Wyśmienite kruche faworki na deser. Sprawdź prosty i skuteczny przepis na karnawałowy frykas. Oto sposób na kuszący przysmak

Katarzyna Puczyńska
Przepis na kruche i delikatne faworki. Sprawdź, jak zrobić ten karnawałowy przysmak. Przejdź do galerii i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Przepis na kruche i delikatne faworki. Sprawdź, jak zrobić ten karnawałowy przysmak. Przejdź do galerii i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Faworki, zwane także chrustem, to karnawałowy rarytas. Mam dla ciebie sprawdzony i tradycyjny przepis na faworki, które przygotowuje się w mojej rodzinie od wielu lat. Są delikatne, kruche i po prostu pyszne. Ich wykonanie nie jest bardzo trudne, ale wymaga nieco wprawy. Przekonaj się i wypróbuj ten przepis.

W skrócie:

Pyszne faworki, znane także jako chrusty, przygotowuje się zwykle w czasie karnawału. Są to kruche ciastka w kształcie złożonej kokardki, smażone w głębokim tłuszczu i obsypane cukrem pudrem.
Ciasto jest twarde i jego zagniatanie wymaga nieco siły – warto wyrabiać je długo lub nawet „stłuc” wałkiem, by wprowadzić do ciasta jak najwięcej powietrza. Dzięki temu faworki wyjdą wyjątkowo kruche. Do ich smażenia można wybrać olej lub dobrej jakości smalec. Proponuję dodać także odrobinę alkoholu do ciasta, dzięki temu faworki będą mniej nasiąkać tłuszczem w czasie smażenia. Można także tradycyjne faworki upiec w piekarniku, aby były mniej kaloryczne.

W naszej galerii zobaczysz przygotowanie faworków krok po kroku

Przepis na faworki – tradycyjny przysmak na karnawał

Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny.
Duża porcja.
Poziom trudności: średni.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 8 żółtek,
  • szczypta soli,
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
  • 2 łyżki spirytusu,
  • do smażenia ok. 0,5 l oleju lub 3 kostki smalcu,
  • cukier puder do posypania.

Jak zrobić tradycyjne faworki?

  1. Przesiej mąkę na stolnicę. Dodaj żółtka, szczyptę soli i śmietanę oraz spirytus.

  2. Zagnieć ciasto i wyrabiaj przez kilka minut.

  3. Podziel ciasto na 4 części i każdą zawiń w folię spożywczą, by nie wyschła. Odstaw na 30 min.

    Nasza rada: faworki będą bardziej kruche jeśli kilkakrotnie „stłuczesz” je wałkiem tzn. ciasto powinno być kilka razy składane i uderzane wałkiem, by miało więcej pęcherzyków powietrza

  4. Rozwałkuj każdą część ciasta najcieniej jak potrafisz.

  5. Radełkiem lub nożem pokrój ciasto na paski o szerokości ok. 4 cm i długości ok. 7 cm.

  6. Pośrodku każdego paska zrób podłużne nacięcie.

  7. Zwiń faworki – przewlecz jeden z końców przez zrobione wcześniej nacięcie (tak jak na zdjęciu w galerii). Gotowe przykryj ściereczką, by nie obsychały.

  8. Rozgrzej olej w głębokiej patelni.

  9. Smaż chrust porcjami na złoty kolor. Uwaga! Faworki są cieniutkie i smażą się bardzo szybko.

  10. Gotowe faworki przełóż na ręcznik papierowy, a po wystygnięciu posyp obficie cukrem pudrem. Gotowe!

Przepis na kruche i delikatne faworki. Sprawdź, jak zrobić ten karnawałowy przysmak. Przejdź do galerii i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Wyśmienite kruche faworki na deser. Sprawdź prosty i skutecz...

Zobacz też inne przepisy i tematy ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych

Szarlotka tatrzańska

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

K
Krysia
Ciasto na faworki wystarczy zmielić w maszynce do mięsa. To z powodzeniem zastępuje bicie wałkiem. Najlepsze na faworki jest ciasto piwne.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni