Wyśmienity piernik świąteczny – wilgotny i rozpływający się w ustach. Zobacz przepis na domowy wypiek do kawy. Ciasto bez leżakowania

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowy piernik świąteczny można ozdobić lukrem, polewą czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem.
Domowy piernik świąteczny można ozdobić lukrem, polewą czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem. Getty Images/Proformabooks/zdjęcie ilustracyjne
Piernik świąteczny nie musi być zrobiony z długo dojrzewającego ciasta. Mam dla was przepis na ciasto, które można zjeść jeszcze tego samego dnia. Ważne jest użycie zmielonych orzechów włoskich. Ciasto można przełożyć powidłami śliwkowymi z dodatkiem migdałów. Sprawdź przepis na wyjątkowy piernik świąteczny do zrobienia na ostatnią chwilę.

W skrócie

Pyszny piernik świąteczny to aromatyczny wypiek z użyciem zmielonych orzechów włoskich, płynnego miodu i własnoręcznie zrobionej przyprawy do piernika. Jeśli korzystasz z gotowej mieszanki, upewnij się, że nie zawiera cukru, kakao i mąki pszennej. Jeśli chcesz, aby wypiek był wilgotny, to do ciasta dodaj powidła śliwkowe. Zobacz przepis na domowego piernika świątecznego.

Piernik świąteczny – przepis na apetyczny wypiek

Liczba porcji: na 20 porcji.
Czas przygotowania: 2 godziny.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 180 g cukru pudru,
  • 50 g cukru,
  • 250 g miękkiego masła,
  • 250 g miodu,
  • 150 g zmielonych orzechów włoskich,
  • 5 jajek,
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 10 g sody oczyszczonej,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 3 łyżki powideł śliwkowych.

Jak zrobić piernik świąteczny?

Sposób przygotowania:

  1. Do rondla o grubym dnie wsypuję cukier i podgrzewam. Ma się skarmelizować, zbrązowieć i się rozpuścić.
  2. Następnie cukier puder utarłam mikserem z miękkim masłem. W tym czasie umyłam jajka i oddzieliłam żółtka od białek.
  3. Następnie wymieszałam ze sobą sodę oczyszczoną z przyprawą do piernika, zmielonymi orzechami i połową mąki pszennej.
  4. Do utartego masła dodałam po kolei żółtka, skarmelizowany cukier, płynny miód i wymieszaną sodę oczyszczoną z przyprawą do piernika i resztą mąki.
  5. Białka ubiłam na sztywną pianę i połowę dodałam do ciasta. Następnie dosypałam pozostałą mąkę pszenną i dokładnie wymieszałam.
  6. Resztę ubitych białek delikatnie wmieszałam do masy.
  7. Do masy piernikowej dodałam powidła śliwkowe.
  8. Keksówkę o długości 40 cm posmarowałam masłem pozostałym na sreberku i wysypałam dokładnie bułką tartą.
  9. Masę na piernik świąteczny przelałam do keksówki i wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 180° Celsjusza. Ciasto piekłam przez godzinę.
  10. Piernik świąteczny wyjęłam z foremki i odstawiłam do całkowitego wystudzenia.

Ważne, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Dzięki temu unikniesz zakalca.

Sposób podania piernika świątecznego

Przed podaniem piernik świąteczny można udekorować polewą czekoladową. Upieczone ciasto można także udekorować lukrem cytrynowym lub posypać cukrem pudrem. Świetnie sprawdzają się dekoracje cukrowe w kształcie śnieżynek.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Sałatka z młodych ziemniaków. Idealna do dań z grilla

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

J
Jolka
Dziękuję za poprawienie przepisu. Wykorzystam go na święta :)
J
Jolka
A co z orzechami ? kiedy je dodać ? I co z drugą połową ubitych białek ? Pozostałą mąkę dodać do tych białek czy do ciasta ? (pkt 5)