Wyborne śledzie w sosie tatarskim. Doskonała przystawka na ostatnią chwilę. Nie musisz czekać aż się przegryzą. Będą idealne na śledzika

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Śledzie i wyrazisty sos tatarski to idealny duet
Śledzie i wyrazisty sos tatarski to idealny duet Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Wyrazisty sos tatarski z korniszonami i grzybkami wspaniale podkreśla charakterystyczny smak śledzi. Ten duet świetnie się sprawdzi jako przekąska na śledzika, rodzinne spotkania czy zwykłą kolację. Śledzie w sosie tatarskim zrobisz w kilka chwil z łatwo dostępnych składników. Wypróbuj nasz przepis i zachwyć swoich gości.

W skrócie

Śledzie w sosie tatarskim to przystawka doskonała. Jest pyszna, bardzo łatwa do zrobienia, a w dodatku można ją przygotować na ostatnią chwilę. Nie trzeba moczyć śledzi i czekać aż przegryzą się z sosem. Będą idealne z okazji śledzika, na rodzinne imprezy czy święta. Wystarczy podać do nich świeży chleb albo grzanki. Doskonale smakują także z ziemniakami w mundurkach.

Śledzie w sosie tatarskim – przepis na przekąskę doskonałą

Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 4-6 osób
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 400 g matiasów,
  • pół szklanki śmietany,
  • pół szklanki majonezu,
  • łyżka musztardy,
  • łyżka chrzanu,
  • pół łyżeczki miodu,
  • 1 jajko,
  • 3 korniszony,
  • 6 grzybków marynowanych lub konserwowych,
  • szczypiorek,
  • koperek,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • sól, pieprz.

Jak przygotować śledzie na szybko w sosie tatarskim?

  1. Zaczęłam od ugotowania jajka na twardo, które następnie pokroiłam w drobną kostkę.
  2. Tak samo drobno pokroiłam korniszony i grzybki.
  3. Szczypiorek i koperek poszatkowałam.
  4. W misce połączyłam śmietanę, majonez i musztardę. Wymieszałam, doprawiłam miodem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  5. Do sosu dodałam jajko, korniszony, grzybki, koperek i szczypiorem.
  6. Śledzie odsączyłam z zalewy i pokroiłam. Podałam z sosem tatarskim i chlebem. Doskonale smakują również z ziemniakami w mundurkach.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni