Różyczki z jabłek na deser. Przepis na szybki podwieczorek na jesień. Przysmak poleca Plate by Kate

Kasia Nowicka
Prosty i ekspresowy przepis na jabłka w cieście francuskim umili podwieczorek w rodzinnym gronie.
Prosty i ekspresowy przepis na jabłka w cieście francuskim umili podwieczorek w rodzinnym gronie. Kasia Nowicka
Różyczki z jabłek to banalnie prosty, niezwykle efektowny i błyskawiczny deser, który nie raz uratował mi życie, gdy do drzwi zapukali niezapowiedziani goście. Pyszny i prosty, czyli tak, jak lubimy najbardziej. Różyczki z jabłek zachwycają urodą i uwodzą smakiem. Sprawdź, jak zrobić różyczki z jabłek. Przepis poleca Kasia Nowicka, autorka bloga Plate by Kate.

W skrócie

Po przepis na różyczki z jabłek sięgam w sytuacjach awaryjnych: gdy do drzwi puka ktoś z niezapowiedzianą wizytą, gdy brak mi czasu na przygotowanie bardziej pracochłonnego deseru albo kiedy rodzina domaga się czegoś słodkiego. W dodatku, by wyczarować deser, wystarczy tylko kilka składników, które najpewniej macie w swojej kuchni, a jeśli nie to na pewno są w pobliskim markecie albo dyskoncie.

Różyczki z jabłek - przepis na szybki deser

Szarlotka w wersji dla zabieganych i deser, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie. Są śliczne jak jadalne mini-rzeźby, a w nos uderza maślany zapach i aromat cynamonu. Po prostu bajka! I to bajka, którą sami możemy sobie zrobić.

Porcja dla 6 osób.
Przygotowanie: 15 minut.
Pieczenie: 30 minut.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 2 średnie jabłka,
  • 50 g migdałów,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • sok z połówki cytryny.

Do posypania:

  • cukier puder

Jak zrobić różyczki z jabłkami?

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Formę na 6 sztuk muffinek wysmaruj masłem.
  2. Jabłka przekrój na pół, łyżeczką albo ostrym nożem usuń gniazda nasienne. Za pomocą ostrego noża albo mandoliny pokrój jabłka w cieniutkie plasterki. Skrop sokiem z cytryny. Włóż do mikrofalówki i podgrzewaj około minuty na najwyższej mocy, tak by jabłka lekko zmiękły. Ostudź.
  3. Ciasto rozwałkować na grubość 2 milimetrów. Pokrój wzdłuż na 6 pasków.
  4. Migdały z cynamonem zmiel w malakserze na drobną mączkę.
  5. Ułóż jedną szóstą plastrów jabłek na górnej połowie każdego paska tak, by nieobrane brzegi plastrów jabłek lekko wystawały ponad ciasto. Posyp jabłka mielonymi migdałami, następnie złóż ciasto na pół, przykrywając jabłka z migdałami i dociśnij.
  6. Zwiń jeden pasek ciasta z jabłkami, aby uformować różę.
  7. Piecz przez 25 do 30 minut, aż ciasto francuskie się upiecze – powinno być jędrne w dotyku, o jasnozłotym kolorze.
  8. Podawaj oprószone cukrem pudrem.

Błyskawiczny patent na różyczki z jabłek

Podstawa to jabłka i warto je starannie wybrać. Ja najbardziej lubię lekko kwaskowe, takie, które nadają się na upieczenie szarlotki. Jabłka zbyt słodkie sprawią, że deser będzie zbyt słodki. Użyć możesz dosłownie każdej odmiany. Warto poeksperymentować i sprawdzić, która kombinacja w różyczkach z jabłek smakuje Ci najbardziej.

W mojej lodówce zawsze znajdziesz rulon gotowego ciasta francuskiego. Na przygotowanie go samodzielnie zwykle nie mam czasu. By pięknie się listkowało, trzeba sporo cierpliwości i dobrego planu. To ze sklepu nie jest gorsze, pod warunkiem, że w składzie ma masło, a nie tłuszcz palmowy. Warto czytać etykiety.

Tyle składników w zasadzie wystarczy, żeby przygotować różyczki z jabłek, ale jeśli dodacie do nich mielone migdały i cynamon to z piekarnika wyjmiecie mercedesa, a nie deser. Do deseru pasują też orzechy włoskie albo pekan. W każdej wersji będzie pysznie.

Zobacz także: Przepis na szarlotkę sypaną

Cieplutkie różyczki z jabłek wystarczy odstawić na blat na 5-10 minut, aby ostygły. Potem delikatnie wyjąć z formy i oprószyć cukrem pudrem. Możesz je podać na ciepło z gałką lodów (najlepiej tych domowych). W każdej wersji znikną błyskawicznie.

PS. Jeśli lubisz ciasta z jabłkami wypróbuj koniecznie tartę z jabłkami i słonym karmelem. Jest równie piękna i pyszna.

Więcej przepisów znajdziesz na blogu Plate By Kate. Kulinarne nowości można też obejrzeć na Facebooku i zaobserwować profil na Instagramie.

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie