Spis treści
Sprawdzone przepisy na ciasta bez pieczenia
Jakie słodkości przygotować latem? Najlepiej takie, które nie wymagają pieczenia. Włączony piekarni dogrzeje dodatkowo mieszkanie, co w upalne dni może być bardzo uciążliwe. Zebraliśmy listę ciast bez pieczenia. Możesz zrobić serniki na twarożku czy np. kakaowe przysmaki na mleku w proszku.
Polecane przepisy na ciasta bez pieczenia:
Mamy dla ciebie przepis na pyszne ciasto jogurtowe. To ciasto bez pieczenia, na jogurcie naturalnym, z owocowymi, kolorowymi galaretkami i spodzie z gotowych biszkoptów. Wierzch ciasta proponujemy ozdobić plasterkami brzoskwini.
Przygotowanie takiego deseru jest proste, ale musimy na nie przeznaczyć trochę czasu i cierpliwości, ponieważ poszczególne masy muszą mieć czas, by dobrze stężeć. Jogurtowiec najlepiej zrobić kilka godzin wcześniej lub nawet dzień przed podaniem. Można przygotować go w keksowej lub prostokątnej formie. Dobrym pomysłem jest zrobić ten smakołyk w tortownicy i podać jako tort.
Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak przygotować ciasto jogurtowe z galaretkami:
Ciasto jogurtowiec z galaretkami - przepis
(czas przygotowania: kilka godzin, zależy od czasu stężenia galaretek)

Składniki:
- 800 g jogurtu naturalnego gęstego lub greckiego,
- 20 g żelatyny,
- 6 łyżek przegotowanej, gorącej wody,
- 4 galaretki owocowe (np. wiśniowa, agrestowa, cytrynowa, brzoskwiniowa),
- 3 łyżki cukru pudru,
- 16 g cukru waniliowego lub łyżeczka esencji waniliowej,
- brzoskwinie z puszki,
- biszkopty (ilość w zależności od foremki i kształtu biszkopta, np. 9 podłużnych).
Jak zrobić jogurtowiec z galaretkami?
- Przygotuj trzy galaretki ( wiśniową, cytrynową i agrestową). Każdą rozmieszaj w 350 ml wrzącej wody i wylej do płaskiego naczynia.
- Odstaw galaretki do stężenia, a następnie pokrój je w kostkę.
- Żelatynę wymieszaj z przegotowaną, ciepłą wodą.
- Jogurt zmiksuj krótko z cukrem i wanilią.
- Wlej żelatynę i dokładnie wymieszaj lub zmiksuj.
- Dodaj pokrojone galaretki i wymieszaj.
- Blaszkę wyłóż dwiema warstwami foli spożywczej.
- Na dnie ułóż warstwę biszkoptów i wylej na nią jogurtową masę.
- Wstaw ciasto do lodówki by stężało.
- Przygotuj brzoskwiniową galaretkę w 350 ml wrzącej wody.
- Pokrój brzoskwinie w plasterki.
- Gdy jogurtowiec stężeje, udekoruj wierzch plasterkami brzoskwiń i polej tężejącą już galaretką.
- Ponownie wstaw ciasto do lodówki.
- Podawaj, gdy galaretka dobrze stężeje.
Zobacz także: Puszyste ciasto jogurtowe na deser. Przepis na spodzie z herbatników. Znika do ostatniego okruszka
Ten jogurtowiec jest fit i wygląda bajecznie. Przepis na cia...
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?