Naleśniki z jagodami jak z górskiego schroniska. Żadne inne nie są tak pulchne i rumiane. Mamy trik na perfekcyjne lane ciasto na naleśniki

Karolina Głogowska
Bieszczadzkie naleśniki z jagodami to popularne danie, które można zamówić w schronisku
Bieszczadzkie naleśniki z jagodami to popularne danie, które można zamówić w schronisku Getty Images/Joanna Tkaczuk/zdjęcie ilustracyjne
Puszysty, wyrośnięty i złocisty naleśnik z jagodami, podany ze śmietaną i cukrem pudrem, to flagowe danie z Bieszczad. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby taki rarytas przygotować sobie w domu. Naleśniki z ciasta lanego można podać na śniadanie, ale są tak sycące, że spokojnie zastąpią obiad.

W skrócie:

Pulchne i rumiane naleśniki z jagodami to jedna z ulubionych potraw wędrowców zapuszczających się latem w Bieszczady. To proste, ale pyszne i niezwykle pożywne danie można zamówić w wielu bieszczadzkich restauracjach i barach. Jeden naleśnik jest najczęściej tak duży, że wystarczy za całą porcję dla dorosłego i głodnego po zejściu ze szlaku człowieka. To zasługa ciasta, które przyrządza się nieco inaczej niż tradycyjne naleśniki. Jest gęstsze i smaży się je w specyficzny sposób, dzięki czemu naleśniki wychodzą prawie tak puszyste jak pączki czy racuszki. Znane są także jako lane naleśniki, czy naleśniki z ciasta lanego (funnel cake). Do ich przygotowania będziemy potrzebować zwykłego kuchennego lejka, ale jeśli go nie masz, możesz także użyć butelki.

Naleśniki z jagodami – przepis z lanym ciastem

Czas przygotowania: 30 minut

Porcja: 2-4 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • szklanka mleka,

  • szklanka wody gazowanej,

  • 3 szklanki mąki pszennej,

  • 2 duże jajka,

  • pół szklanki cukru,

  • opakowanie cukru wanilinowego,

  • łyżeczka proszku do pieczenia,

  • szczypta soli,

  • 2 łyżki wódki,

  • olej do smażenia.

Dodatkowo:

  • jagody,

  • jogurt naturalny,

  • cukier puder,

  • lejek kuchenny.

Jak zrobić lane naleśniki z jagodami?

  1. W misce połączyłam ze sobą wszystkie suche składniki na ciasto.

  2. Osobno zmiksowałam jajka. Stopniowo dodawałam do nich suche składniki, a na końcu wódkę. Wymieszałam ciasto, które powinno być gęstsze niż zwykłe ciasto na naleśniki.

  3. Na patelni rozgrzałam tłuszcz, przygotowałam lejek.

  4. Zakryłam palcem dolny (mniejszy) otwór lejka i nalałam do niego ciasto do pełna. Z tej porcji wyjdzie jeden naleśnik.

  5. Odsłoniłam otwór i wylałam ciasto na patelnię. Robiłam „spiralki”, aż powstał pełen naleśnik.

  6. Naleśniki smażyłam na rumiano z obu stron.

  7. Na gotowe naleśniki nałożyłam jagody oraz jogurt. Posypałam cukrem pudrem.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni