W skrócie
Jeśli chodzi o pieczenie, jestem zwolenniczką tezy: im prościej i szybciej, tym lepiej. Uwielbiam łatwe do zrobienia ciasta z kilku składników. Takim wypiekiem jest jeden z moich ulubionych wiosennych i letnich smakołyków, czyli crumble z rabarbarem. To nic innego jak po prostu szybkie ciasto z rabarbarem i kruszonką, bo „crumble” to po angielsku po prostu kruszonka. Oznacza jednak coś więcej. To także nazwa bardzo popularnego deseru, który przygotowuje się właśnie z kruszonki i różnych owoców.
Polecam także: Pulchne racuchy z twarogiem i rabarbarem
Zasada jest bardzo prosta: w naczyniu do tarty umieszczamy owoce: np. truskawki, jagody, czy jabłka i posypujemy je przygotowaną kruszonką z mąki i masła. W ten sposób otrzymamy np. pyszne crumble z morelami. Owoców nie trzeba specjalnie przygotowywać, wystarczy je pokroić. Można nawet użyć owoców mrożonych. W niektórych przepisach na crumble znajdziemy jednak owoce poddane lekkiej obróbce. W moim przepisie na szybkie ciasto z rabarbarem i kruszonką wystarczy pokroić rabarbar i posypać go cukrem.
Crumble z rabarbarem – szybkie ciasto z rabarbarem i kruszonką
Czas przygotowania: 40 minut
Porcja: 4-6 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 500 g rabarbaru,
- szklanka mąki,
- 150 g miękkiego masła,
- 3 łyżki cukru wanilinowego,
- 4 łyżki drobnego cukru do wypieków.
Polecam także: Doskonały dżem z rabarbaru. Wypróbuj prosty przepis na smakołyk do chleba
Jak przygotować szybkie ciasto z rabarbarem i kruszonką?
- Formę do tary wysmarowałam masłem.
- Pokroiłam rabarbar na małe kawałki, umieściłam w formie i posypałam łyżką cukru do wypieków.
- Następnie przygotowałam kruszonkę: do miski wsypałam mąkę, cukier wanilinowy oraz resztę cukru do wypieków. Roztarłam wszystko palcami aż powstały grudki. Posypałam nimi rabarbar.
- Wstawiłam ciasto do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piekłam 35 minut.
- Crumble doskonale smakuje na zimno i na ciepło. W tej drugiej wersji będzie doskonale smakowało z domowymi lodami.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?