Soczysty indyk z grilla krok po kroku. Ta marynata doda niezapomnianego smaku. Zaskocz gości wyrazistym smakiem

Sekret soczystego i aromatycznego indyka z grilla tkwi w marynacie. Sprawdź nasz przepis. Kliknij galerię i oglądaj zdjęcia.
Sekret soczystego i aromatycznego indyka z grilla tkwi w marynacie. Sprawdź nasz przepis. Kliknij galerię i oglądaj zdjęcia. Katarzyna Puczyńska
Marzysz o soczystym indyku z grilla? Niezbędna będzie wyrazista w smaku marynata. Mam dla ciebie rewelacyjny przepis z miodem, chili i czosnkiem. To proste, szybkie i efektowne danie grillowe, które zrobi furorę podczas spotkań rodzinnych, urodzin pod chmurką lub w czasie majówki. Sprawdź nasz przepis na delikatny filet z indyka.

W skrócie

Mięso z grilla – sprawdzony przepis

Zastanawiasz się, jakie mięso przygotować na grillu? Proponuję pyszne filety z indyka w marynacie z miodu, czosnku i chilli. Całość dopełniają aromatyczne zioła prowansalskie i tymianek. Mięso przygotujesz w kilka minut. Później wystarczy dać mu odpocząć w marynacie i następnie usmażyć na grillu na złoty kolor. Tak przygotowane mięso możesz podać np. z sałatką ziemniaczaną lub sosem czosnkowym.

Zobacz w galerii, jak przygotować grillowany filet z indyka

Przepis na indyka z grilla

Czas przygotowania: ok. 10 min + marynowanie ok. 1,5 godziny+ smażeni na grillu: ok. 10 minut.
Liczba porcji: na 4 osoby.
Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • ok. 700 g filetu z indyka,
  • 5 łyżek oliwy,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/3 łyżeczki chilli,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • szczypta soli.

Jak zrobić pierś z indyka na grillu? ?

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od pokrojenia filetu z indyka na porcje.
  2. Każdy kawałek mięsa rozbij lekko tłuczkiem, by miały jednakową grubość.
  3. W miseczce wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny i miodem.
  4. Ząbek czosnku rozgnieć lub drobno posiekaj i dodaj do marynaty.
  5. Na koniec wsyp zioła prowansalskie, chilli, szczyptę soli i tymianek. Całość wymieszaj.
  6. Kawałki indyka smaruj dokładnie marynatą i układaj w oddzielnym naczyniu. Wykorzystaj całą marynatę.
  7. Mięso przykryj i odstaw do lodówki na ok. półtorej godziny.
  8. Wyjmij zamarynowane filety z indyka z lodówki na co najmniej pół godziny przed grillowaniem.
  9. Grilluj mięso po kilka minut z obu stron, na złoty kolor.
  10. Możesz układać mięso bezpośrednio na ciepłym ruszcie lub na specjalnych tackach do grillowania.

Co zrobić na grilla? Polecane przepisy

Wiosna w pełni. Coraz częściej mamy okazję do spędzenia czasu na świeżym powietrzu i przygotowania pysznych dań. Nie muszą to być skomplikowane potrawy. Pyszne mięso, np. karkówkę lub indyka, doprawisz samodzielnie w kilka minut. Możesz skorzystać np. z mojego przepisu na miękką i soczystą karkówkę w marynacie z ketchupu . Dobrym pomysłem na mięsne danie z grilla są także kofty z karkówki, czyli szaszłyki z mięsa mielonego. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy doprawić mielone mięso, uformować na patyczkach i grillować.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Oprócz karkówki warto sięgnąć także po mięso drobiowe. Pysznie smakuję grillowany filet z kurczaka lub szaszłyki w jogurtowej marynacie z curry.

Jeśli nie masz ochoty na mięso, wypróbuj przepis na pstrąga z grilla lub warzywa np. pyszne grillowane bataty.

Sekret soczystego i aromatycznego indyka z grilla tkwi w marynacie. Sprawdź nasz przepis. Kliknij galerię i oglądaj zdjęcia.

Soczysty indyk z grilla krok po kroku. Ta marynata doda niez...

Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

k
kirk hammet
indyki hodują ludzi na mięso - cda.pl
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni