Szukasz przystawki, która pobudzi ciało i umysł? Zrób sałatkę Casanovy, która doda wigoru. Jedno warzywo uznawane jest za afrodyzjak

Anna Daniluk
Chrupiąca sałatka Casanovy to połączenie żółtego sera, selera naciowego i poszatkowanych ziół w sosie majonezowym.
Chrupiąca sałatka Casanovy to połączenie żółtego sera, selera naciowego i poszatkowanych ziół w sosie majonezowym. 123rf.com/zoeytoja/zdjęcie ilustracyjne
Sałatka Casanovy zyskała swoją nazwę przez użycie w niej selera naciowego, który dodaje wigoru i był uznawany za afrodyzjak. Być może historyczny uwodziciel Casanova zajadał się tą sałatką, aby mieć siłę na kolejne spotkania. Wymieszaj łatwo dostępne składniki i ciesz się niezwykłym smakiem. Wypróbuj przepis na prostą sałatkę Casanovy z selerem naciowym na zieloną przystawkę.

W skrócie:

Sałatka Casanovy oprócz zabawnej nazwy ma inne zalety. Robi się ją bez większego trudu, a przy tym wygląda wystawnie. Doskonale sprawdzi się jako przystawka na romantyczną kolację, ale również na codzienny posiłek pełen witamin. Jeśli szukasz pomysłu na zdrową przekąskę, ta sałatka spełni twoje oczekiwania. Zainspirowałam się przepisem Hanny Szymanderskiej podanym w książce „Papatacze, bubliczki i moskole… Co się pod tym kryje?”.

Sałatka Casanovy – przepis z selerem naciowym

Liczba porcji: dla 2-4 osób.

Czas przygotowania: 10 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 150 g selera naciowego,

  • 100 g twardego żółtego sera np.: gouda, gruyère,

  • 1 cebula,

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,

  • 1 łyżeczka soku z cytryny,

  • 2 jajka,

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Sos do sałatki:

  • 4 łyżki majonezu,

  • 1 łyżka soku z cytryny,

  • 1/4 łyżeczki otartej skórki z cytryny,

  • 1 łyżeczka musztardy dijon,

  • 2 korniszony,

  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku,

  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki,

  • 1 łyżeczka posiekanego koperku,

  • 1 łyżeczka posiekanego estragonu,

  • szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu.

Jak zrobić sałatkę Casanovy z selerem naciowym?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku zrób sos. Wymieszaj majonez z musztardą, sokiem z cytryny, skórką cytrynową, solą i pieprzem.

  2. Następnie dodaj drobno posiekane korniszony i posiekaną zieleninę. Dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki do schłodzenia.

  3. Umyte, obrane z wierzchniej warstwy łodygi selera pokrój w cienkie krążki, ser żółty zetrzyj na grubej jarzynowej tarce lub pokrój w cieniutkie słupki.

  4. Cebulę obierz z łupin, umyj pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w drobną kostkę, następnie skrop oliwą i sokiem z cytryny.

  5. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i rozdziel białka od żółtek. Białka pokrój w kostkę, a żółtka posiekaj.

  6. W misce połącz ser z cebulą, selerem i białkami jajek. Składniki sałatki Casanovy polej sosem i dokładnie wymieszaj.

  7. Sałatkę Casanovy posyp posiekanymi żółtkami i udekoruj listkami posiekanej natki pietruszki.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ta prosta sałatka to także pomysł na lunch do pracy lub na rodzinną imprezę. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni