W skrócie:
Czy szukasz prostego, a jednocześnie smacznego dodatku do obiadu? Dla mnie surówka z selera z rodzynkami to zawsze niezawodny wybór. Jest szybka w przygotowaniu, zdrowa i zachwyca połączeniem delikatnej słodyczy z chrupkością selera i posiekanych orzechów włoskich. To przepis, który sprawdza się zarówno na co dzień jak i od święta. Przekonasz się, jak łatwo można dodać porcję witamin do każdego posiłku.
Surówka z selera z rodzynkami – prosty przepis na dodatek do obiadu
Porcje: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
1 średni seler korzeniowy o wadze 400 g,
1 marchewka,
1 słodko-kwaśne jabłko,
50 g rodzynek,
1 łyżka posiekanych orzechów włoskich,
2 łyżki soku z cytryny lub 1 łyżka octu jabłkowego,
3 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego,
1 łyżka majonezu,
szczypta soli i pieprzu do smaku.
Jak zrobić surówkę z selera z rodzynkami?
Sposób przygotowania:
Na początku obierz seler i jabłko, a następnie zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Selera możesz pokroić na ćwiartki, które będą poręczniejsze do obierania.
Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj tak jak selera i jabłko.
Następnie skrop starte warzywa i owoce sokiem z cytryny lub octem jabłkowym, aby zachowały jasny kolor i świeżość.
Ulubione rodzynki zalej ciepłą wodą na 5 minut, aby zmiękły, a następnie odcedź je na sitku.
W dużej misce wymieszaj starty seler, jabłko i rodzynki. Dorzuć posiekane orzechy włoskie.
Dodaj jogurt naturalny i majonez.
Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Wszystkie składniki na surówkę z selera z rodzynkami i orzechami włoskimi dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita surówka.
Gotową surówkę z selera z rodzynkami odstaw ją na kilka minut, aby smaki się przegryzły.
Dietetyczne dodatki do surówki z selera z rodzynkami
Jeśli chcesz, aby surówka była lżejsza, zrezygnuj z majonezu i użyj wyłącznie jogurtu naturalnego. Szczególnie polecam wymieszać go z odrobiną startego chrzanu, który doda przysmakowi wyrazistości. Zamiast orzechów włoskich zachęcam cię do użycia uprażonych pestek słonecznika, aby wzbogacić smak i teksturę przystawki. Surówka z selera z rodzynkami smakuje najlepiej świeżo przygotowana, ale możesz ją wykonać dzień wcześniej.
Kulinaria

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!