Sałatka z buraków i rukoli pełna witamin. Wypróbuj przepis na szybką przystawkę pełną witamin. Pyszne danie dla smakoszy ciecierzycy

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Prosta i szybka sałatka z buraków i rukoli to propozycja idealna na lunch lub jako zdrowa przystawka na obiad.
Prosta i szybka sałatka z buraków i rukoli to propozycja idealna na lunch lub jako zdrowa przystawka na obiad. Anna Daniluk
Sałatka z buraków, rukoli i uprażonymi pestkami słonecznika to zdrowa przekąska na lato. Świetnie smakuje podana na lekki obiad. Składniki można też wziąć jako lunch do pracy i przed spożyciem połączyć z sosem musztardowym. Podpowiadamy przepis na lekką sałatkę z buraków i rukoli z pieczoną ciecierzycą.

W skrócie

Prosta sałatka z gotowanych buraków może mieć wiele odmian. Do ugotowanych warzyw i liści rukoli warto dodawać źródło białka w postaci pieczonej ciecierzycy. Chrupiącym dodatkiem są także uprażone pestki słonecznika. Dobrze sprawdzają się także uprażone i posiekane orzechy laskowe albo orzechy włoskie. Ponadto smak warzyw i strączków uzupełniony jest pokrojoną w kostkę fetą, która nadaje daniu słoności. Zobacz prosty przepis na zdrową sałatkę z buraków i rukoli.

Sałata z buraków, rukoli i słonecznika – przepis na lekki lunch

Liczba porcji: dla 1 – 2 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 garście rukoli,
  • 2 ugotowane buraki,
  • 1 łyżka pestek słonecznika,
  • 150 g ciecierzycy,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 łyżka kuminu,
  • 30 g fety.

Sos do sałatki z buraków i rukoli:

  • 1 łyżka musztardy Dijon,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego, ryżowego lub 1 łyżka soku z cytryny.

Jak zrobić sałatkę z buraków i rukoli?

Przygotowanie:

  1. Ugotowane buraki należy drobno pokroić na plastry przy użyciu noża lub szatkownicy.
  2. Liście rukoli należy umyć, osuszyć i ułożyć równomiernie na talerzu wraz z burakami.
  3. Ciecierzycę należy rozsmarować oliwą wymieszaną z kuminem i piec w 190° Celsjusza przez 15 minut.
  4. Na suchej i rozgrzanej patelni trzeba uprażyć pestki słonecznika.
  5. Następnie 2 łyżki upieczonej ciecierzycy można rozłożyć na burakach z rukolą. Pozostałą ciecierzycę polecamy użyć do domowego hummusu.
  6. Fetę trzeba pokroić w kostkę i ułożyć na pozostałych składnikach sałatki.
  7. Składniki sosu do sałatki trzeba umieścić w małym słoiku, zamknąć zakrętką i potrząsać energicznymi ruchami, aż powstanie gładka emulsja.
  8. Gotowym sosem należy polać sałatkę tuż przed podaniem.

Sposób podania sałatki z buraków

Sałatkę z buraków można podać z kromkami świeżego chleba lub podpieczonymi na złoto w piekarniku grzankami. Jeżeli nie przepadacie za fetą, to świetnym zamiennikiem będzie ogrzana do temperatury pokojowej mozzarella.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Herbata z płatków dzikiej róży

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.