Sałatka z łososia i nektarynek jest lekka, a jednocześnie sycąca. Te pyszności przygotowuje się w kwadrans!

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Wiosną i latem warto korzystać ze świeżych warzyw i owoców. Spróbuj ich w takiej odsłonie.
Wiosną i latem warto korzystać ze świeżych warzyw i owoców. Spróbuj ich w takiej odsłonie. Katarzyna Puczyńska
Sałatka z łososia i nektarynek to propozycja na ciepłe dni, gdy mamy ochotę na coś lekkiego i zdrowego, bez gotowania i wymyślnych składników. Wiosna i lato zachęcają do diety pełnej warzyw i owoców, warto z ich dobrodziejstwa skorzystać. Sałatka jest idealna na obiad bądź kolację, a do jej przygotowania wystarczy zaledwie kwadrans i kilka składników. Charakteru całości nadaje sos winegret z musztardy francuskiej. Zobacz, jak przygotować to danie.

Sałatki na lato

W ciepłe dni nie zawsze mamy ochotę na ciężkie potrawy jak pieczone mięsa czy smażone kotlety. Warto wówczas sięgać po przepisy na lekkie dania, które są szybkie i proste do zrobienia. Przygotowaliśmy dla Ciebie listę sałatek, które możesz zrobić na obiad lub podać na lunch czy przystawkę.

4 lekkie sałatki na lato:

Proponujemy też przepis na pyszną i lekką sałatkę z łososiem wędzonym i nektarynkami. Do sałatki możesz przygotować sos winegret z musztardą francuską. Ma ona ostry smak i zawiera całe ziarenka gorczycy. Będzie idealnie komponować się ze słodką nektarynką. Jeśli nie lubisz cebuli, możesz zastąpić ją np. szczypiorkiem.

Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak zrobić sałatkę z łososia i nektarynek:

Łosoś i jego właściwości

Sałatka z łososia i nektarynek jest nie tylko pyszna, lekka, ale przede wszystkim zdrowa. Łosoś jest chętnie wykorzystywany w kuchni, m.in. do sałatek i do obiadu, np. w wersji smażonej. Docenia się go nie tylko ze względu na smak, ale też z powodu jego właściwości odżywczych i zdrowotnych. Łosoś jest bogatym źródłem m.in.:

  • łatwo przyswajalnego białka,
  • aminokwasów,
  • wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3.

Zawiera wiele cennych dla naszego zdrowia witamin i minerałów. Na przykład:

  • witaminy z grupy B – B1, B2, B3, B6, B9, B12,
  • witaminy A, E, D,
  • potas,
  • fosfor,
  • selen,
  • wapń,
  • żelazo,
  • magnez,
  • cynk,
  • jod,
  • niacyna.

Nektarynki - właściwości

Nektarynka to odmiana brzoskwini, o gładkiej skórce i bardziej zwartym miąższu. Mimo, że jest słodka i soczysta to mogą ją bez obaw spożywać osoby na diecie niskokalorycznej - w 100 g produktu jest 48 kcal. Nektarynka ma także niski indeks glikemieczny (35) oraz dużo witamin i składników mineralnych.

Czytaj także: Zasada 9-5-2-1-0 ochroni przed otyłością dzieci i całą rodzinę. Na czym polega? Zmień wasze nawyki i wypróbuj proste sposoby na zdrowie

Nektarynka zawiera:

  • witaminę C,
  • witaminę A,
  • witaminę E,
  • witaminy z grupy B,
  • kwas foliowy,
  • beta-karoten,
  • błonnik,
  • żelazo,
  • potas,
  • wapń,
  • magnez.

Właściwości nektarynki:

  • reguluje przemianę materii,
  • zapobiega zaparciom,
  • wspomaga układ odpornościowy,
  • wzmacnia wzrok,
  • poprawia wygląd skóry, nadaje jej ciepły odcień,
  • zwalcza stres.

Przepis na sałatkę z łososia i nektarynek

(porcja dla 2 osób, czas przygotowania: 15 minut)

Łososia pokrój w paseczki.  Ser pokrój w kostkę. Wszystkie składniki poukładaj na sałatce.
Łososia pokrój w paseczki. Ser pokrój w kostkę. Wszystkie składniki poukładaj na sałatce. Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 100 g łososia wędzonego
  • 2 nektarynki
  • 500 g roszponki
  • cebula czerwona
  • 80 g sera feta lub sera bałkańskiego
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej lub musztardy ostrej
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić sałatkę z łososiem i nektarynkami?

  1. Przygotowanie sałatki zacznij od obrania i pokrojenia czerwonej cebuli w piórka. Przełóż je do miseczki i posól dużą szczyptą soli.
  2. Umyj roszponkę, osusz i rozłóż na dwa duże półmiski lub talerze.
  3. Nektarynkę umyj, pokrój i rozłóż na roszponkę.
  4. Łososia pokrój na paseczki i dodaj do sałatki.
  5. Serek pokrój w kostkę i rozłóż na półmiski.
  6. Cebulę przełóż na ręcznik papierowy, delikatnie odciśnij i poukładaj na sałatce.
  7. Na koniec przygotuj sos: musztardę, miód, sok z cytryny oraz olej wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  8. Polej sałatkę sosem. Gotowe.

Sałatka z łososia gotowa. Życzymy smacznego!

Wiosną i latem warto korzystać ze świeżych warzyw i owoców. Spróbuj ich w takiej odsłonie.

Sałatka z łososia i nektarynek jest lekka, a jednocześnie sy...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera

Ciasto malinowe "Pianka"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie