W skrócie
Klasyczny lemon curd to słodko-kwaśny krem cytrynowy, będący podstawą popularnej tarty – cukierniczego klasyka, ale również wielu różnych ciastek i innych wypieków. Jak sama nazwa wskazuje, robi się go z cytryn, do których dodajemy masło, jajka i cukier. W tym przepisie, zamiast cytryn występuje żurawina, równie kwaskowata i wyrazista jak cytryny. Na pomysł zastąpienia cytryn żurawiną w popularnym kremie wpadł słynny paryski cukiernik David Lebovitz i to właśnie jego blog jest inspiracją dla poniższego przepisu.
Nieco trudności może sprawiać samo słowo „curd”. W Polsce, na potrzeby różnych przepisów z użyciem lemon curd, tłumaczymy go na „krem cytrynowy”. Sama mam opory przed nazywaniem kremem czegoś, co nie zawiera mleka czy śmietanki, ponieważ konsystencja jest tu zdecydowanie bardziej przejrzysta, żelowa, galaretkowata. Sam „curd” w dosłownym tłumaczeniu oznacza „twaróg” lub coś, co po prostu się ścina. Muszę jednak przyznać, że „cytrynowy” czy „żurawinowy twaróg” brzmi jeszcze gorzej i na pewno mniej zachęcająco niż krem. I z tego powodu wolę stosować nazwę „cranberry curd”.
Tarta żurawinowa - przepis na święta i uroczyste okazje
Składniki:
Na orzechowy spód:
- 1,5 szklanki orzechów laskowych,
- 1,5 szklanki mąki ryżowej,
- pół szklanki cukru,
- 100 g masła,
- szczypta soli.
Na cranberry curd:
- 300 świeżych lub mrożonych żurawin,
- szklanka cukru,
- 100 g masła,
- 2 jajka,
- 2 żółtka,
- 1 pomarańcza.
Zobacz także: Przepis na klasyczny lemon curd
Jak przygotować tartę żurawinową z "cranberry curd"?
- Na patelni uprażyłam posiekane orzechy aż się zrumieniły. Zostawiłam je do przestygnięcia.
- Wymieszałam orzechy z mąką i solą. Mąkę dodawałam stopniowo.
- W mikserze wymieszałam masło z cukrem. Dodałam do niego orzechy z mąką. Gdyby ciasto wyszło za gęste, możesz dodać więcej masła lub trochę zimnej wody.
- Ułożyłam ciasto w naczyniu do tarty i włożyłam ją do lodówki na 30 minut. W tym czasie rozgrzałam piekarnik do 220 stopni.
- Podpiekłam spód tarty przez 15 minut. Powinien zbrązowieć.
- W tym czasie przygotowałam cranberry curd. Żurawiny, cukier i sok z wyciśniętej pomarańczy gotowałam przez 10 minut, aż owoce zmiękły. Całość zblendowałam.
- Do ciepłej masy dodałam masło.
- Jajka i żółtka wymieszałam w osobnej misce i dodałam do nich odrobinę ciepłej, żurawinowej masy, żeby się zahartowały. Całość wlałam do garnka z pozostałą masą i gotowałam przez 10 minut na małym ogniu, aż zgęstniała.
- Po ostudzeniu wylałam masę na przestygnięty orzechowy spód i rozprowadziłam szpatułką.
- Udekorowałam tartę żurawinami i skórką pomarańczową.
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?