Na obiad usmaż klasyczny sznycel z jajkiem. Smakuje obłędnie z młodymi ziemniakami. Wyjątkowe danie dla całej rodziny

Anna Daniluk
Domowy sznycel z jajkiem sadzonym to pomysł na klasyczny obiad z wieprzowiny.
Domowy sznycel z jajkiem sadzonym to pomysł na klasyczny obiad z wieprzowiny. freepik/KamranAydinov/zdjęcie ilustracyjne
Wieprzowy sznycel z jajkiem to jedno z tych dań, które przypomina nam tradycyjny obiad jak u babci. Ten klasyczny przepis łączy w sobie delikatność mięsa wieprzowego z rozpływającym się w ustach jajkiem sadzonym. Idealny obiad na co dzień lub na specjalną okazję.

W skrócie:

Sznycel z jajkiem sadzonym to danie, które nie traci od lat popularności. Prostota wykonania, łatwo dostępne składniki i wyjątkowy smak sprawiają, że jest ulubieńcem wielu rodzin. Wypróbuj przepis na domowe danie przypominające gotowanie obiadu przez mamy i babcie. Fenomenalne połączenie chrupiącej panierki, soczystego mięsa i delikatnego jajka sadzonego zadowoli podniebienie nawet najwybredniejszych smakoszy. Poznaj przepis na obłędnego sznycla z jajkiem.

Sznycel z jajkiem – przepis na schabowe w innej formie

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: 1 godzina.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe (ok. 150 g każdy),

  • 4 jajka,

  • 1 szklanka mąki pszennej,

  • 2 jajka do panierowania,

  • 1 szklanka bułki tartej,

  • sól i pieprz do smaku,

  • 50 ml oleju do smażenia,

  • 2 łyżki masła,

  • 20 g natki pietruszki do dekoracji.

Jak zrobić sznycle wieprzowe z jajkiem?

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotuj mięso wieprzowe. Delikatnie rozbij je tłuczkiem do mięsa, aby były cienkie i równe. Posól i oprósz mielonym pieprzem każdą stronę.

  2. Wsyp do jednego talerza mąkę pszenną, w drugim roztrzep jajka, a do trzeciego wsyp bułkę tartą.

  3. Obtocz każdy kotlet najpierw w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej.

  4. Na dużej patelni z grubym dnem na średniej mocy palnika rozgrzej olej.

  5. Smaż kotlety na średnim ogniu z obu stron, aż będą rumiane i chrupiące.

  6. Przełóż kotlety na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odciśnij z nadmiaru tłuszczu.

  7. Na drugiej patelni rozpuść łyżkę klarowanego masła. Wbij jajko i smaż na wolnym ogniu, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.

  8. Jajko sadzone dopraw solą i pieprzem do smaku.

  9. W ten sposób usmaż łącznie cztery jajka, po jednym na kotlet.

  10. Na talerzu ułóż usmażonego sznycla wieprzowego, a na nim delikatnie połóż usmażone jajko sadzone.

  11. Sznycel z jajkiem sadzonym udekoruj przed podaniem drobno pokrojoną natką pietruszki.

  12. Gotowy sznycel z jajkiem doskonale smakuje podany z purée ziemniaczanym i surówką z młodej kapusty.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Niech ten prosty przepis zainspiruje cię do przygotowania domowego obiadu.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni