Tradycyjny pasztet z gęsi na uroczysty obiad. Wypróbuj przepis na mięsny rarytas. Ten przysmak rozpływa się w ustach

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowy pasztet z gęsi świetnie smakuje podany ze świeżą bagietką lub żurawiną.
Domowy pasztet z gęsi świetnie smakuje podany ze świeżą bagietką lub żurawiną. Getty Images/Wirestock/zdjęcie ilustracyjne
Pyszny pasztet z gęsi to wyśmienite danie, które można podawać na odświętny obiad. Domowy pasztet z gęsi świetnie smakuje z kawałkami żurawiny dodanej podczas wyrabiania mięsa. Można także podać pasztet z wytrawną konfiturą. Poznaj przepis na klasyczny pasztet z gęsi.

W skrócie

Pasztet z gęsi i wątróbek to danie świetnie smakujące w listopadzie. Właśnie wtedy gęsi są najtłustsze, a ich mięso będzie soczyste i delikatne. Do domowego pasztetu z gęsi warto dodać także zioła o wyrazistym aromacie np.: rozmaryn, tymianek lub oregano. Gotowy pasztet będzie wyglądał apetycznie, gdy wierzch będzie polany galaretką powstałą z esencjonalnego wywaru.

Pasztet z gęsi – przepis na domowe danie

Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 4 godziny.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 1 mała gęś,
  • 1 pęczek włoszczyzny,
  • 200 g słoniny,
  • 1 wątróbka z gęsi,
  • 300 g wątróbki cielęcej,
  • 100 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 1 bułka,
  • 3 jajka,
  • sól,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • 4 kulki ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru,
  • 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej,
  • 1 liść laurowy,
  • 10 g żelatyny.

Jak zrobić pasztet z gęsi?

Przygotowanie:

  1. Na początku gęś należy sprawić, opłukać, pokroić. Włoszczyznę trzeba opłukać, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Gęś i włoszczyznę należy włożyć do garnka z liściem laurowym i zielem angielskim.
  2. Składniki trzeba zalać osoloną wodą i gotować na małym ogniu przez dwie godziny.
  3. Gęsią i cielęcą wątróbkę należy dokładnie obrać z błon, pokroić na plastry i razem z umytymi, posiekanymi pieczarkami i cebulą dusić z dodatkiem 125 ml wywaru przez 10 minut.
  4. Następnie mięso z gęsi, wątróbkę cielęcą, pieczarki z cebulą i namoczoną bułkę zmielić dwa razy.
  5. Do masy mięsnej należy dodać jajka, przyprawić solą, czarnym pieprzem, gałką muszkatołową i mielonym imbirem. Cały czas należy ucierać puszystą masę i dodawać pokrojoną w dużą kostkę gęsią wątróbkę.
  6. Formę do pieczenia pasztetu należy wyłożyć słoniną, wypełnić masą pasztetową i szczelnie zakryć plastrami słoniny.
  7. Pasztet z gęsi należy piec w kąpieli wodnej w nagrzanym piekarniku do 220° Celsjusza przez 30 minut, a następnie trzeba zmniejszyć temperaturę do 180° Celsjusza i piec przez kolejną godzinę.
  8. Żelatynę należy namoczyć w 20 ml wody, a następnie dodać do niej 200 ml przecedzonego wywaru z gęsi, zagotować i wystudzić.
  9. Upieczony i wystudzony pasztet z gęsi należy zalać przygotowaną galaretką.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!