Weź szparagi, pstrąga i rzodkiewki. Zrobisz z nich sałatkę na medal. Kolorowa uczta w zasięgu ręki

Anna Daniluk
Apetyczna sałatka ze szparagów z grillowanym pstrągiem to przysmak dla całej rodziny.
Apetyczna sałatka ze szparagów z grillowanym pstrągiem to przysmak dla całej rodziny. Fabrice Besse/materiały prasowe Wydawnictwo RM
Szparagi, pstrąg i kuskus to niektóre ze składników tworzących smakowitą sałatkę. Skrop je aromatycznym winegretem cytrynowym, a z trudem się od niej oderwiesz. Kawałki ryby upiecz we frytkownicy beztłuszczowej typu air fryer, a mięso będzie chrupiące i niskokaloryczne. Poznaj przepis na apetyczną sałatkę ze szparagów i pstrąga.

W skrócie:

Sałatka ze szparagów z pieczonym pstrągiem – przepis na obiad

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: 15 minut  

Czas pieczenia: 13 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

Sałatka:

  • 1 pęczek zielonych szparagów,

  • 75 g kaszy kuskus,

  • 2 garście rukoli,

  • 150 g bobu (rozmrożonego),

  • 10 rzodkiewek,

  • sól, pieprz.

Winegret cytrynowy:

  • 1/2 cytryny,

  • 1 pęczek szczypiorku,

  • 4 łyżki oliwy,

  • sól, pieprz.

Pstrąg:

  • 1/2 cytryny,

  • 360–480 g filetu ze środkowej części pstrąga,

  • 1 szczypta czerwonego pieprzu,

  • 1 łyżka oliwy,

  • sól, pieprz.

Jak zrobić sałatkę ze szparagów z grillowanym pstrągiem?

Sposób przygotowania:

  1. Umyj szparagi, odetnij zdrewniałe końcówki i pokrój na małe części. Wymieszaj z rozmrożonym bobem, oliwą, solą i pieprzem.

  2. Umieść w szufladzie do pieczenia i piecz 8 minut w 180°C.

  3. Ugotuj kuskus według instrukcji na opakowaniu.

  4. Zrób winegret: wymieszaj sok z cytryny z oliwą, solą, pieprzem i drobno posiekanym szczypiorkiem.  Odłóż na bok.

  5. Pokrój pstrąga w kostkę i wymieszaj z oliwą, solą, pieprzem i szczyptą czerwonego pieprzu.  Piecz 5 minut w 200°C.

  6. Wymieszaj kuskus z drobno posiekaną rzodkiewką, umytą rukolą, szparagami z bobem oraz pstrągiem i winegretem.

W książce „Air fryer. Przystawki, dania główne i desery” autorstwa Séverine Augé znajdziesz 50 pomysłowych przepisów.
W książce „Air fryer. Przystawki, dania główne i desery” autorstwa Séverine Augé znajdziesz 50 pomysłowych przepisów.
materiały prasowe Wydawnictwo RM

Przepis na sałatkę ze szparagów z grillowanym pstrągiem pochodzi z książki „Air fryer. Przystawki, dania główne i desery” autorstwa Séverine Augé. Dzielimy się nim dzięki uprzejmości Wydawnictwa RM. Zachęcamy do zapoznania się z dwoma innymi pomysłami na obiady, czyli skrzydełka Buffalo i empanady z wołowiną i roztopionym serem.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni