Wilgotne ciasto jogurtowe z rabarbarem. Zrobisz je bez miksera, wystarczy wymieszać kilka składników. To ciasto pachnie obłędnie

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Ciasto jogurtowe z rabarbarem to wypiek, którym zachwycisz gości
Ciasto jogurtowe z rabarbarem to wypiek, którym zachwycisz gości 123rf/alein/zdjęcie ilustracyjne
W sezonie na rabarbar warto jak najczęściej piec wszelkiego rodzaju ciasta, placki, tarty oraz drożdżówki z tym warzywem. Jeśli szukasz przepisu na szybkie do przygotowania, wilgotne ciasto z rabarbarem, to proponuję ci przepis na ciasto jogurtowe. Jest lekkie, mięciutkie, pachnące i niemal rozpływa się w ustach. Możesz je podać do niedzielnej kawy albo podczas grillowania.

W skrócie

Bardzo lubię ten przepis na szybkie ciasto z rabarbarem, ponieważ nie trzeba do niego używać robota kuchennego. Tak naprawdę wystarczy wymieszać wszystkie składniki, dodać pokrojony rabarbar i wstawić ciasto do piekarnika, gdzie robi się samo. Minimum wysiłku, za to maksimum smaku, bo jogurtowe ciasto z rabarbarem jest niesamowicie wilgotne i aromatyczne. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Jedyne, o czym musisz pamiętać, żeby ciasto się udało, to wyjęcie wcześniej z lodówki wszystkich składników, które powinny być w temperaturze pokojowej.

Ciasto jogurtowe z rabarbarem – przepis na szybkie ciasto do kawy

Czas przygotowania: 40 minut
Porcja: blaszka 30 x 20 cm
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 500 g rabarbaru,
  • 150 g jogurtu greckiego,
  • 150 g masła,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 150 g cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki cukru pudru.

Jak zrobić wilgotne ciasto jogurtowe z rabarbarem?

  1. Rabarbar oczyściłam, odkroiłam zgrubiałe końce i pokroiłam na małe kawałki.
  2. Masło roztopiłam w rondelku i zostawiłam do przestygnięcia.
  3. Do dużej miski wsypałam przesianą mąkę, dodałam jajka, jogurt, roztopione masło, proszek do pieczenia i cukier. Wszystko wymieszałam.
  4. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia, wlałam do niej ciasto, a na wierzchu ułożyłam rabarbar, który i tak podczas pieczenia wpadnie do środka.
  5. Piekłam ciasto 40 minut w temperaturze 180 stopni.
  6. Przestudzone ciasto posypałam cukrem pudrem.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni