W skrócie:
Domowe ciasto z nektarynkami to nic trudnego. Jednak trzeba pamiętać o jeden ważnej zasadzie. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Dlatego polecam wcześniej wyjąć z lodówki jogurt naturalny i jajka na kuchenny blat. Dzięki temu ogrzeją się, a ty będziesz miał pewność, że ciasto nie okaże się zakalcem. Jeżeli masz czas, to ciasto możesz posypać kruszonką i upiec, aby zyskać chrupiący dodatek. W wersji ekspresowej szybką dekoracją będzie cukier puder. W każdej z tych opcji temu przysmakowi będzie trudno się oprzeć.
Ciasto z nektarynkami – przepis na ucierany deser do kawy
Liczba porcji: na 12 kawałków.
Czas przygotowania: 50 minut, w tym 40 minut pieczenia.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
300 g mąki pszennej,
3 jajka w temperaturze pokojowej,
80 g cukru trzcinowego,
200 g jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej,
70 g oleju rzepakowego w temperaturze pokojowej,
10 g proszku do pieczenia,
szczypta soli,
3 nektarynki.
Jak zrobić ciasto z nektarynkami?
Sposób przygotowania:
Jajka rozbij i umieść w metalowej misce.
Wsyp cukier trzcinowy i ubij na puszystą masę.
Następnie wlej olej rzepakowy i jogurt naturalny.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Przesiej mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia.
Dosyp szczyptę soli, która skontrastuje smak.
Do mokrych składników dosypuj powoli suche składniki.
Masę na ciasto z nektarynkami przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu ułóż nektarynki pokrojone w ćwiartki.
Ciasto z nektarynkami piecz przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180° Celsjusza z opcją grzania góra-dół.
Po tym czasie sprawdź patyczkiem stopień upieczenia ciasta. W razie potrzeby dopiecz jeszcze 10 minut.
Po tym czasie odstaw ciasto do całkowitego wystudzenia.
Wilgotne ciasto jogurtowe z nektarynkami
Jeśli chcesz, aby ciasto było bardziej puszyste, zmniejsz ilość mąki o 20 g i do suchych składników dodaj pół łyżeczki sody oczyszczonej. Zachęcam też do dodania kilku kropel ekstraktu z wanilii, szczypty kardamonu lub starciu aromatycznej tonki.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Kulinaria
