Szybki sos pieczarkowy - uniwersalny dodatek do obiadu. Przepis na sos pieczarkowy ze śmietaną i natką pietruszki

Katarzyna Puczyńska
Najlepszy sos pieczarkowy. Jest aromatyczny, kremowy i wyśmienity. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Najlepszy sos pieczarkowy. Jest aromatyczny, kremowy i wyśmienity. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Jak zrobić sos pieczarkowy? To bardzo proste! Mam dla ciebie sprawdzony i niezawodny przepis na sos pieczarkowy ze śmietaną i natką pietruszki. To idealny dodatek do obiadu. Możesz go podać np. do kotletów, makaronu czy placków ziemniaczanych. Przekonaj się, jaki jest aromatyczny i kremowy i wypróbuj przepis na najlepszy sos pieczarkowy.

W skrócie:

Szybki sos do obiadu — polecany przepis

Mam dla Ciebie niezawodny przepis na sos pieczarkowy ze śmietanką i natką pietruszki. To doskonały dodatek do obiadu, który możesz bardzo łatwo i szybko przygotować. Najlepiej smakuje z jasnych, świeżych i jędrnych pieczarek. Jest bardzo delikatny, kremowy i aromatyczny. Jeśli wolisz bardziej wyraziste smaki, to możesz urozmaicić go np. przyprawą curry, bazylią, oregano lub chili. Sos pieczarkowy proponuję podać z plackami ziemniaczanymi, makaronem czy ryżem. Możesz polać nim także pieczoną karkówkę lub sznycle z kurczaka. W każdej wersji smakuje wyśmienicie.

Zobacz w galerii, jak zrobisz pyszny sos pieczarkowy.

Przepis na sos pieczarkowy

czas przygotowania: około 30 minut
porcja na: 2 osoby
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 500 g pieczarek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 cebula,
  • 200 ml śmietanki 30 %,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Jak zrobić sos pieczarkowy?

  1. Pieczarki umyj i obierz. Pokrój je na mniejsze kawałki.
  2. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
  3. Umyj i posiekaj natkę pietruszki.
  4. Na patelni rozpuść masło, dodaj pieczarki i podsmażaj kilka minut, aż ładnie się zarumienią.
  5. Dodaj cebulę i czosnek i podsmażaj jeszcze minutę.
  6. Wlej śmietankę i dopraw sos solą, pieprzem i natką pietruszki.
  7. Pogotuj jeszcze 5 minut. Gotowe.
Najlepszy sos pieczarkowy. Jest aromatyczny, kremowy i wyśmienity. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Szybki sos pieczarkowy - uniwersalny dodatek do obiadu. Prze...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Patelnie, do których nic nie przywiera!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni