Sprawdzone przepisy na domowe przetwory. Wiesz, jakie są metody przygotowywania?

Newsroom 360
Newsroom 360
Domowe przetwory powinny znaleźć się w każdej spiżarni. Najlepiej smakują te przygotowane samodzielnie. Są również zdecydowanie zdrowsze i naturalne, niż ich sklepowe odpowiedniki. Najlepiej wybierać sezonowe owoce i warzywa, z własnego ogródka lub zakupione na targu od zaufanego sprzedawcy. Zastanawiasz się, jak przygotować ogórki konserwowe lub sok z aronii? A może chcesz wiedzieć, jak zrobić własnych przecier pomidorowy? Podpowiadamy sprawdzone przepisy na domowe przetwory, które powinny znaleźć się w każdej spiżarni. Wypróbuj i ciesz się pysznym smakiem samodzielnie przygotowanych przetworów. Poznaj różne metody na domowe przetwory.
Domowe przetwory powinny znaleźć się w każdej spiżarni. Najlepiej smakują te przygotowane samodzielnie. Są również zdecydowanie zdrowsze i naturalne, niż ich sklepowe odpowiedniki. Najlepiej wybierać sezonowe owoce i warzywa, z własnego ogródka lub zakupione na targu od zaufanego sprzedawcy. Zastanawiasz się, jak przygotować ogórki konserwowe lub sok z aronii? A może chcesz wiedzieć, jak zrobić własnych przecier pomidorowy? Podpowiadamy sprawdzone przepisy na domowe przetwory, które powinny znaleźć się w każdej spiżarni. Wypróbuj i ciesz się pysznym smakiem samodzielnie przygotowanych przetworów. Poznaj różne metody na domowe przetwory. CC0
Udostępnij:
Domowe przetwory powinny znaleźć się w każdej spiżarni. Najlepiej smakują te przygotowane samodzielnie. Są również zdecydowanie zdrowsze i naturalne, niż ich sklepowe odpowiedniki. Najlepiej wybierać sezonowe owoce i warzywa, z własnego ogródka lub zakupione na targu od zaufanego sprzedawcy. Zastanawiasz się, jak przygotować ogórki konserwowe lub sok z aronii? A może chcesz wiedzieć, jak zrobić własnych przecier pomidorowy? Podpowiadamy sprawdzone przepisy na domowe przetwory, które powinny znaleźć się w każdej spiżarni. Wypróbuj i ciesz się pysznym smakiem samodzielnie przygotowanych przetworów. Poznaj różne metody na domowe przetwory.

Domowe przetwory – podstawowe informacje

Domowe przetwory przygotowujemy końcem lata i początkiem jesieni. Pamiętaj, że owoce i warzywa mają być świeże, ale nie bardzo dojrzałe. Nie mogą być również uszkodzone. Ważne jest również, by wybierać sezonowe produkty.

Oprócz świeżych owoców i warzyw do przetworów będą potrzebne również słoiki. Muszą być starannie umyte i wyparzone lub wyprażone w piekarniku. Jeśli używasz słoików używanych, zwróć uwagę na to, czy nakrętki nie są uszkodzone oraz czy słoik nie przeszedł zapachem produktów, które były w nim wcześniej.

Słoiki trzeba wyparzyć lub wyprażyć. W celu wyparzenia słoików wsadź je do garnka z zimną wodą i doprowadź wodę do wrzenia na wolnym ogniu. W taki sposób wyparzaj słoiki przez 5 min. Następnie pozostaw je do ostygnięcia i porządnie je wysusz. Słoiki można wyparzać również w mikrofali i zmywarce. Innym sposobem jest wyprażanie słoików. Słoiki (bez nakrętek) wsadź na blaszce do piekarnika nagrzanego do 100°C na 5 min. Następnie wyłącz piekarnik i zostaw w nim słoiki do wystygnięcia. Przy tej metodzie nie trzeba wycierać słoików. Pamiętaj jednak, żeby nie wkładać mokrych lub zimnych słoików do piekarnika, bo pękną.

Masz wszystkie potrzebne produkty?

miejsce #1

Lavazza

Lavazza Qualita Rossa ziarnista 1kg

378,00 zł49,89 zł-87%
miejsce #2

Storck

Storck Bombonierka Merci 250G

37,99 zł13,91 zł-63%
miejsce #3

Travellunch

Travellunch Puree Ziemniaczane Z Porem

50,99 zł29,99 zł-41%
miejsce #4

Borjomi

Borjomi Gruzińska Naturalna Woda Mineralna Butelka 1L

12,99 zł8,29 zł-36%
miejsce #5

Tchibo

Tchibo Kawa Cafissimo Box Espresso Brasil 96 Kapsułek

158,45 zł102,57 zł-35%
miejsce #6

Mogu-Mogu Mogu Melon 320Ml

9,44 zł6,10 zł-35%
miejsce #8

Santini

Santini Erytrytol Puder 350g

24,14 zł17,19 zł-29%
miejsce #9

Vegamarket

K2 Sól Gorzka Epsom 500G Siarczan Magnezu Siedmiowodny

17,79 zł12,89 zł-28%
miejsce #10

Diamond

Świeże Grzyby Shiitake Świeże Bio Tacka Około 0,20Kg

19,73 zł14,20 zł-28%
miejsce #11

Kujawski

Kruszwica olej kujawski 5l

94,95 zł69,50 zł-27%
miejsce #12

Pięć Przemian

Pięć Przemian Sól Kłodawska Kamienna Różowa 1Kg

6,80 zł5,42 zł-20%
miejsce #13

7Days Max Waniliowe 110g

3,19 zł2,59 zł-19%
miejsce #15

Wawel

WAWEL 1kg FISTASzKOWE

27,21 zł22,56 zł-17%
miejsce #16

Lindt

Lindt Bombonierka Lindor Assorted 100G

16,37 zł13,99 zł-15%
miejsce #17

Cock Brand

Farmer Brand Makaron Ryżowy 10Mm 400G

10,90 zł9,40 zł-14%
miejsce #18

Soligrano

Soligrano Mieszanka Do Wypieku Chleba Orkiszowego Bio 500g

13,19 zł11,30 zł-14%
miejsce #20

Zupka Yum Yum Kurczak 60G Tajlandia

2,40 zł2,30 zł
Materiały promocyjne partnera

Domowe przetwory – metody przygotowywania

Istnieje kilka metod przygotowywania domowych przetworów. Są to:

  • Marynowanie – marynowanych potraw nie można jeść w dużych ilościach, ponieważ mogą niekorzystnie wpływać wtedy na zdrowie. Najlepiej używać dobrej jakości octu winnego. Marynata musi odstać co najmniej 2-3 tyg. Po otwarciu powinno się je jak najszybciej zjeść.
  • Mrożenie - mrożone owoce i warzywa zachowują niemal wszystkie składniki odżywcze. Warzywa korzeniowe przed mrożeniem warto obrać, pokroić i krótko zagotować. Mrożone owoce i warzyw
  • Kiszenie – kiszonki dobrze wpływają na jelita, pobudzają apetyt i trawienie. Warzywa, które najlepiej nadają się do kiszenia: kapusta, ogórki, buraki, kalafiory, marchew, rzodkiew, cebula. Owoce, które najlepiej się sprawdzą do kiszenia: jabłka, śliwki węgierki, gruszki, także cytryny i winogrona. Owoce powinny być dojrzałe, ale nie przejrzałe. Nie mogą mieć żądnych uszkodzeń i zepsutych części. Owoce i warzywa powinny być całkowicie przykryte sokiem, by nie rozwijała się na nich pleśń.

  • Pasteryzowanie – pasteryzacja jest jedną z najpopularniejszych metod. Technika ta polega na ogrzewaniu produktów do temperatury pomiędzy 60° a 100°C w zamkniętym pojemniku. Są dwie techniki pasteryzacji – na mokro i na sucho.

  • Suszenie – suszone owoce i warzywa tracą swoje witaminy w trakcie suszenia. Suszone owoce doprze wpływają na pracę przewodu pokarmowego. Jednak z racji na ich wysoką kaloryczność nie powinno się ich jeść w dużych ilościach. Najlepiej jest suszyć owoce i warzywa w piekarniku, ponieważ wysoka temperatura dodatkowo zabija drobnoustroje.

Dobry blender to podstawa w kuchni

miejsce #1

Bosch

Bosch MUM5 MUM54251 Biały

1 508,92 zł1 049,00 zł-30%
miejsce #2

Bosch

Bosch MUM48A1 Srebrny

560,69 zł473,00 zł-16%
Materiały promocyjne partnera

Domowe przetwory – przepisy

Podajemy kilka przepisów na domowe przetwory.

  • Ogórki konserwowe - składniki na 3 słoiki: 1 kg ogórków gruntowych, szklanka octu spirytusowego 10%, litr wody, 80 g cukru, łyżka soli kamiennej, 1 marchewka, pół cebuli, 2 ząbki czosnku, pół korzenia chrzanu, 2 gałązki kopru z baldachimami, 4 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, pół łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach, 3 łyżeczki ziaren gorczycy.

Sposób przygotowania:

Do garnka wlej wodę i dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Zagotuj wodę i następnie dodaj sól i cukier. Ponownie zagotuj wodę a następnie zmniejsz ogień i gotuj wywar pod przykryciem przez 10 min. Odstaw garnek z palnika i po chwili wlej ocet. Odstaw do całkowitego przestygnięcia. Następnie marchewki obierz i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i podziel na kawałki. Ząbki obierz i przekrój na pół. Chrzan obierz i pokrój na plasterki. Koper również podziel na mniejsze kawałki. Do słoików wsyp po łyżeczce gorczycy i dodaj po równo pokrojone warzywa. Umyte ogórki wsadzaj do słoików pionowo, jasną stroną do góry. Do słoików wlej zalewę tak, by przykryła ogórki. Od razu zakręcaj słoiki. Ogórki przed schowaniem do spiżarki należy poddać pasteryzacji.

  • Sok z aronii - składniki na 1,2 l: 1 kg owoców aronii, garść liści aronii, 500 g cukru, 500 ml wody.

Sposób przygotowania:

Owoce umyj a następnie zdejmij z gałązek. Owoce z liśćmi umieść w garnku i zalej wodą. Zagotuj wywar pod przykryciem. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 40 min. Po tym czasie nie zdejmuj przykrywki i odstaw do wystygnięcia. Następnie do drugiego garnka przelej sok przez sito. Dodaj cukier. Na małym ogniu gotuj sok ciągle mieszając, by cukier nie osiadł na dnie i się nie przypalił. Jak cukier się rozpuści i sok lekko zagotuje możesz przelać go do butelek.

  • Przecier pomidorowy - składniki na 1,2 l: 2 kg pomidorów, 5 g cukru, 5 g soli, szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

Pomidory pokrój na mniejsze kawałki i zagotuj. Na małym ogniu gotuj je tak długo, aż się rozgotują. Rozgotowane pomidory przecieraj przez sitko do naczynia. Zagotuj przecier z przyprawami. Gotuj tak długo, aż uzyskasz satysfakcjonującą gęstość.

Ułatw sobie kuchenne wyzwania

miejsce #1

Bosch

Bosch MUM5 MUM54A00

1 040,00 zł799,00 zł-23%
miejsce #2

Bosch

Bosch MUM48A1 Srebrny

560,69 zł473,00 zł-16%
Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne ciekawe promocje

Okazje

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie