W skrócie:
Sałatka ze szparagów z pieczonym pstrągiem – przepis na obiad
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 13 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
Sałatka:
1 pęczek zielonych szparagów,
75 g kaszy kuskus,
2 garście rukoli,
150 g bobu (rozmrożonego),
10 rzodkiewek,
sól, pieprz.
Winegret cytrynowy:
1/2 cytryny,
1 pęczek szczypiorku,
4 łyżki oliwy,
sól, pieprz.
Pstrąg:
1/2 cytryny,
360–480 g filetu ze środkowej części pstrąga,
1 szczypta czerwonego pieprzu,
1 łyżka oliwy,
sól, pieprz.
Jak zrobić sałatkę ze szparagów z grillowanym pstrągiem?
Sposób przygotowania:
Umyj szparagi, odetnij zdrewniałe końcówki i pokrój na małe części. Wymieszaj z rozmrożonym bobem, oliwą, solą i pieprzem.
Umieść w szufladzie do pieczenia i piecz 8 minut w 180°C.
Ugotuj kuskus według instrukcji na opakowaniu.
Zrób winegret: wymieszaj sok z cytryny z oliwą, solą, pieprzem i drobno posiekanym szczypiorkiem. Odłóż na bok.
Pokrój pstrąga w kostkę i wymieszaj z oliwą, solą, pieprzem i szczyptą czerwonego pieprzu. Piecz 5 minut w 200°C.
Wymieszaj kuskus z drobno posiekaną rzodkiewką, umytą rukolą, szparagami z bobem oraz pstrągiem i winegretem.

Przepis na sałatkę ze szparagów z grillowanym pstrągiem pochodzi z książki „Air fryer. Przystawki, dania główne i desery” autorstwa Séverine Augé. Dzielimy się nim dzięki uprzejmości Wydawnictwa RM. Zachęcamy do zapoznania się z dwoma innymi pomysłami na obiady, czyli skrzydełka Buffalo i empanady z wołowiną i roztopionym serem.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Kulinaria
