Niezawodna sałatka z kurczakiem i kukurydzą na imprezę. Nieważne, ile sałatek zrobię, ta zawsze znika jako pierwsza

Karolina Głogowska
Na kolejnych zdjęciach galerii zobaczysz, jak przygotować prostą sałatkę, która składa się z kurczaka, sera, kukurydzy i majonezu. Ważny jest jeszcze jeden dodatek.
Na kolejnych zdjęciach galerii zobaczysz, jak przygotować prostą sałatkę, która składa się z kurczaka, sera, kukurydzy i majonezu. Ważny jest jeszcze jeden dodatek. Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Mam dziś dla ciebie przepis na pyszną sałatkę z kurczakiem i serem, która robi furorę na każdej imprezie. Zawiera tylko kilka składników, ale musi trafić do niej ważny dodatek, który decyduje o smaku przekąski. Całość przygotowuje się dosłownie w kilkanaście minut. Wypróbuj naszą sałatkę z kurczakiem, a zobaczysz, że goście ustawią się w kolejce.

W skrócie

Są takie dania, które zawierają zaledwie kilka niepozornych składników, ale zaskakują smakiem. Należy do nich z pewnością prosta sałatka z kurczaka, sera i kukurydzy, którą chcę ci dzisiaj zaproponować. Po raz pierwszy jadłam ją na domowej imprezie karnawałowej, którą urządziła moja koleżanka. Po pierwszym kęsie nie mogłam się już oderwać od sałatki. Nie mogłam też uwierzyć, że składa się tylko z kilku banalnych produktów. Muszę jednak podkreślić, że za wyjątkowy aromat tej potrawy odpowiada przede wszystkim czosnek. Idealnie komponuje się z kurczakiem, kukurydzą, serem i majonezem. Jeśli z niego zrezygnujemy, otrzymamy mdłe danie. Dodaj go do majonezu, a otrzymasz sałatkę z kurczakiem, którą goście będą sobie wyrywać z rąk.

Sałatka z kurczakiem i serem – hit każdej imprezy

Czas przygotowania: 15 minut
Porcja: 6-8 osób
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka,
  • 200 g żółtego sera (gouda, ementaler, cheddar),
  • puszka kukurydzy,
  • dwie łyżki majonezu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • sól, pieprz
  • łyżka oleju do smażenia.

Jak przygotować hitową sałatkę z kurczaka i sera?

  1. Piersi kurczaka pokroiłam w kostkę, posoliłam i podsmażyłam na patelni. Wyłożyłam na papierowy ręcznik, żeby wchłonął tłuszcz i zostawiłam do ostygnięcia.
  2. Ser starłam na grubych oczkach tarki. Można także pokroić go w małą kostkę.
  3. Na małych oczkach tarki starłam czosnek.
  4. W misce umieściłam kurczaka, ser, i kukurydzę z puszki.
  5. W małej miseczce utarłam majonez z czosnkiem i sokiem z cytryny na gładki sos. Dodałam go do sałatki.
  6. Całość wymieszałam, doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
  7. Wstawiłam sałatkę na godzinę do lodówki, żeby składniki się przegryzły.

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni