Tradycyjny pieróg biłgorajski z kaszą gryczaną na obiad. Poznaj przepis na pieróg jaworowski inaczej. Tym daniem zajadano się we Lwowie

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowy pieróg biłgorajski to wypiek składający się z kaszy gryczanej zamkniętej w cieście drożdżowym. We Lwowie znany jest również pod nazwą pieróg jaworowski.
Domowy pieróg biłgorajski to wypiek składający się z kaszy gryczanej zamkniętej w cieście drożdżowym. We Lwowie znany jest również pod nazwą pieróg jaworowski. materiały archiwalne Marianna Dushar/materiały prasowe Wydawnictwo Znak
Pieróg biłgorajski pochodzi z Roztocza. Znany jest również pod nazwą pieróg jaworowski. Można było go również spotkać w okolicach Lwowa, gdzie przywędrował wraz z mieszkańcami Galicji Wschodniej. Wypróbuj przepis na pieróg biłgorajski z kaszą gryczaną ze skwarkami.

W skrócie

Domowy pieróg jaworowski nadziewany był mieszanką hreczki, czyli kaszy gryczanej wraz z ziemniakami, skwarkami i podprażoną cebulą. Tradycyjny pieróg biłgorajski wykonany jest z ciasta drożdżowego, który piecze się w piekarniku na rumiany kolor. Dawniej gorący pieróg biłgorajski obkładano plastrami słoniny i obciążano, aby tłuszcz mógł przeniknąć do środka. Przepis na danie pochodzi z książki „Kuchnia lwowska. Moja kulinarna podróż przez Galicję” Marianny Dushar.

Pieróg biłgorajski – przepis tradycyjny

Liczba porcji: na 2 okrągłe pierogi o średnicy 22 cm.
Czas przygotowania: 2 godziny.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:
Na ciasto:

  • 30 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżka stołowa cukru,
  • 250 ml mleka albo wody,
  • 550 g mąki pszennej typ 550 + do podsypywania,
  • 1 żółtko,
  • 3 łyżki stołowe oleju,
  • 1 jajko.

Na nadzienie:

Do smaku:

  • sól,
  • cukier,
  • mielony czarny pieprz,
  • ziarna kminku albo czarnuszki,
  • suszona mięta.

Czytaj także: Ten przepis na pierogi z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami to prawdziwy hit

Jak zrobić pieróg biłgorajski?

Przygotowanie:

  1. Przygotować ciasto. Drożdże rozdrobić, posypać łyżką cukru, dodać 2 łyżki mleka i poczekać, aż zaczną pracować.
  2. Mąkę wsypać do miski, dodać resztę mleka, żółtko, rozpuszczone drożdże i szczyptę soli i zagnieść ciasto. Dodać olej i dobrze wymieszać, żeby tłuszcz się wchłonął.
  3. Ciasto powinno być miękkie, ale dobrze odchodzić od rąk, dlatego w razie potrzeby można dosypać więcej mąki.
  4. Gotowe ciasto odłożyć do miski, posmarować olejem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  5. Przygotować nadzienie. Boczek pokroić w drobną kostkę i wysmażyć na skwarki. Kiedy się zarumienią, dodać drobno posiekaną
  6. cebulę i razem obsmażyć, aż zmięknie i się skarmelizuje.
  7. Purée ziemniaczane wymieszać z kaszą gryczaną, dodać smażoną cebulę ze skwarkami. Dobrze posolić i doprawić pieprzem do smaku, dodać kminek miętę, wszystko razem wymieszać.
  8. Kiedy ciasto wyrośnie, krótko je zagnieść i podzielić na pół. Każdą połowę rozwałkować na okrągły placek, ułożyć na środku połowę nadzienia, formując równy stożek, odpowiadający wymiarom formy.
  9. Złączyć brzegi ciasta, skleić je tak, by zamknąć nadzienie w środku i uformować okrągły pieróg.
  10. Przełożyć pieróg do natłuszczonej i wysypanej mąką formy sklejeniem do spodu, wyrównać, lekko dociskając ciasto do nadzienia.
  11. Nakłuć wierzch widelcem, posmarować rozkłóconym jajkiem. Posolić i posypać czarnuszką lub kminkiem.
  12. Piec 50 – 60 minut w temperaturze 180 – 190°C, aż pieróg ładnie się zrumieni. Wyjąć pieróg z piekarnika, po 30 minutach wyjąć z formy. Umieścić lekki knot na wierzchu, aby nadzienie i ciasto ściśle do siebie przylegały.

Przepisy kuchni lwowskiej

Wśród sycących dań kuchni lwowskiej jest zupa parzybroda, która przypomina smakiem polski kapuśniak. Na lekką przystawkę można wybrać sałatkę z buraka i suszonych śliwek, a na deser wytrawną chałkę. Każde z tych dań jest dobrze znane, a jednocześnie można je odkryć na nowo.

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości Wydawnictwa Znak.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni