Tradycyjne kluski leniwe jak u babci. Niezawodny szybki i tani obiad. Prosty przepis na pierogi leniwe z białym serem

Pyszne i delikatne kluski leniwe z podsmażoną bułką tartą, cukrem i cynamonem. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij zdjęcie i przesuwaj strzałkami lub gestem.
Pyszne i delikatne kluski leniwe z podsmażoną bułką tartą, cukrem i cynamonem. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij zdjęcie i przesuwaj strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Kluski leniwe to dla wielu z nas jeden z najpiękniejszych smaków dzieciństwa. Nie ma chyba domu, w którym dzieci nie prosiłyby o pierogi leniwe. To popularne danie kuchni polskiej kochają oczywiście także dorośli. I nic dziwnego. Są pyszne, tanie i łatwe w przygotowaniu. Potrzebujesz jedynie białego sera, jajek i mąki pszennej, by w 15 minut zrobić wyśmienity obiad dla całej rodziny. Przekonaj się, jakie są pyszne i wypróbuj przepis na kluski leniwe.

Spis treści

Pierogi leniwe to pomysł na wyjątkowo szybki obiad. Tradycyjnie robi się je z białego sera, jajek i mąki pszennej, opcjonalnie dodając odrobinę masła. Mam dla ciebie bardzo prosty sposób na ich przygotowanie. Proponuję podać kluski leniwe z podsmażoną bułką tartą oraz cukrem i cynamonem.

Zobacz w galerii, jak zrobić kluski leniwe z serem.

Przepis na kluski leniwe

Czas przygotowania: ok. 15 minut.
Liczba porcji: dla 5 osób.
Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g twarogu półtłustego,
  • 2 jajka,
  • ok. 1 szklanka mąki + porcja do podsypywania.

Dodatki do podania:

  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 50 g masła,
  • cynamon,
  • cukier.

Może cię także zainteresować:

Jak zrobić kluski leniwe?

  1. Na stolnicę lub deskę przełóż ser i rozgnieć go za pomocą tłuczka do ziemniaków.
  2. Dodaj do sera jajka i 1/2 szklanki mąki, połącz składniki za pomocą noża.
  3. Następnie dosypuj resztę mąki i zagnieć ciasto rękami. Jeśli ser był bardziej rzadki, dodaj jeszcze pół szklanki mąki. Ciasto powinno być zwarte i ma nie kleić się do rąk, ale nie może być też zbyt twarde.
  4. Pokrój ciasto na 4 części, uformuj z każdej z nich wałek i pokrój w ukośne plasterki.
  5. Gotuj kluski w lekko osolonej wodzie przez 5 minut od momentu wypłynięcia.
  6. Gotowe kluski podawaj jeszcze ciepłe, okraszone tartą bułką podsmażoną na maśle oraz posypane cukrem i cynamonem.
Pyszne i delikatne kluski leniwe z podsmażoną bułką tartą, cukrem i cynamonem. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij zdjęcie i przesuwaj strzałkami lub gestem.

Tradycyjne kluski leniwe jak u babci. Niezawodny szybki i ta...

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto popapraniec

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni