Do świątecznej ryby polecam surówkę z selera z rodzynkami. Dorzucam garść orzechów, aby chrupało. Tak dobra, że będziesz ją podjadać łyżkami

Anna Daniluk
Domowa surówka z selera z rodzynkami i orzechami włoskimi to znakomita przystawka do wędlin, porcji mięsa lub podsmażonych na złoto pierogów.
Domowa surówka z selera z rodzynkami i orzechami włoskimi to znakomita przystawka do wędlin, porcji mięsa lub podsmażonych na złoto pierogów. olepeshkina/123rf.com/zdjęcie ilustracyjne
Domowa surówka z selera z rodzynkami i orzechami i włoskimi to klasyczny dodatek do obiadu. To zdrowa, szybka w przygotowaniu i pełna smaku przystawka dla całej rodziny. Zestawienie chrupiącego selera, soczystego jabłka i słodkich rodzynek sprawia, że nadadzą się zarówno do mięs jak i lekka przekąska. Ten przysmak zrobisz w mniej niż 15 minut.

W skrócie:

Czy szukasz prostego, a jednocześnie smacznego dodatku do obiadu? Dla mnie surówka z selera z rodzynkami to zawsze niezawodny wybór. Jest szybka w przygotowaniu, zdrowa i zachwyca połączeniem delikatnej słodyczy z chrupkością selera i posiekanych orzechów włoskich. To przepis, który sprawdza się zarówno na co dzień jak i od święta. Przekonasz się, jak łatwo można dodać porcję witamin do każdego posiłku.

Surówka z selera z rodzynkami – prosty przepis na dodatek do obiadu

Porcje: dla 4 osób.

Czas przygotowania: 15 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 średni seler korzeniowy o wadze 400 g,

  • 1 marchewka,

  • 1 słodko-kwaśne jabłko,

  • 50 g rodzynek,

  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich,

  • 2 łyżki soku z cytryny lub 1 łyżka octu jabłkowego,

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego,

  • 1 łyżka majonezu,

  • szczypta soli i pieprzu do smaku.

Jak zrobić surówkę z selera z rodzynkami?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku obierz seler i jabłko, a następnie zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Selera możesz pokroić na ćwiartki, które będą poręczniejsze do obierania.

  2. Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj tak jak selera i jabłko.

  3. Następnie skrop starte warzywa i owoce sokiem z cytryny lub octem jabłkowym, aby zachowały jasny kolor i świeżość.

  4. Ulubione rodzynki zalej ciepłą wodą na 5 minut, aby zmiękły, a następnie odcedź je na sitku.

  5. W dużej misce wymieszaj starty seler, jabłko i rodzynki. Dorzuć posiekane orzechy włoskie.

  6. Dodaj jogurt naturalny i majonez.

  7. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

  8. Wszystkie składniki na surówkę z selera z rodzynkami i orzechami włoskimi dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita surówka.

  9. Gotową surówkę z selera z rodzynkami odstaw ją na kilka minut, aby smaki się przegryzły.

Dietetyczne dodatki do surówki z selera z rodzynkami

Jeśli chcesz, aby surówka była lżejsza, zrezygnuj z majonezu i użyj wyłącznie jogurtu naturalnego. Szczególnie polecam wymieszać go z odrobiną startego chrzanu, który doda przysmakowi wyrazistości. Zamiast orzechów włoskich zachęcam cię do użycia uprażonych pestek słonecznika, aby wzbogacić smak i teksturę przystawki. Surówka z selera z rodzynkami smakuje najlepiej świeżo przygotowana, ale możesz ją wykonać dzień wcześniej.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni