Sznycel wiedeński, czy sznycel po wiedeńsku? Klasyczny przepis z cielęciny prosto z Austrii

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Tradycyjny sznycel wiedeński przyrządzany jest z cielęciny. Często podawany jest z sałatką ziemniaczaną.
Tradycyjny sznycel wiedeński przyrządzany jest z cielęciny. Często podawany jest z sałatką ziemniaczaną. 123rf.com/bhofack2/zdjęcie ilustracyjne
Sznycel wiedeński to danie, które wiele osób obowiązkowo zamawia podczas wycieczek do stolicy Austrii. W Polsce również znany jest sznycel po wiedeńsku, choć smakosze austriackiej potrawy mogliby się zdziwić sposobem przygotowania i podania. Zobacz przepis na sznycel wiedeński i poznaj kluczowe różnice obu dań.

W skrócie

Oryginalna nazwa sznycla wiedeńskiego to Winer Schnitzel. Tradycyjny kotlet przygotowywany jest z cielęciny, który jest delikatnie roztłuczony i panierowany w bułce tartej. Sznycel cielęcy smażony jest na klarowanym maśle i przed podaniem posypywany posiekaną natką pietruszki oraz plastrem cytryny. Sznycel po wiedeńsku lub w stylu wiedeńskim (Schnitzel Winer Art) to kotlet ze schabu wieprzowego, rzadziej mięsa drobiowego. W Polsce przyjęło podawać się sznycel po wiedeńsku z sadzonym jajkiem. Wypróbuj przepis na sznycel wiedeński z cielęciny.

Sznycel wiedeński – przepis na domowy obiad

Liczba porcji: dla 4 osób.
Stopień trudności: prosty.
Czas przygotowania: 1 godzina.

Składniki:

  • 4 plastry cielęciny z udźca,
  • szczypta soli,
  • 30 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 20 ml mleka lub wody,
  • 100 g bułki tartej.

Do smażenia:

  • 50 ml oleju,
  • 50 g masła klarowanego.

Jak zrobić sznycel wiedeński?

Przygotowanie:

  • Na początku należy ułożyć plastry cielęciny pomiędzy folią spożywczą lub papierem do pieczenia i delikatnie roztłuc metalowym, lub drewnianym tłuczkiem. Mięso należy delikatnie posolić z obu stron.
  • Jajko należy rozkłócić widelcem w miseczce z mlekiem lub wodą.
  • Następnie sznycle wiedeńskie należy obtoczyć w mące, jajku i na końcu panierować w bułce tartej.
  • Na patelni z grubym dnem trzeba rozgrzać olej z masłem klarowanym.
  • Sznycle wiedeńskie należy smażyć z obu stron aż do momentu uzyskania złoto – brązowej barwy.
  • Przed podaniem sznycel wiedeński można odsączyć na papierowym ręczniku.

Czytaj także sposób na kotleta schabowego:

Sposób podania sznycla wiedeńskiego

Domowy sznycel wiedeński można podawać z purée ziemniaczanym, pieczonymi ziemniakami lub chrupiącymi frytkami. Znakomicie sprawdza się także sałatka ziemniaczana ze szczypiorkiem. Wyśmienicie smakuje w towarzystwie świeżej mizerii z koperkiem, surówki z ogórków z dodatkiem octu lub z surówką z młodej kapusty. Sznycel wieprzowy w stylu wiedeńskim można uzupełnić o dodatek domowej ćwikły lub serwować z kiszonymi ogórkami.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni