Trudno się jej oprzeć! Pieczona brukselka w wydaniu słodko-ostrym zasmakuje nawet dzieciom. Przepis na zdrową przekąskę

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Pieczona brukselka zyskuje wyrazisty aromat dzięki karmelizacji i dodatkowi sosu sojowego.
Pieczona brukselka zyskuje wyrazisty aromat dzięki karmelizacji i dodatkowi sosu sojowego. VeselovaElena/ Getty Images
Pieczona brukselka to nie tylko zdrowa, ale także pyszna przekąska, która sprawdzi się również na kolację na ciepło. Robi się ją zaledwie w 10 minut, a gdy się piecze, my chowamy produkty do szafek i czekamy na spektakularne efekty. Dzięki takim dodatkom, jak sos sojowy i cukier, nabiera ona wyrazistego smaku, a przyprawy nadadzą jej ostrości. Podaję przepis na pieczoną brukselkę.

W skrócie

Brukselka pieczona może być podawana jako samodzielny posiłek lub jako dodatek do pieczonego mięsa. Brukselka z piekarnika przygotowywana dla dzieci powinna mieć łagodniejszy smak. Dlatego zachęcamy, aby zrezygnować z dodatku ostrej papryki na rzecz tymianku lub rozmarynu.

Pieczona brukselka – przepis dla całej rodziny

Porcja dla 2-4 osób,
Przygotowanie: 30 minut, w tym pieczenie: 20 minut.

Składniki:Zupa z brukselki to pomysł na zdrowy, sezonowy obiad. Rozgrzeje i dostarczy energii. Sprawdź przepis na sycącą zupę z brukselką

  • 500 g brukselki,
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego,
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka miodu lub cukru trzcinowego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 łyżka wody.

Jak zrobić pieczoną brukselkę?

Przygotowanie:

  1. Piekarnik należy nastawić na 190° Celsjusza z termoobiegiem. W trakcie rozgrzewania należy zająć się brukselką.
  2. Brukselkę należy umyć i obrać z wierzchnich listków. Następnie odciąć końcówkę głąba.
  3. Brukselkę trzeba pokroić na połówki lub ćwiartki.
  4. Na blasze z piekarnika należy ułożyć papier do pieczenia.
  5. W dużej misce należy połączyć sos sojowy i olej. Następnie w misce wymieszać pokrojone brukselki z powstałym sosem.
  6. Brukselkę należy rozłożyć na blaszce z papierem do pieczenia w pojedynczej warstwie, aby warzywa upiekły się równomiernie.
  7. Brukselkę włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec przez 15 minut.
  8. Następnie w misce należy wymieszać wodę z cukrem, słodką i ostrą papryką. Powstałą mieszaniną należy polać pieczoną brukselkę i piec ją jeszcze przez 5 minut.
  9. Brukselka pieczona z miodem jest gotowa do podania, gdy się zarumieni i będzie miękka.

Do czego podawać?

Brukselka pieczona z sosem sojowym może być podawana do purée ziemniaczanego, kuskusu, gotowanej kaszy gryczanej. Natomiast brukselka pieczona z czosnkiem może być składnikiem zupy krem. Miłośnicy mięsa mogą zjeść brukselkę upieczoną z dodatkiem boczku.

Pieczona brukselka z warzywami

Warto pamiętać o tym, że pieczona brukselka może być przyrządzona z innymi warzywami. Szczególnie polecamy warzywa korzeniowe, czyli marchewkę, pietruszkę, selera, a także ziemniaki lub bataty. Pieczona brukselka wzbogaci też dania makaronowe inspirowane kuchnią włoską.

Sprawdź inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera