Makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami. Kilka składników i obiad gotowy w dwadzieścia minut. Jest zaskakująco smaczny

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Wideo
od 7 lat
Makaron ryżowy doskonale smakuje z podsmażonymi warzywami, pieczarkami oraz np. kurczakiem. Zamiast mięsa, można także dodać do niego tofu. W dwadzieścia minut możemy przygotować pożywny i pyszny obiad dla całej rodziny.

W skrócie

Mam dziś dla ciebie jeden z moich ulubionych przepisów na prosty, szybki i bardzo smaczny obiad. Wykorzystałam go wielokrotnie i robię to zawsze wtedy, gdy nie mam dużo czasu na gotowanie. Jest to także jedno z ulubionych dań mojej córki.

Po raz kolejny sprawdza się zasada, że wcale nie trzeba dużo pracy, wysiłku i skomplikowanych receptur, by uszczęśliwić rodzinę jedzeniem. Do makaronu ryżowego dodaję pieczarki, paprykę i przygotowuję prosty sos. To danie można zrobić w dwóch wersjach – z piersią kurczaka lub z tofu, jeśli nie jesz mięsa. Wystarczy tak naprawdę połączyć kilka składników. Efekt jest zaskakująco smaczny.

Na koniec posypałam danie szczypiorkiem.
Na koniec posypałam danie szczypiorkiem. Karolina Głogowska

Makaron ryżowy z kurczakiem – przepis na szybki i prosty obiad

Czas przygotowania: 20 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • Opakowanie makaronu ryżowego,
  • 250 g pieczarek,
  • czerwona papryka,
  • cebulka dymka ze szczypiorkiem,
  • pierś kurczaka lub opakowanie tofu,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • płaska łyżeczka cukru brązowego,
  • łyżeczka octu,
  • olej do smażenia.

Jak przygotować prosty makaron ryżowy po tajsku?

  1. Makaron ryżowy zalałam wrzątkiem i zostawiłam na 8 minut w garnku pod przykryciem.
  2. Pokroiłam pieczarki i podsmażyłam je na oleju.
  3. Dodałam pokrojoną paprykę i tofu. W tym momencie zamiast tofu możesz też dodać pokrojoną pierś z kurczaka.
  4. Pokroiłam dymkę ze szczypiorkiem i dodałam do pozostałych składników. Część szczypiorku zostawiłam do posypania.
  5. Przygotowałam szybki sos: połączyłam ocet i cukier z odrobiną wody i sosem sojowym. Całość wlałam na patelnię.
  6. Odcedziłam makaron i wrzuciłam go na patelnię. Wymieszałam z pozostałymi składnikami.
  7. Danie posypałam resztą posiekanego szczypiorku.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.