W skrócie:
Masz ochotę na szybkie, wilgotne i pyszne ciasto wypełnione orzechami? Polecam ci mój przepis na wyśmienite ciasto z orzechami włoskimi. To wypiek, z którym poradzi sobie nawet ktoś, kto nigdy nie piekł ciasta. Zawsze się udaje, wychodzi pulchne, a jednocześnie wilgotne i bardzo aromatyczne. Orzechy cudownie chrupią, a kandyzowana skórka z pomarańczy dodaje ciastu wspaniałego aromatu. Po upieczeniu możesz dodatkowo udekorować ciasto lukrem.
Ciasto z orzechami włoskimi – przepis na szybki placek z orzechami
Czas przygotowania: 50 minut
Porcja: średnia blacha
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
3-4 szklanki orzechów włoskich,
szklanka mąki,
pół szklanki cukru,
4 łyżki miodu,
3 jajka,
łyżeczka sody oczyszczonej,
3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy.
Jak zrobić szybkie ciasto z orzechami?
Orzechy do ciasta powinny być wyłuskane i podzielone na mniejsze części. Możesz je lekko zmiażdżyć lub posiekać. Część orzechów możesz zostawić do dekoracji.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę.
Żółtka utrzyj z cukrem.
W misce wymieszaj suche składniki. Dodaj masę z żółtek, zmiksuj. Dodaj miód, posiekane orzechy i wymieszaj.
Stopniowo dodawaj pianę z białek i wymieszaj. Na koniec dodaj kandyzowaną skórkę z pomarańczy.
Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta możesz udekorować całymi orzechami. Piecz ciasto ok. 45 minut lub do suchego patyczka.
Gotowe ciasto po ostygnięciu możesz jeszcze udekorować lukrem.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Kulinaria
