W skrócie:
Sałatka z truskawkami, halloumi i szparagami – przepis na lekką ucztę na Boże Ciało
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: bardzo łatwy.
Składniki:
250 g świeżych truskawek,
200 g sera halloumi,
1 pęczek zielonych szparagów,
100 g mieszanki sałat np.: rukola, roszponka, szpinak baby,
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżka octu balsamicznego,
1 łyżeczka miodu,
sól i świeżo mielony pieprz,
kilka listków świeżej mięty.
Jak zrobić sałatkę z truskawkami i halloumi?
Sposób przygotowania:
Na początku umyj szparagi, odłam zdrewniałe końcówki i podgotuj przez 2-3 minuty w osolonej wodzie. Odcedź i odstaw, by lekko przestygły.
Możesz także pokroić szparagi na bardzo cienkie wstążki.
Halloumi pokrój na plastry i grilluj lub usmaż na suchej patelni po ok. 2 minuty z każdej strony, aż się zarumieni.
Truskawki umyj, usuń szypułki i przekrój na połówki.
Na dużym półmisku rozłóż mieszankę sałat, dodaj pokrojone szparagi, truskawki i halloumi.
Następnie przygotuj sos. Wymieszaj oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, miód, szczyptę soli i pieprzu. Polej nim sałatkę tuż przed podaniem.
Na koniec udekoruj listkami mięty, aby osiągnąć piękny wygląd i dodać świeżego smaku.
Ta prosta przystawka to coś więcej niż sałatka. To okazja do skorzystania z obfitości warzyw i podanie ich jako źródło przyjemności. Truskawki i szparagi właśnie teraz smakują najlepiej, a halloumi dodaje charakteru prostemu daniu. Dodatkowo przyjemnie skrzypi pod zębami w trakcie gryzienia. Tę sałatkę można zjeść samą lub jako dodatek do grillowanego mięsa. W szczególności polecam pstrąga z rusztu lub kawałki soczystej karkówki. Smacznego!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Kulinaria
