Fenomenalna sałatka z kurczakiem i kukurydzą. Nieważne, ile sałatek zrobię na imprezę w domu, ta zawsze znika pierwsza

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Sałatka z serem i kurczakiem to imprezowy hit
Sałatka z serem i kurczakiem to imprezowy hit Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Ta banalnie prosta do wykonania sałatka jest hitem każdej imprezy. O jej sukcesie decyduje pewien ważny dodatek, którego nie można pominąć. Całość przygotowuje się dosłownie w kilkanaście minut. Wypróbuj naszą sałatkę z kurczakiem, a zobaczysz, że goście nie będą mogli się od niej oderwać.

W skrócie

Są takie dania, które zawierają zaledwie kilka niepozornych składników, ale powalają smakiem. Należy do nich z pewnością prosta sałatka z kurczaka, sera i kukurydzy, którą chcę ci dzisiaj zaproponować. Po raz pierwszy jadłam ją na domowej imprezie karnawałowej, którą urządziła moja koleżanka. Po pierwszym kęsie nie mogłam się już oderwać od sałatki. Nie mogłam też uwierzyć, że składa się tylko z kilku banalnych produktów. Muszę jednak podkreślić, że za wyjątkowy aromat tej potrawy odpowiada przede wszystkim czosnek. Idealnie komponuje się z kurczakiem, kukurydzą, serem i majonezem. Jeśli z niego zrezygnujemy, otrzymamy mdłe danie. Dodaj go do majonezu, a otrzymasz sałatkę z kurczakiem, którą goście będą sobie wyrywać z rąk.

Sałatka z kurczakiem i serem – hit każdej imprezy

Czas przygotowania: 15 minut
Porcja: 6-8 osób
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka,
  • 200 g żółtego sera (gouda, ementaler, cheddar),
  • puszka kukurydzy,
  • dwie łyżki majonezu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • sól, pieprz
  • łyżka oleju do smażenia.

Jak przygotować hitową sałatkę z kurczaka i sera?

  1. Piersi kurczaka pokroiłam w kostkę, posoliłam i podsmażyłam na patelni. Wyłożyłam na papierowy ręcznik, żeby wchłonął tłuszcz i zostawiłam do ostygnięcia.
  2. Ser starłam na grubych oczkach tarki. Można także pokroić go w małą kostkę.
  3. Na małych oczkach tarki starłam czosnek.
  4. W misce umieściłam kurczaka, ser, i kukurydzę z puszki.
  5. W małej miseczce utarłam majonez z czosnkiem i sokiem z cytryny na gładki sos. Dodałam go do sałatki.
  6. Całość wymieszałam, doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
  7. Wstawiłam sałatkę na godzinę do lodówki, żeby składniki się przegryzły.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni