Tradycyjna grochówka z boczkiem. Przepis na danie lepsze niż w wojsku. Lucyna Ćwierczakiewiczowa zdradziła trik na gęstą zupę

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Tradycyjna grochówka przygotowywana jest na bazie żółtego grochu.
Tradycyjna grochówka przygotowywana jest na bazie żółtego grochu. 123rf.com/michelleleephotography
Zupa grochowa to dla wielu osób danie kojarzące się z żywieniem w wojsku lub jako posiłkiem na rajdach turystycznych. Gorące danie wypełnione białkiem, pochodzącym z grochu i mięsa, ma wielu smakoszy. Polecamy sposób na gęstą grochówkę pachnącą majerankiem.

W skrócie

Nasze mamy i babcie w latach PRL-u przygotowywały grochówkę z zasmażką. Jednak Lucyna Ćwierczakiewiczowa podpowiadała gospodyniom domowym inny patent na gęstą zupę. Wystarczyło miękki groch „przefasować przez sito lub gęsty durszak”. Współcześnie wystarczy wyjąć mięso i za pomocą ręcznego blendera zmiksować groch w zupie. Dzięki temu zupa będzie treściwa i o jednolitej konsystencji. Lucyna Ćwierczakiewiczowa w książce „365 obiadów za 5 złotych” radziła wykorzystać do gotowania zupy grochowej wieprzowinę przerośniętą tłuszczem lub ogon wieprzowy. Znana kucharka dopuszczała też użycie świeżej wędzonki. Sprawdź przepis na grochówkę wojskową.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć pomysły na grochówkę

Grochówka – przepis na tradycyjną zupę

Liczba porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 1, 5 godziny
Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 2 litry wody,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • 200 g żeberek bez kości,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 marchewka,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 200 g żółtego łuskanego grochu,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 sztuki ziela angielskiego,
  • 10 g suszonego majeranku.

Do podania:

  • 10 g posiekanego koperku, natki pietruszki lub szczypiorku.

Do smaku:

  • 3 g soli,
  • 3 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

Jak zrobić domowa grochówkę?

Przygotowanie:

  1. Do garnka o grubym dnie należy włożyć pokrojony wędzony boczek i żeberka bez kości. Następnie należy zalać je wodą i zagotować na średnim ogniu.
  2. Potem należy zmniejszyć ogień, jeśli pojawią się białe szumowiny na wierzchu wywaru, to należy je zdjąć przy pomocy sitka. W tym czasie do gotującego się mięsa należy dorzucić przepłukany żółty groch.
  3. Powstająca zupę grochową należy przykryć pokrywką i gotować przez 45 minut. Mniej więcej w połowie tego czasu można danie dosolić.
  4. Gdy groch się gotuje należy umyć, obrać i pokroić w kostkę warzywa.
  5. Gdy będą gotowe trzeba dorzucić je do wywaru wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
  6. Wszystkie składniki należy gotować około 20 minut.
  7. Na oddzielnej patelni należy przesmażyć na rozgrzanym oleju pokrojoną w kostkę cebulę razem z majerankiem.
  8. Gdy cebula będzie złotobrązowa należy dodać ją do zupy.
  9. Z grochówki należy wyjąć liście laurowe i mięso.
  10. Gotową grochówkę należy zmielić blenderem ręcznym, a następnie dodać pokrojone i ugotowane mięso.
  11. Gotową, gorącą zupę należy rozłożyć do talerzy i posypać posiekaną natką pietruszki, koperkiem albo szczypiorkiem.

Postna grochówka według Ćwierczakiewiczowej

Metoda przygotowania Lucyny Ćwierczakiewiczowej, to dla wielu osób przepis babci. Autorka książek kucharskich w swoim przepisie uwzględniała też postną wersję dania. W wersji bez dodatku mięsa zalecała użycie większej ilości grochu, a także wzbogacenie zupy o ugotowaną osobno kaszę perłową. W innej wersji zachęcała do dodania „dużego kawału masła i grzanek”.

Tradycyjna grochówka przygotowywana jest na bazie żółtego grochu.

Tradycyjna grochówka z boczkiem. Przepis na danie lepsze niż...

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Marka tefal w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!