W skrócie:
Pyszne faworki, znane także jako chrusty, przygotowuje się zwykle w czasie karnawału. Są to kruche ciastka w kształcie złożonej kokardki, smażone w głębokim tłuszczu i obsypane cukrem pudrem.
Ciasto jest twarde i jego zagniatanie wymaga nieco siły – warto wyrabiać je długo lub nawet „stłuc” wałkiem, by wprowadzić do ciasta jak najwięcej powietrza. Dzięki temu faworki wyjdą wyjątkowo kruche. Do ich smażenia można wybrać olej lub dobrej jakości smalec. Proponuję dodać także odrobinę alkoholu do ciasta, dzięki temu faworki będą mniej nasiąkać tłuszczem w czasie smażenia. Można także tradycyjne faworki upiec w piekarniku, aby były mniej kaloryczne.
W naszej galerii zobaczysz przygotowanie faworków krok po kroku
Przepis na faworki – tradycyjny przysmak na karnawał
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny.
Duża porcja.
Poziom trudności: średni.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 8 żółtek,
- szczypta soli,
- 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
- 2 łyżki spirytusu,
- do smażenia ok. 0,5 l oleju lub 3 kostki smalcu,
- cukier puder do posypania.
Jak zrobić tradycyjne faworki?
Przesiej mąkę na stolnicę. Dodaj żółtka, szczyptę soli i śmietanę oraz spirytus.
Zagnieć ciasto i wyrabiaj przez kilka minut.
Podziel ciasto na 4 części i każdą zawiń w folię spożywczą, by nie wyschła. Odstaw na 30 min.
Nasza rada: faworki będą bardziej kruche jeśli kilkakrotnie „stłuczesz” je wałkiem tzn. ciasto powinno być kilka razy składane i uderzane wałkiem, by miało więcej pęcherzyków powietrza
Rozwałkuj każdą część ciasta najcieniej jak potrafisz.
Radełkiem lub nożem pokrój ciasto na paski o szerokości ok. 4 cm i długości ok. 7 cm.
Pośrodku każdego paska zrób podłużne nacięcie.
Zwiń faworki – przewlecz jeden z końców przez zrobione wcześniej nacięcie (tak jak na zdjęciu w galerii). Gotowe przykryj ściereczką, by nie obsychały.
Rozgrzej olej w głębokiej patelni.
Smaż chrust porcjami na złoty kolor. Uwaga! Faworki są cieniutkie i smażą się bardzo szybko.
Gotowe faworki przełóż na ręcznik papierowy, a po wystygnięciu posyp obficie cukrem pudrem. Gotowe!
Czytaj także: Cukierki węglowe, precle i tamales. Karnawałowe dania z różnych stron świata. Tych dań nie może zabraknąć na imprezach
Zobacz też inne przepisy i tematy ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Szarlotka tatrzańska
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?