Zapiekanka z pieczarkami. Ta prosta, ale genialna przekąska była hitem PRL-u. Kultowe zapiekanki zrobisz w 15 minut

Ingrid Hintz-Nowosad
Dzisiaj zapiekanki są gastronomiczną atrakcją turystyczną – w anglojęzycznych przewodnikach zapiekanka pojawia się jako polska grillowana kanapka (ang. - polish grill sandwich), najlepsza polska kanapka zwana zapiekanką (the best polish sandwich called zapiekanka).
Dzisiaj zapiekanki są gastronomiczną atrakcją turystyczną – w anglojęzycznych przewodnikach zapiekanka pojawia się jako polska grillowana kanapka (ang. - polish grill sandwich), najlepsza polska kanapka zwana zapiekanką (the best polish sandwich called zapiekanka). gettyimages.com/artlensfoto
Pyszne i chrupiące zapiekanki z pieczarkami, serem i keczupem to kultowa przekąska, która jest z nami od czasów PRL-u. W latach 80., kiedy w sklepach brakowało wielu produktów spożywczych, zapiekanki były prawdziwym rarytasem. Można było kupić je w różnych budkach, przyczepach kempingowych na ulicach i bazarach. Dzisiaj mówi się o zapiekankach, że to fast food z PRL-u i pierwszy polski street food. Warto jednak zrobić je czasem w domu, bo smakują wyśmienicie.

Spis treści

Fast foody z PRL-u

Zapiekanka, czyli przekrojona w poprzek długa bułka, na którą nakładano farsz z surowych pieczarek, czasami posiekaną cebulę oraz tarty ser, zapiekana w podgrzewaczu i polewana keczupem, stała się jednym z symboli PRL-u.

Dzisiaj zapiekanki są gastronomiczną atrakcją turystyczną – w anglojęzycznych przewodnikach zapiekanka pojawia się jako polska grillowana kanapka (ang.
Dzisiaj zapiekanki są gastronomiczną atrakcją turystyczną – w anglojęzycznych przewodnikach zapiekanka pojawia się jako polska grillowana kanapka (ang. - polish grill sandwich), najlepsza polska kanapka zwana zapiekanką (the best polish sandwich called zapiekanka). gettyimages.com/artlensfoto

Oprócz zapiekanek w latach 70. i 80. XX wieku – za polski street food z czasów PRL-u można też uznać:

  • kawałki kurczaka z rożna na tacce z pieczywem;
  • kiełbasę z rożna z bułką i kleksem musztardy na papierowej tacce;
  • polskie hot-dogi – wydrążone bułki nadziewano na rozgrzane rdzenie, w otwór wsuwano parówkę z parówką lub kaszankę i ogórek kiszony.
Warszawa 05.1989. Strona Wschodnia ulicy Marszałkowskiej, a w tle budka z zapiekankami
Warszawa 05.1989. Strona Wschodnia ulicy Marszałkowskiej, a w tle budka z zapiekankami PAP/Ireneusz Sobieszczuk

Zapiekanka z pieczarkami - jeden z symboli PRL-u

W latach 70. XX wieku Polska Zjednoczona Partia Robotnicza dała przyzwolenie na kontrolowany rozwój wolnego rynku — w tym prywatnej działalności w branży gastronomicznej. Na ulicach, w centrach miast i miasteczek, przy targowiskach i bazarach pojawiły się wtedy przyczepy kempingowe przerobione na coś w rodzaju „food trucka”. Z tych budek, przez okienka sprzedawano między innymi zapiekanki z pieczarkami i innymi dodatkami.

Przyczepka Kraków 12.08.1985. Mała gastronomia, budka z zapiekankami w przyczepie kempingowej, przy ulicy Świętokrzyskiej w dzielnicy Krowodrza
Przyczepka Kraków 12.08.1985. Mała gastronomia, budka z zapiekankami w przyczepie kempingowej, przy ulicy Świętokrzyskiej w dzielnicy Krowodrza PAP/Stanisław Gawliński

Zapiekane bułki z pieczarkami, serem i keczupem cieszyły się ogromną popularnością.
Kto chodził do podstawówki w latach 80. XX wieku, może pamiętać, jak na zajęciach ZPT – jeżeli szkoła miała kuchenki z piekarnikami – przygotowywano właśnie zapiekanki.

Gdy na początku lat 90. XX wieku do Polski wszedł McDonald’s – wiele budek z zapiekankami przestało istnieć. Jednak zapiekanki przetrwały. Dzisiaj są rozpoznawalną polską przekąską — gastronomiczną atrakcją turystyczną – w anglojęzycznych przewodnikach zapiekanka pojawia się jako polska grillowana kanapka ( ang. - polish grill sandwich), najlepsza polska kanapka zwana zapiekanką (the best polish sandwich called zapiekanka), czy jako sławna polska pizza zwana zapiekaną (the famous Polish pizza known as zapiekanka). Według użytkowników serwisu Tripadvisor znakomite zapiekanki można kupić w:

  • Gdańsku,
  • Gdyni,
  • Warszawie,
  • Krakowie,
  • Wrocławiu
  • i wielu innych miastach w Polsce.

Perfekcyjne zapiekanki – jak zrobić w domu?

Przepisów na domowe zapiekanki jest mnóstwo. Jedni robią je ze świeżego pieczywa posmarowanego masłem czosnkowym, inni kropią bułki oliwą, jeszcze inni — zwilżają pieczywo wodą. Jedni dodają pieczarki surowe, inni podsmażone. Są tacy, co dodają cebulę, kiełbasę, ogórek kiszony, pomidory, paprykę. Stałym dodatkiem do zapiekanek jest żółty ser.

Zapiekanka – przekrojona w poprzek długa bułka, na którą nakładano farsz z surowych pieczarek, czasami posiekaną cebulę oraz tarty ser, zapiekana w podgrzewaczu
Zapiekanka – przekrojona w poprzek długa bułka, na którą nakładano farsz z surowych pieczarek, czasami posiekaną cebulę oraz tarty ser, zapiekana w podgrzewaczu i polewana keczupem – stała się jednym z symboli PRL-u. Farsz można też wzbogacić o kawałki szynki. gettyimages.com/artlensfoto

Jak zrobić zapiekankę w domu – szybki przepis na smak PRL-u

Składniki:

  • 1 długa bagietka
  • 300 g pieczarek startych na tarce,
  • 250 g żółtego sera startego na tarce,
  • keczup,
  • sól i pieprz do smaku.

Zapiekanki z pieczarkami. Przygotowanie krok po kroku

  1. Piekarnik nagrzałam do 180 stopni Celsjusza.
  2. Pieczarki i ser starłam na tarce. Pieczarki i część sera włożyłam do miski, dodałam pieprz i sól do smaku, wymieszałam. Zostawiłam część sera do posypania zapiekanki.
  3. Bagietkę przecięłam na pół i wzdłuż.
  4. Każdą część bagietki skropiłam wodą, położyłam na nią farsz i posypałam serem.
  5. Bagietki położyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekałam 15 minut.
  6. Zapiekanki podałam gorące, polane keczupem.

W innej wersji – bagietki przed nałożeniem farszu można posmarować domowym masłem czosnkowym, a starte lub pokrojone pieczarki można podsmażyć na patelni. Zamiast bagietek można użyć czerstwy chleb.
Są też różne szkoły posypywania zapiekanki startym serem:

  • Można posypać serem od razu po nałożeniu farszu i wstawić bułki do piekarnika na 10-15 minut.
  • Można najpierw podpiec zapiekankę z samym farszem, a potem gorące zapiekanki w piekarniku posypać serem i piec jeszcze przez kilka minut, aż ser się rozpuści.

Jak przygotować masło czosnkowe? Do miękkiego masła dodajemy posiekane ząbki czosnku, sól i pieprz i mieszamy. Takie masełko czosnkowe nakładamy na bagietkę.

Sprawdź także: Street food po polsku. Rurki z kremem i zapiekanka na podium. Zobacz ranking 6 popularnych dań do zjedzenia na ulicy według Taste Atlas

Zobacz więcej zdjęć z zapiekankami:

Dzisiaj zapiekanki są gastronomiczną atrakcją turystyczną – w anglojęzycznych przewodnikach zapiekanka pojawia się jako polska grillowana kanapka (ang. - polish grill sandwich), najlepsza polska kanapka zwana zapiekanką (the best polish sandwich called zapiekanka).

Zapiekanka z pieczarkami. Ta prosta, ale genialna przekąska ...

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni