Na obiad polecam pieczoną brukselkę w słodko-kwaśnym sosie. Nawet dzieci nie będą kręcić na nią nosem. Jej smak potrafi uzależnić

Anna Daniluk
Dzięki pieczeniu w piekarniku brukselka zyskuje głęboki smak, chrupkość i pozostaje zwarta.
Dzięki pieczeniu w piekarniku brukselka zyskuje głęboki smak, chrupkość i pozostaje zwarta. freepik.pl/azerbaijan_stockers/zdjęcie ilustracyjne
Pieczona brukselka to nie tylko zdrowa, ale także pyszna przekąska, która sprawdzi się również na kolację na ciepło. Robi się ją zaledwie w 10 minut, a gdy się piecze, my chowamy produkty do szafek i czekamy na spektakularne efekty. Dzięki takim dodatkom, jak sos sojowy i cukier, nabiera ona wyrazistego smaku, a przyprawy nadają jej ostrości. Podaję przepis na pieczoną brukselkę.

W skrócie

Brukselka pieczona może być podawana jako samodzielny posiłek lub jako dodatek do pieczonego mięsa. Brukselka z piekarnika przygotowywana dla dzieci powinna mieć łagodniejszy smak. Dlatego zachęcamy, aby zrezygnować z dodatku ostrej papryki na rzecz tymianku lub rozmarynu.

Pieczona brukselka – przepis dla całej rodziny

Porcja dla 2-4 osób,
Przygotowanie: 30 minut, w tym pieczenie: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g brukselki,
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego,
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka miodu lub cukru trzcinowego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 łyżka wody.

Jak zrobić pieczoną brukselkę?

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nastaw na 190° Celsjusza z termoobiegiem. W trakcie rozgrzewania przygotuj brukselkę.
  2. Brukselkę umyj i obierz z wierzchnich listków. Następnie odetnij końcówkę głąba.
  3. Brukselkę pokrój na połówki lub ćwiartki w zależności od ich rozmiaru.
  4. Na blasze z piekarnika rozłóż papier do pieczenia.
  5. W dużej misce połącz sos sojowy i olej. Następnie w misce wymieszaj pokrojone brukselki z powstałym sosem.
  6. Brukselkę rozłóż na blaszce z papierem do pieczenia w pojedynczej warstwie, aby warzywa upiekły się równomiernie.
  7. Brukselkę włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut.
  8. Następnie w misce wymieszaj wodę z cukrem lub miodem, słodką i ostrą papryką. Powstałą mieszaniną polej pieczoną brukselkę i piecz ją jeszcze przez 5 minut.
  9. Brukselka pieczona z miodem jest gotowa do podania, gdy się zarumieni i będzie miękka.

Do czego podawać?

Brukselka pieczona z sosem sojowym może być podawana do purée ziemniaczanego, kuskusu, gotowanej kaszy gryczanej. Natomiast brukselka pieczona z czosnkiem może być składnikiem zupy krem. Miłośnicy mięsa mogą zjeść brukselkę upieczoną z dodatkiem boczku.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Poznaj sposób na sycącą zupę brukselkową na żeberkach na obiad: Treściwa zupa brukselkowa na żeberkach jest lepsza niż kapuśniak. Gotuję ją zawsze w deszczowe dni

Pieczona brukselka z warzywami

Warto pamiętać o tym, że pieczona brukselka może być przyrządzona z innymi warzywami. Szczególnie polecamy warzywa korzeniowe, czyli marchewkę, pietruszkę, selera, a także ziemniaki lub bataty. Pieczona brukselka wzbogaci też dania makaronowe inspirowane kuchnią włoską.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Sprawdź inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni