Wyrazista sałatka z wędzonego łososia z roszponką i pomidorami na grilla. Przygotuj szybki przepis na przystawkę. Oto pyszna porcja witamin

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Intensywna w smaku sałatka z wędzonym łososiem łączy w sobie plastry awokado, soczyste pomidory i różne rodzaje sałat.
Intensywna w smaku sałatka z wędzonym łososiem łączy w sobie plastry awokado, soczyste pomidory i różne rodzaje sałat. materiały prasowe wydawnictwa Buchmann
Łatwa w przygotowaniu sałatka z wędzonego łososia z dodatkiem rukoli, roszponki i pomidorów może być pomysłem na lekki obiad lub poczęstunek w trakcie rodzinnego spotkania. Dzięki kawałkom awokado sałatka będzie dłużej sycić. Przepis pochodzi z książki „Sałatki. Zdrowe i kolorowe” opublikowanej przez wydawnictwo Buchmann.

W skrócie

Rukola dodawana do sałatki tradycyjny składnik dań pochodzących z kuchni śródziemnomorskiej. Botanicznie rukola jest kuzynką chrzanu i rzodkiewki, stąd jej lekko pikantny smak. Wędzony łosoś ma charakterystyczny dymny smak. Jeżeli nie przepadacie za smakiem wędzonki, to zachęcamy do użycia kawałków grillowanego łososia. Wypróbuj przepis na zdrową sałatkę z wędzonego łososia z rukolą, roszponką i pomidorami.

Sałatka z łososia wędzonego z rukolą, roszponką i pomidorami – przepis na grilla

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 150 g wędzonego łososia,
  • 1 garść rukoli,
  • 1 garść roszponki,
  • 2 liście czerwonej sałaty strzępiastej,
  • 4 pomidorki cherry,
  • 1/2 awokado,
  • ulubione przyprawy,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • do smaku ocet balsamiczny,
  • biały i czarny sezam do posypania.

Jak zrobić sałatkę z wędzonego łososia?

Przygotowanie:

  1. Płaty łososia podzielić na mniejsze kawałki. Połówkę awokado obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
  2. Pomidorki przekroić na pół. Liście sałaty porwać na mniejsze kawałki.
  3. Do miski włożyć rukolę, roszponkę, sałatę, łososia, pomidorki i awokado, dodać przyprawy i wymieszać.
  4. Sałatkę posypać sezamem i polać oliwą, można też dodać kilka kropel octu balsamicznego.

Czytaj także:

„Sałatki. Zdrowe i kolorowe” – przepisy z rybami

Miłośnicy potraw z ryb i owoców można mogą skorzystać z przepisów zawartych w książce „Sałatki. Zdrowe i kolorowe”. Szczególnie polecamy sałatkę z krewetkami z dodatkiem rukoli i liści szpinaku, a także sałatkę z tuńczyka w sałacie z fasolą borlotti.

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Buchmann.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni