Pieczona brukselka na kolację. Słodko-pikantna przekąska na rodzinny posiłek. Nawet niejadek sięgnie po dokładkę

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Dzięki procesowi karmelizacji brukselka zyskuje słodszy i wyrazistszy smak.
Dzięki procesowi karmelizacji brukselka zyskuje słodszy i wyrazistszy smak. Esin Deniz/Getty Images
Pieczona brukselka to znakomity posiłek na odczarowanie brukselki wśród osób, które mogą wiązać z nią niemiłe wspomnienia. Dzięki procesowi karmelizacji brukselka nabiera wyrazistszego słodkiego smaku, a sos sojowy nadaje im pożądanego słonego smaku. Zobacz przepis na pieczoną brukselkę.

W skrócie

Brukselka pieczona może być podawana jako samodzielny posiłek lub jako dodatek do pieczonego mięsa. Brukselka z piekarnika przygotowywana dla dzieci powinna mieć łagodniejszy smak. Dlatego zachęcamy, aby zrezygnować z dodatku ostrej papryki na rzecz tymianku lub rozmarynu.

Pieczona brukselka – przepis dla całej rodziny

Porcja dla 2-4 osób,
Przygotowanie: 30 minut, w tym pieczenie: 20 minut.

Składniki:

  • 500 g brukselki,
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego,
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka miodu lub cukru trzcinowego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 łyżka wody.

Jak zrobić pieczoną brukselkę?

Przygotowanie:

  1. Piekarnik należy nastawić na 190° Celsjusza z termoobiegiem. W trakcie rozgrzewania należy zająć się brukselką.
  2. Brukselkę należy umyć i obrać z wierzchnich listków. Następnie odciąć końcówkę głąba.
  3. Brukselkę trzeba pokroić na połówki lub ćwiartki.
  4. Na blasze z piekarnika należy ułożyć papier do pieczenia.
  5. W dużej misce należy połączyć sos sojowy i olej. Następnie w misce wymieszać pokrojone brukselki z powstałym sosem.
  6. Brukselkę należy rozłożyć na blaszce z papierem do pieczenia w pojedynczej warstwie, aby warzywa upiekły się równomiernie.
  7. Brukselkę włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec przez 15 minut.
  8. Następnie w misce należy wymieszać wodę z cukrem, słodką i ostrą papryką. Powstałą mieszaniną należy polać pieczoną brukselkę i piec ją jeszcze przez 5 minut.
  9. Brukselka pieczona z miodem jest gotowa do podania, gdy się zarumieni i będzie miękka.

Do czego podawać?

Brukselka pieczona z sosem sojowym może być podawana do purée ziemniaczanego, kuskusu, gotowanej kaszy gryczanej. Natomiast brukselka pieczona z czosnkiem może być składnikiem zupy krem. Miłośnicy mięsa mogą zjeść brukselkę upieczoną z dodatkiem boczku.

Pieczona brukselka z warzywami

Warto pamiętać o tym, że pieczona brukselka może być przyrządzona z innymi warzywami. Szczególnie polecamy warzywa korzeniowe, czyli marchewkę, pietruszkę, selera, a także ziemniaki lub bataty. Pieczona brukselka wzbogaci też dania makaronowe inspirowane kuchnią włoską.

Sprawdź inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie