W skrócie
Mam dla ciebie przepis na wyjątkowo delikatną i pyszną sałatkę łabędzi puch, która pięknie wygląda i pysznie smakuje. Proponujemy przygotować porcje za pomocą specjalnej obręczy, ale jeśli jej nie masz to nic straconego. Wystarczy ułożyć sałatkę warstwami w szklaneczkach lub połączyć całość w dużej szklanej salaterce.
Zobacz w galerii etapy przygotowania sałatki łabędzi puch
Przepis na sałatkę łabędzi puch
Czas przygotowania: ok. 30 minut.
Liczba porcji: dla 6 osób.
Poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- 200 g szynki z kurczaka,
- 290 g marynowanej cebulki perłowej białej lub żółtej,
- 100 g żółtego sera,
- 6 ugotowanych ziemniaków, średniej wielkości,
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- pół kapusty pekińskiej średniej wielkości,
- majonez,
- szczypta soli i pieprzu.
Jak zrobić sałatkę łabędzi puch?
- Przygotowanie sałatki zacznij od pokrojenia wszystkich składników, do oddzielnych miseczek, by wygodnie było ci nakładać warstwy sałatki na talerz.
- Szynkę i ser pokrój w drobną kostkę. Majonez wymieszaj z solą i pieprzem.
- Cebulki przekrój na połówki.
- Ugotowane i przestudzone jajka obierz. Do jednej miseczki przełóż żółtka, a do drugiej białka.
- Zetrzyj żółtka i białka na tarce na małych oczkach lub drobno posiekaj.
- Kapustę pekińską umyj i osusz. Następnie posiekaj ją na małe kawałki.
- Ugotowane i przestudzone ziemniaki zetrzyj na tarce na jarzynowych oczkach lub pokrój w drobną kostkę.
- Zacznij przygotowanie porcji sałatki. Możesz pomóc sobie specjalną obręczą. Kolejne warstwy sałatki będziesz smarować niewielką ilością majonezu, dlatego przygotuj sobie małą łyżeczkę lub silikonowy pędzelek.
- Najpierw posmaruj majonezem talerzyk, w miejscu gdzie będziesz wykładać sałatkę.
- Następnie kładź kolejno: ziemniaki, majonez, cebulkę, wędlinę, majonez, białko, majonez, ser, żółtko, majonez, kapusta pekińska.
- Przygotuj tak wszystkie porcje sałatki.
Zobacz także: Pyszna sałatka z winogronem na lunch. Prosty przepis na przystawkę z kurczakiem. Jeden składnik doda chrupkości
Sprawdź też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Piecz z przyjemnością!
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?