Wyśmienite ciasto śliwka czekoladzie. Smakuje jeszcze lepiej niż popularne słodycze. Wypróbuj sprawdzony przepis na ciasto czekoladowe

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Wideo
od 7 lat
Wilgotne ciasto czekoladowe ze śliwkami idealnie pasuje do popołudniowej kawy lub jako deser po niedzielnym obiedzie. Jest gęste od czekolady i obłędnie pachnie. Nigdy nie wychodzi z niego zakalec, a cała blacha potrafi zniknąć w kilkanaście minut. Wypróbuj mój autorski przepis na wyśmienite ciasto śliwka w czekoladzie i zaskocz swoich gości.

W skrócie

Jak smakowałaby śliwka w czekoladzie, gdyby była ciastem? Jeśli takie pytanie przeszło ci kiedyś przez głowę, już nie musisz szukać odpowiedzi. Zrobiłam to za ciebie metodą prób i błędów. Przepis na wyśmienite ciasto czekoladowe o smaku popularnych cukierków dopracowałam, kilka razy podchodząc do tego wypieku. Aktualne proporcje sprawdzają się idealnie i nie ma możliwości, żeby deser się nie udał. Ciasto czekoladowe ze śliwką jest bardzo wilgotne i niesamowicie aromatyczne. Jego zapach rozchodzi się po całym domu, a smak uzależnia. Ani razu nie zdarzyło mi się, by wyszedł z niego zakalec. Zazwyczaj używam do tego ciasta keksówki, ale możesz je także upiec w okrągłej formie.

Smacznego!
Smacznego! Karolina Głogowska

Ciasto śliwka w czekoladzie – przepis na wilgotne ciasto czekoladowe

Czas przygotowania: 60 minut
Porcja: keksówka 34 cm
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady,
  • 4 łyżki kakao,
  • kostka miękkiego masła,
  • szklanka mąki,
  • pół szklanki cukru,
  • 3 jajka,
  • 100 ml wody,
  • pół szklanki czekośliwki lub powideł śliwkowych,
  • 100 g suszonych śliwek,
  • szczypta soli.

Jak zrobić szybkie ciasto czekoladowe „śliwka w czekoladzie”?

  1. Najpierw zagotowałam wodę, wsypałam do niej cukier, a kiedy się rozpuściła, zdjęłam z ognia.
  2. Do gorącego roztworu dodałam połamaną czekoladę, a następnie masło w kawałkach. Podgrzewałam i mieszałam tak długo, aż powstała gładka czekoladowa masa. Na koniec dodałam do niej kakao.
  3. Następnie, w osobnym naczyniu roztrzepałam jajka i dodałam do nich mąkę. Za pomocą trzepaczki wymieszałam na gładkie ciasto.
  4. Do naczynia z ciastem powoli wlałam masę czekoladową i cały czas mieszałam.
  5. Dodałam do masy czekośliwkę i szczyptę soli.
  6. Śliwki pokroiłam i dodałam do ciasta. Całość jeszcze raz wymieszałam.
  7. Keksówkę wysmarowałam masłem i wlałam do niej ciasto. Piekłam 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół).
  8. Ciasto śliwka w czekoladzie jest najlepsze po jednym dniu, ale niewiele osób się o tym przekonało, ponieważ ten deser znika bardzo szybko.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.