij przy pomocy łyżki, gdyby wystawały ponad.
Masło pokrój na cienkie plasterki i rozłóż równomiernie na wierzchu zapiekanki gratin dauphinois.
Zapiekankę gratin dauphinois wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez godzinę.
Gotową zapiekankę możesz podawać z lekką surówką z pora.
Gratin dauphinois z borowikami
Warto wiedzieć, że istnieje we Francji regionalna odmiana tej zapiekanki jako gratin bordelais. Dodaję się do niej pokrojone w cienkie plastry borowiki. Mogą mieć odrobinę grubsze niż poszatkowane ziemniaki na plastry. Przed włożeniem ich między warstwy warto je podsmażyć na klarowanym maśle z posiekanym czosnkiem i wymieszać z posiekaną natką pietruszki. Tak przygotowane grzyby urozmaicą smak klasycznej zapiekanki le gratin dauphinois.
Kulinaria

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!