Na Boże Ciało zrób lekką sałatkę z truskawkami i halloumi. Dorzuć do niej szparagi, aby było luksusowo. Nie rozstawaj się z nią w upały

Anna Daniluk
Szybka sałatka z truskawkami, halloumi i szparagami to eleganckie danie na upalne dni.
Szybka sałatka z truskawkami, halloumi i szparagami to eleganckie danie na upalne dni. beats1/123rf.com/zdjęcie ilustracyjne
Zbliża się Boże Ciało, a z nim długi weekend. To może być okazja do spotkań z rodziną i przyjaciółmi i podania różnorodnych letnich smaków. Proponuję ci zrobienie czegoś wyjątkowego, eleganckiego, a może nawet luksusowego. Wypróbuj sałatkę z truskawkami, halloumi i zielonymi szparagami, która będzie hitem twojego ogrodowego stołu. Poznaj przepis na smakowitą sałatkę z truskawkami i halloumi.

W skrócie:

Sałatka z truskawkami, halloumi i szparagami – przepis na lekką ucztę na Boże Ciało

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: 20 minut.

Stopień trudności: bardzo łatwy.

Składniki:

  • 250 g świeżych truskawek,

  • 200 g sera halloumi,

  • 1 pęczek zielonych szparagów,

  • 100 g mieszanki sałat np.: rukola, roszponka, szpinak baby,

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,

  • 1 łyżka octu balsamicznego,

  • 1 łyżeczka miodu,

  • sól i świeżo mielony pieprz,

  • kilka listków świeżej mięty.

Jak zrobić sałatkę z truskawkami i halloumi?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku umyj szparagi, odłam zdrewniałe końcówki i podgotuj przez 2-3 minuty w osolonej wodzie. Odcedź i odstaw, by lekko przestygły.

  2. Możesz także pokroić szparagi na bardzo cienkie wstążki.

  3. Halloumi pokrój na plastry i grilluj lub usmaż na suchej patelni po ok. 2 minuty z każdej strony, aż się zarumieni.

  4. Truskawki umyj, usuń szypułki i przekrój na połówki.

  5. Na dużym półmisku rozłóż mieszankę sałat, dodaj pokrojone szparagi, truskawki i halloumi.

  6. Następnie przygotuj sos. Wymieszaj oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, miód, szczyptę soli i pieprzu. Polej nim sałatkę tuż przed podaniem.

  7. Na koniec udekoruj listkami mięty, aby osiągnąć piękny wygląd i dodać świeżego smaku.

Ta prosta przystawka to coś więcej niż sałatka. To okazja do skorzystania z obfitości warzyw i podanie ich jako źródło przyjemności. Truskawki i szparagi właśnie teraz smakują najlepiej, a halloumi dodaje charakteru prostemu daniu. Dodatkowo przyjemnie skrzypi pod zębami w trakcie gryzienia. Tę sałatkę można zjeść samą lub jako dodatek do grillowanego mięsa. W szczególności polecam pstrąga z rusztu lub kawałki soczystej karkówki. Smacznego!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni