Do kawy polecam tartę z borówkami. Przepis podpatrzyłam w lokalnej cukierni. Przysmak znika do ostatniego okruszka

Anna Daniluk
Domowa tarta z borówkami to prosty wypiek, który możesz podać na imieniny, urodziny lub jako małe co nieco do popołudniowej kawy.
Domowa tarta z borówkami to prosty wypiek, który możesz podać na imieniny, urodziny lub jako małe co nieco do popołudniowej kawy. freepik.com/ mrsiraphol/zdjęcie ilustracyjne
Szukasz pomysłu na deser, który zrobi wrażenie wśród gości? Proponuję ci zrobić pyszną tartę z borówkami na kruchym cieście. Słodki, lekko cierpki smak borówek znakomicie łączy się ze słodkim spodem. Owoce mieszam z mąką ziemniaczaną, która tworzy przyjemny w smaku kisiel i zapobiega wsiąkaniu soku do ciasta. Poznaj przepis na prostą tartę z borówkami na letni podwieczorek.

W skrócie

Domowa tarta z borówkami to prawdziwy rarytas. W najprostszej wersji na podpieczonym kruchym spodzie układam borówki i zapiekam. Jednak deser będzie jeszcze smaczniejszy, gdy ułożysz je na gęstym kremem z budyniu. Przed podaniem gotowy wypiek oprósz cukrem pudrem i udekoruj listkami świeżej mięty. Sposób na jej zrobienie podpatrzyłam w osiedlowej cukierni. Właśnie tak można było kupić tartaletki, które zainspirowały mnie do zrobienia podzielnego ciasta. Co więcej, ten łatwy w wykonaniu deser będzie wyglądał bardzo efektownie i stanie się ozdobą stołu.

Tarta z borówkami – prosty przepis na domowy deser

Liczba porcji: na 12 kawałków.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 150 g bardzo zimnego masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • 1 żółtko,
  • 20 ml bardzo zimnej wody,
  • szczypta soli.

Nadzienie borówkowe:

  • 500 g świeżych borówek,
  • 100 g cukru,
  • 10 g mąki ziemniaczanej,
  • sok z 1/2 cytryny.

Jak zrobić tartę z borówkami?

Sposób przygotowania:

  1. W metalowej misce połącz mąkę, cukier puder i szczyptę soli.
  2. Dodaj pokrojone na kawałki zimne masło. Całość rozcieraj palcami, aż powstaną małe grudki.
  3. Dodaj żółtko i 20 ml bardzo zimnej wody.
  4. Energicznie zagnieć ciasto, aby składniki się połączyły.
  5. Uformuj z nich jednolitą kulę, owiń ją ściśle woreczkiem foliowym i schłodź w lodówce przez około 30 minut.
  6. Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto na grubość 4 mm.
  7. Wyłóż nim formę do tarty, dociskając do brzegów.
  8. Nadmiar ciasta odetnij nożem i skrawkami wylep spód.
  9. Nakłuj spód widelcem, wyłóż papierem do pieczenia i obsyp grochem lub kulkami ceramicznymi, aby zapobiec jego wybrzuszeniu podczas pieczenia.
  10. Wstępnie podpiecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut, aż będzie rumiane.
  11. W dużej salaterce wymieszaj borówki z cukrem, mąką ziemniaczaną, sokiem z cytryny i sparzoną skórką z cytryny.
  12. Na podpieczony spód wyłóż borówki na całym podpieczonym spodzie.
  13. Piecz tartę z borówkami w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30-35 minut, aż borówki staną się miękkie, a sok zacznie lekko bulgotać.
  14. Po upieczeniu, wyjmij tartę borówkową z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Zachęcam cię, aby ostudzoną tartę z borówkami podawać z gałką lodów waniliowych, albo polać sosem śmietankowym. Możesz także udekorować ją bitą śmietaną i skórką z cytryny. W takiej formie będzie to prosty deser na wyjątkowe spotkania rodzinne.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni