W skrócie
Domowy sos z żurawiny można przygotować ze świeżych lub suszonych owoców. W starych przepisach z XIX wieku do sosu żurawinowego dodawano łyżkę musztardy, aby zaostrzyć jej smak. Współcześnie nie jest to koniecznie, ale można eksperymentować z dodatkiem korzennych przypraw. Zobacz przepis na domowy sos ze świeżej żurawiny.
Sos żurawinowy – przepis na dodatek do pieczonego mięsa
Liczba porcji: 300 ml.
Czas przygotowania: 20 minut.
Składniki:
- 300 g świeżych owoców żurawiny,
- 150 g cukru kryształu,
- 200 ml soku pomarańczowego lub wody.
Opcjonalnie:
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej.
Jak zrobić sos żurawinowy?
Przygotowanie:
- Do garnka o grubym dnie należy wlać sok pomarańczowy i dodać do niego cukier. Składniki należy podgrzewać na wolnym ogniu, aż do rozpuszczenia cukru.
- Następnie dodaj świeżą żurawinę i gotuj przez około 10 minut, aż zaczną strzelać. Opcjonalnie dopraw cynamonem i gałką muszkatołową.
- Gdy żurawina się rozpadnie, należy odstawić ją do wystudzenia. Sos żurawinowy gęstnieje podczas schładzania.
- Sos żurawinowy jest gotowy do podania.
Przyprawy do sosu
W Stanach Zjednoczonych do sosu żurawinowego dodaje się otartą skórkę z pomarańczy. W Polsce żurawinę łączy się np.: z czerwonymi porzeczkami, suszonymi wiśniami lub rodzynkami. Zamiast cukru białego kryształu można też wykorzystać cukier trzcinowy, który będzie dodawał karmelowego posmaku.
Sos żurawinowy z konfitury
Domowa konfitura zazwyczaj przygotowywana jest z dwóch składników: świeżych owoców i cukru. Jesienią i zimą wystarczy zawartość słoiczka około 200 ml umieścić w garnku i rozrzedzić wodą, sokiem pomarańczowym albo sokiem jabłkowym. Taki sos należy podgrzewać, cały czas mieszając, aż uzyska się jednolitą konsystencję.
Do czego używać sos żurawinowy?
Domowy sos z żurawiny można używać nie tylko do pieczonego mięsa. Taki dodatek świetnie pasuje do serów dojrzewających i serów pleśniowych. W Polsce sos żurawinowy często serwowany jest do grillowanego oscypka albo sera camembert. Taki sos to także intrygujący dodatek do smażonej wątróbki z cebulą.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Odmierzaj składniki precyzyjnie
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?