W skrócie:
Szybki sos do obiadu — polecany przepis
Mam dla Ciebie niezawodny przepis na sos pieczarkowy ze śmietanką i natką pietruszki. To doskonały dodatek do obiadu, który możesz bardzo łatwo i szybko przygotować. Najlepiej smakuje z jasnych, świeżych i jędrnych pieczarek. Jest bardzo delikatny, kremowy i aromatyczny. Jeśli wolisz bardziej wyraziste smaki, to możesz urozmaicić go np. przyprawą curry, bazylią, oregano lub chili. Sos pieczarkowy proponuję podać z plackami ziemniaczanymi, makaronem czy ryżem. Możesz polać nim także pieczoną karkówkę lub sznycle z kurczaka. W każdej wersji smakuje wyśmienicie.
Zobacz w galerii, jak zrobisz pyszny sos pieczarkowy.
Przepis na sos pieczarkowy
czas przygotowania: około 30 minut
porcja na: 2 osoby
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 500 g pieczarek,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 cebula,
- 200 ml śmietanki 30 %,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżeczka soli,
- pół łyżeczki pieprzu,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Jak zrobić sos pieczarkowy?
- Pieczarki umyj i obierz. Pokrój je na mniejsze kawałki.
- Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
- Umyj i posiekaj natkę pietruszki.
- Na patelni rozpuść masło, dodaj pieczarki i podsmażaj kilka minut, aż ładnie się zarumienią.
- Dodaj cebulę i czosnek i podsmażaj jeszcze minutę.
- Wlej śmietankę i dopraw sos solą, pieprzem i natką pietruszki.
- Pogotuj jeszcze 5 minut. Gotowe.
Czytaj także: Najlepszy sos musztardowy. Możesz podać go z jajkiem i ziemniakami. Przepis na szybki i wyśmienity obiad
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
Patelnie, do których nic nie przywiera!
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?