Boskie crumble z rabarbarem. Najprostszy przepis, jaki znam. Szybkie ciasto z rabarbarem i kruszonką najlepiej smakuje na ciepło z lodami

Karolina Głogowska
Crumble z rabarbarem najlepiej smakuje na ciepło, podane z gałką lodów
Crumble z rabarbarem najlepiej smakuje na ciepło, podane z gałką lodów 123rf/azurita/zdjęcie ilustracyjne
Soczysty, kwaskowaty rabarbar pod chrupiącą, słodką kruszonką to pomysł na pyszny i błyskawiczny deser. Jeśli lubisz ciasta z rabarbarem to idealna propozycja dla ciebie. Tylko kilka składników i banalny sposób przygotowania. Zrób szybkie ciasto z rabarbarem i kruszonką do popołudniowej kawy lub herbaty.

W skrócie

Jeśli chodzi o pieczenie, jestem zwolenniczką tezy: im prościej i szybciej, tym lepiej. Uwielbiam łatwe do zrobienia ciasta z kilku składników. Takim wypiekiem jest jeden z moich ulubionych wiosennych i letnich smakołyków, czyli crumble z rabarbarem. To nic innego jak po prostu szybkie ciasto z rabarbarem i kruszonką, bo „crumble” to po angielsku po prostu kruszonka. Oznacza jednak coś więcej. To także nazwa bardzo popularnego deseru, który przygotowuje się właśnie z kruszonki i różnych owoców.

Polecam także: Pulchne racuchy z twarogiem i rabarbarem

Zasada jest bardzo prosta: w naczyniu do tarty umieszczamy owoce: np. truskawki, jagody, czy jabłka i posypujemy je przygotowaną kruszonką z mąki i masła. W ten sposób otrzymamy np. pyszne crumble z morelami. Owoców nie trzeba specjalnie przygotowywać, wystarczy je pokroić. Można nawet użyć owoców mrożonych. W niektórych przepisach na crumble znajdziemy jednak owoce poddane lekkiej obróbce. W moim przepisie na szybkie ciasto z rabarbarem i kruszonką wystarczy pokroić rabarbar i posypać go cukrem.

Crumble z rabarbarem – szybkie ciasto z rabarbarem i kruszonką

Czas przygotowania: 40 minut
Porcja: 4-6 osób
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 500 g rabarbaru,
  • szklanka mąki,
  • 150 g miękkiego masła,
  • 3 łyżki cukru wanilinowego,
  • 4 łyżki drobnego cukru do wypieków.

Polecam także: Doskonały dżem z rabarbaru. Wypróbuj prosty przepis na smakołyk do chleba

Jak przygotować szybkie ciasto z rabarbarem i kruszonką?

  1. Formę do tary wysmarowałam masłem.
  2. Pokroiłam rabarbar na małe kawałki, umieściłam w formie i posypałam łyżką cukru do wypieków.
  3. Następnie przygotowałam kruszonkę: do miski wsypałam mąkę, cukier wanilinowy oraz resztę cukru do wypieków. Roztarłam wszystko palcami aż powstały grudki. Posypałam nimi rabarbar.
  4. Wstawiłam ciasto do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piekłam 35 minut.
  5. Crumble doskonale smakuje na zimno i na ciepło. W tej drugiej wersji będzie doskonale smakowało z domowymi lodami.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni