Naleśniki z jagodami jak z górskiego schroniska. Żadne inne nie są tak pulchne i rumiane. Mamy trik na perfekcyjne lane ciasto na naleśniki

Karolina Głogowska
Bieszczadzkie naleśniki z jagodami to popularne danie, które można zamówić w schronisku
Bieszczadzkie naleśniki z jagodami to popularne danie, które można zamówić w schronisku Getty Images/Joanna Tkaczuk/zdjęcie ilustracyjne
Puszysty, wyrośnięty i złocisty naleśnik z jagodami, podany ze śmietaną i cukrem pudrem, to flagowe danie z Bieszczad. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby taki rarytas przygotować sobie w domu. Naleśniki z ciasta lanego można podać na śniadanie, ale są tak sycące, że spokojnie zastąpią obiad.

W skrócie:

Pulchne i rumiane naleśniki z jagodami to jedna z ulubionych potraw wędrowców zapuszczających się latem w Bieszczady. To proste, ale pyszne i niezwykle pożywne danie można zamówić w wielu bieszczadzkich restauracjach i barach. Jeden naleśnik jest najczęściej tak duży, że wystarczy za całą porcję dla dorosłego i głodnego po zejściu ze szlaku człowieka. To zasługa ciasta, które przyrządza się nieco inaczej niż tradycyjne naleśniki. Jest gęstsze i smaży się je w specyficzny sposób, dzięki czemu naleśniki wychodzą prawie tak puszyste jak pączki czy racuszki. Znane są także jako lane naleśniki, czy naleśniki z ciasta lanego (funnel cake). Do ich przygotowania będziemy potrzebować zwykłego kuchennego lejka, ale jeśli go nie masz, możesz także użyć butelki.

Naleśniki z jagodami – przepis z lanym ciastem

Czas przygotowania: 30 minut

Porcja: 2-4 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • szklanka mleka,

  • szklanka wody gazowanej,

  • 3 szklanki mąki pszennej,

  • 2 duże jajka,

  • pół szklanki cukru,

  • opakowanie cukru wanilinowego,

  • łyżeczka proszku do pieczenia,

  • szczypta soli,

  • 2 łyżki wódki,

  • olej do smażenia.

Dodatkowo:

  • jagody,

  • jogurt naturalny,

  • cukier puder,

  • lejek kuchenny.

Jak zrobić lane naleśniki z jagodami?

  1. W misce połączyłam ze sobą wszystkie suche składniki na ciasto.

  2. Osobno zmiksowałam jajka. Stopniowo dodawałam do nich suche składniki, a na końcu wódkę. Wymieszałam ciasto, które powinno być gęstsze niż zwykłe ciasto na naleśniki.

  3. Na patelni rozgrzałam tłuszcz, przygotowałam lejek.

  4. Zakryłam palcem dolny (mniejszy) otwór lejka i nalałam do niego ciasto do pełna. Z tej porcji wyjdzie jeden naleśnik.

  5. Odsłoniłam otwór i wylałam ciasto na patelnię. Robiłam „spiralki”, aż powstał pełen naleśnik.

  6. Naleśniki smażyłam na rumiano z obu stron.

  7. Na gotowe naleśniki nałożyłam jagody oraz jogurt. Posypałam cukrem pudrem.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto popapraniec

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni