Zapiekanka z kaszy gryczanej z pieczarkami i warzywami korzeniowymi. Przepis na apetyczną kaszę gryczaną. Idealne danie dla oszczędnych

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowa zapiekanka z kaszy gryczanej to przepis na wykorzystanie składników, które zalegają w lodówce np.: resztek ugotowanej kaszy.
Domowa zapiekanka z kaszy gryczanej to przepis na wykorzystanie składników, które zalegają w lodówce np.: resztek ugotowanej kaszy. Getty Images/ Aleksandr Ivanov/zdjęcie ilustracyjne
Zapiekanka z kaszy gryczanej to znakomite danie obiadowe, które nasyci na długo i pomoże wyczyścić lodówkę. Ugotowaną kaszę gryczaną prażoną można zapiekać z pokrojonymi warzywami np.: marchewką, selerem i korzeniem pietruszki. Świetnie sprawdzają się namoczone suszone grzyby lub pieczarki. Podpowiadamy przepis na zapiekankę z kaszy gryczanej.

W skrócie

Kasza gryczana prażona ma wyrazisty, lekko gorzki smak. Świetnie smakuje zapieczona z warzywami korzeniowymi, które szczególnie sprawdzają się w codziennym menu jesienią i zimą. Zobacz przepis na zapiekankę z kaszy gryczanej z pieczarkami.

Zapiekanka z kaszy gryczanej – przepis na sycące danie


Liczba porcji: dla 8 osób.
Czas przygotowania: 45 minut.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 200 g kaszy gryczanej prażonej,
  • 300 g pieczarek,
  • 2 marchewki,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 1/2 bulwy selera,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 30 ml oleju,
  • 10 ml sosu sojowego,
  • opcjonalnie: 200 g sera żółtego np.: goudy.

Jak zrobić zapiekankę z kaszy gryczanej i pieczarek?

Przygotowanie:

  1. Kaszę gryczaną należy opłukać i gotować w 500 ml wrzącej wody przez około 12 minut.
  2. W tym czasie cebulę należy umyć, obrać i pokroić w kostkę. Następnie należy posiekać czosnek.
  3. Pieczarki należy obrać, posiekać w plastry.
  4. Na rozgrzanej patelni z olejem należy przesmażyć na złoto cebulę z czosnkiem i pieczarkami.
  5. Gdy składniki się zarumienią, należy doprawić je sosem sojowym i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  6. Warzywa korzeniowe należy umyć, obrać, pokroić w średnią kostkę i wysmarować 10 ml oleju.
  7. Ugotowaną kaszę gryczaną należy umieścić w naczyniu żaroodpornym, a następnie wymieszać z warzywami korzeniowymi oraz podsmażoną cebulą z pieczarkami.
  8. Opcjonalnie na wierzchu kaszy gryczanej można posypać starty żółty ser.
  9. Zapiekanka z kaszy gryczanej powinna być pieczona przez 20 minut w 180° Celsjusza.

Dodatki do kaszy gryczanej

Do zapiekanki z kaszy gryczanej można dodawać podsmażone mięso mielone wieprzowe lub wołowe. Warto doprawić go suszonymi ziołami np.: tymiankiem, oregano, bazylią i rozmarynem. Jeżeli wolicie wersję dietetyczną zapiekanki, to na obiad sprawdzi się także dodanie pokrojonego na mniejsze kawałki i przesmażonego filetu z kurczaka albo indyka. W wersji dietetycznej można pominąć dodatek żółtego sera.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie