Soczyste domowe żelki. Prosty i szybki przepis na pyszne żelki z soku pomarańczowego. Zachwycą dzieci i dorosłych

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Jak zrobić domowe żelki? To bardzo proste! Zobacz przepis na pyszne żelki z soku pomarańczowego.
Jak zrobić domowe żelki? To bardzo proste! Zobacz przepis na pyszne żelki z soku pomarańczowego. Katarzyna Puczyńska
Żelki to dla wielu ulubiony przysmak z dzieciństwa. Podpowiadam, jak je przygotować w domowej, zdrowszej wersji. Potrzebujesz m.in. soku wyciśniętego z pomarańczy, by w kilkanaście minut zrobić pyszne, owocowe smakołyki. Przekonaj się, jakie to proste i wypróbuj przepis na domowe żelki.

W skrócie:

Mam dla Ciebie bardzo prosty i szybki przepis na domowe słodycze, czyli pyszne żelki pomarańczowe. Możesz przygotować je w specjalnych silikonowych foremkach do żelek lub w innych małych formach silikonowych np. na babeczki, czekoladki czy na kostki lodu. Jeśli twoje pomarańcze nie były dostatecznie słodkie, to dodaj do żelek nieco miodu lub cukru pudry. Polecam także dosmakować je nieco kwaśnym sokiem z cytryny oraz dodać esencji waniliowej dla pięknego zapachu.

Zobacz w galerii, jak przygotować pyszne domowe żelki pomarańczowe.

Przepis na domowe żelki

czas przygotowania:15 minut + 1 godzina w lodówce
porcja na: ok. 20 żelek
poziom trudności:

Składniki:

  • 150 ml soku wyciśniętego z pomarańczy (ok. 2 duże pomarańcze),
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 6 łyżeczek żelatyny,
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • opcjonalnie 1 łyżka miodu lub cukru pudru.

Jak zrobić żelki?

  1. Umyj pomarańcze i wyciśnij z nich sok.
  2. Do garnka wsyp żelatynę i zalej ją sokiem pomarańczowym.
  3. Dodaj łyżkę soku z cytryny.
  4. Odstaw całość na 10 minut.
  5. Po tym czasie ustaw garnek na najmniejszym ogniu i cały czas mieszając, lekko podgrzej masę, aż żelatyna się rozpuści.
    Uwaga: żelatyny nie wolno zagotować, bo straci swoje właściwości.
  6. Spróbuj masę, jeśli to konieczne to dosłodź ją miodem lub cukrem pudrem. Dodaj esencję waniliową, dla pięknego zapachu. Wymieszaj.
  7. Przelej masę do silikonowych foremek na żelki, małe babeczki czy kostki lodu.
  8. Odstaw na godzinę do lodówki.
  9. Wyjmij żelki z silikonowych foremek. Gotowe.

Z czego można zrobić domowe żelki? Najlepsze smaki

Domowe żelki to zdrowsza wersja popularnej przekąski. Smakują wyśmienicie i są do tego bardzo proste do przygotowania. Potrzebujesz świeżego soku. Najlepsze smaki uzyskasz z soku:

  • pomarańczowego,
  • jabłkowego
  • marchewkowego,
  • wiśniowego.

Żelki możesz przygotować także z owoców leśnych np. z malin, truskawek czy porzeczek. Pamiętaj, by owoce najpierw wycisnąć, a następnie przecedzić sok przez gęste sitko. Dzięki temu nasze żelki będą gładkie, bez charakterystycznych dla leśnych owoców pestek.

Zobacz także: Miękkie kokosanki na maśle, czyli pyszny dodatek do kawy czy herbaty. Wypróbuj łatwy i niezawodny przepis na kokosanki

Jak zrobić domowe żelki? To bardzo proste! Zobacz przepis na pyszne żelki z soku pomarańczowego.

Soczyste domowe żelki. Prosty i szybki przepis na pyszne żel...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Pij soki na zdrowie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni