Ten jogurtowiec jest fit i wygląda bajecznie. Przepis na ciasto z galaretkami, bez pieczenia. Dzieci je uwielbiają

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Jogurtowiec gotowy. Jest pyszny i wygląda bajecznie. Życzymy smacznego!
Jogurtowiec gotowy. Jest pyszny i wygląda bajecznie. Życzymy smacznego! Katarzyna Puczyńska
Ciasto jogurtowe z galaretkami, bez pieczenia, jest pyszne i lekkie, dlatego świetnie sprawdzi się latem. Możemy je podać na zimno bez dodatków lub z owocami, np. brzoskwiniami, truskawkami czy malinami. Wypróbuj nasz sprawdzony przepis na ciasto jogurtowe, przygotowane na spodzie z biszkoptów. Dodatek kolorowych galaretek sprawia, że wygląda bajkowo. Zobacz, jak zrobić jogurtowiec krok po kroku. Życzymy smacznego!

Spis treści

Sprawdzone przepisy na ciasta bez pieczenia

Jakie słodkości przygotować latem? Najlepiej takie, które nie wymagają pieczenia. Włączony piekarni dogrzeje dodatkowo mieszkanie, co w upalne dni może być bardzo uciążliwe. Zebraliśmy listę ciast bez pieczenia. Możesz zrobić serniki na twarożku czy np. kakaowe przysmaki na mleku w proszku.

Polecane przepisy na ciasta bez pieczenia:

Mamy dla ciebie przepis na pyszne ciasto jogurtowe. To ciasto bez pieczenia, na jogurcie naturalnym, z owocowymi, kolorowymi galaretkami i spodzie z gotowych biszkoptów. Wierzch ciasta proponujemy ozdobić plasterkami brzoskwini.

Przygotowanie takiego deseru jest proste, ale musimy na nie przeznaczyć trochę czasu i cierpliwości, ponieważ poszczególne masy muszą mieć czas, by dobrze stężeć. Jogurtowiec najlepiej zrobić kilka godzin wcześniej lub nawet dzień przed podaniem. Można przygotować go w keksowej lub prostokątnej formie. Dobrym pomysłem jest zrobić ten smakołyk w tortownicy i podać jako tort.

Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak przygotować ciasto jogurtowe z galaretkami:

Ciasto jogurtowiec z galaretkami - przepis

(czas przygotowania: kilka godzin, zależy od czasu stężenia galaretek)

Jogurtowiec gotowy. Życzymy smacznego!
Jogurtowiec gotowy. Życzymy smacznego! Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 800 g jogurtu naturalnego gęstego lub greckiego,
  • 20 g żelatyny,
  • 6 łyżek przegotowanej, gorącej wody,
  • 4 galaretki owocowe (np. wiśniowa, agrestowa, cytrynowa, brzoskwiniowa),
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 16 g cukru waniliowego lub łyżeczka esencji waniliowej,
  • brzoskwinie z puszki,
  • biszkopty (ilość w zależności od foremki i kształtu biszkopta, np. 9 podłużnych).

Jak zrobić jogurtowiec z galaretkami?

  1. Przygotuj trzy galaretki ( wiśniową, cytrynową i agrestową). Każdą rozmieszaj w 350 ml wrzącej wody i wylej do płaskiego naczynia.
  2. Odstaw galaretki do stężenia, a następnie pokrój je w kostkę.
  3. Żelatynę wymieszaj z przegotowaną, ciepłą wodą.
  4. Jogurt zmiksuj krótko z cukrem i wanilią.
  5. Wlej żelatynę i dokładnie wymieszaj lub zmiksuj.
  6. Dodaj pokrojone galaretki i wymieszaj.
  7. Blaszkę wyłóż dwiema warstwami foli spożywczej.
  8. Na dnie ułóż warstwę biszkoptów i wylej na nią jogurtową masę.
  9. Wstaw ciasto do lodówki by stężało.
  10. Przygotuj brzoskwiniową galaretkę w 350 ml wrzącej wody.
  11. Pokrój brzoskwinie w plasterki.
  12. Gdy jogurtowiec stężeje, udekoruj wierzch plasterkami brzoskwiń i polej tężejącą już galaretką.
  13. Ponownie wstaw ciasto do lodówki.
  14. Podawaj, gdy galaretka dobrze stężeje.
Jogurtowiec gotowy. Jest pyszny i wygląda bajecznie. Życzymy smacznego!

Ten jogurtowiec jest fit i wygląda bajecznie. Przepis na cia...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Ciasto malinowe "Pianka"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie