Szybkie ciasto z orzechami włoskimi. Pyszny i prosty wypiek do kawy i na deser. Wilgotne, aromatyczne ciasto, którym się zachwycisz

Karolina Głogowska
Ciasto z orzechami to pyszny deser do kawy
Ciasto z orzechami to pyszny deser do kawy Getty Images/Lauri Patterson/zdjęcie ilustracyjne
Wilgotne ciasto z orzechami włoskimi to prosty deser, który zrobisz w kilka chwil. Świetnie smakuje do kawy i możesz je podać jako pyszny deser po obiedzie. Zwłaszcza że jest bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczy połączyć kilka składników. Podczas pieczenia zachwycisz się wspaniałym zapachem, który rozniesie się po całym domu.

W skrócie:

Masz ochotę na szybkie, wilgotne i pyszne ciasto wypełnione orzechami? Polecam ci mój przepis na wyśmienite ciasto z orzechami włoskimi. To wypiek, z którym poradzi sobie nawet ktoś, kto nigdy nie piekł ciasta. Zawsze się udaje, wychodzi pulchne, a jednocześnie wilgotne i bardzo aromatyczne. Orzechy cudownie chrupią, a kandyzowana skórka z pomarańczy dodaje ciastu wspaniałego aromatu. Po upieczeniu możesz dodatkowo udekorować ciasto lukrem.

Ciasto z orzechami włoskimi – przepis na szybki placek z orzechami

Czas przygotowania: 50 minut

Porcja: średnia blacha

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 3-4 szklanki orzechów włoskich,

  • szklanka mąki,

  • pół szklanki cukru,

  • 4 łyżki miodu,

  • 3 jajka,

  • łyżeczka sody oczyszczonej,

  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy.

Jak zrobić szybkie ciasto z orzechami?

  1. Orzechy do ciasta powinny być wyłuskane i podzielone na mniejsze części. Możesz je lekko zmiażdżyć lub posiekać. Część orzechów możesz zostawić do dekoracji.

  2. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.

  3. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę.

  4. Żółtka utrzyj z cukrem.

  5. W misce wymieszaj suche składniki. Dodaj masę z żółtek, zmiksuj. Dodaj miód, posiekane orzechy i wymieszaj.

  6. Stopniowo dodawaj pianę z białek i wymieszaj. Na koniec dodaj kandyzowaną skórkę z pomarańczy.

  7. Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta możesz udekorować całymi orzechami. Piecz ciasto ok. 45 minut lub do suchego patyczka.

  8. Gotowe ciasto po ostygnięciu możesz jeszcze udekorować lukrem.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

G
Grzegorz
Pychota
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni