Sałatka łabędzi puch to hit. Sprawdź przepis na sałatkę z szynką, jajkami i kapustą pekińską. Fenomenalna przystawka nie tylko na Wielkanoc

Przygotowanie sałatki zacznij od pokrojenia wszystkich składników,. Najlepiej przełożyć je do oddzielnych miseczek. Dzięki temu wygodniej będzie układać warstwy sałatki na talerz.
Przygotowanie sałatki zacznij od pokrojenia wszystkich składników,. Najlepiej przełożyć je do oddzielnych miseczek. Dzięki temu wygodniej będzie układać warstwy sałatki na talerz. Katarzyna Puczyńska
Sałatka łabędzi puch pięknie wygląda i wyśmienicie smakuje. Przygotuj ją na Wielkanoc, a twoi bliscy będą zachwyceni. To warstwowa sałatka z szynką z kurczaka, jajkiem, ziemniakami i kapustą pekińską. Całość dopełnia pyszny i prosty sos majonezowy. Przekonaj się, jak wyśmienicie smakuje i wypróbuj przepis na sałatkę łabędzi puch.

W skrócie

Mam dla ciebie przepis na wyjątkowo delikatną i pyszną sałatkę łabędzi puch, która pięknie wygląda i pysznie smakuje. Proponujemy przygotować porcje za pomocą specjalnej obręczy, ale jeśli jej nie masz to nic straconego. Wystarczy ułożyć sałatkę warstwami w szklaneczkach lub połączyć całość w dużej szklanej salaterce.

Zobacz w galerii etapy przygotowania sałatki łabędzi puch

Przepis na sałatkę łabędzi puch

Czas przygotowania: ok. 30 minut.
Liczba porcji: dla 6 osób.
Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 200 g szynki z kurczaka,
  • 290 g marynowanej cebulki perłowej białej lub żółtej,
  • 100 g żółtego sera,
  • 6 ugotowanych ziemniaków, średniej wielkości,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • pół kapusty pekińskiej średniej wielkości,
  • majonez,
  • szczypta soli i pieprzu.

Jak zrobić sałatkę łabędzi puch?

  1. Przygotowanie sałatki zacznij od pokrojenia wszystkich składników, do oddzielnych miseczek, by wygodnie było ci nakładać warstwy sałatki na talerz.
  2. Szynkę i ser pokrój w drobną kostkę. Majonez wymieszaj z solą i pieprzem.
  3. Cebulki przekrój na połówki.
  4. Ugotowane i przestudzone jajka obierz. Do jednej miseczki przełóż żółtka, a do drugiej białka.
  5. Zetrzyj żółtka i białka na tarce na małych oczkach lub drobno posiekaj.
  6. Kapustę pekińską umyj i osusz. Następnie posiekaj ją na małe kawałki.
  7. Ugotowane i przestudzone ziemniaki zetrzyj na tarce na jarzynowych oczkach lub pokrój w drobną kostkę.
  8. Zacznij przygotowanie porcji sałatki. Możesz pomóc sobie specjalną obręczą. Kolejne warstwy sałatki będziesz smarować niewielką ilością majonezu, dlatego przygotuj sobie małą łyżeczkę lub silikonowy pędzelek.
  9. Najpierw posmaruj majonezem talerzyk, w miejscu gdzie będziesz wykładać sałatkę.
  10. Następnie kładź kolejno: ziemniaki, majonez, cebulkę, wędlinę, majonez, białko, majonez, ser, żółtko, majonez, kapusta pekińska.
  11. Przygotuj tak wszystkie porcje sałatki.
Przygotowanie sałatki zacznij od pokrojenia wszystkich składników,. Najlepiej przełożyć je do oddzielnych miseczek. Dzięki temu wygodniej będzie układać warstwy sałatki na talerz.

Sałatka łabędzi puch to hit. Sprawdź przepis na sałatkę z sz...

Sprawdź też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Piecz z przyjemnością!

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni