Rozgrzewająca zupa z zielonej soczewicy to pomysł na pożywny obiad. Aromatyczne przyprawy dodają jej charakteru. Pyszne danie w kilka chwil

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Zupa z zielonej soczewicy to pomysł na szybkie, rozgrzewające danie
Zupa z zielonej soczewicy to pomysł na szybkie, rozgrzewające danie Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Rozgrzewająca, pożywna zupa z soczewicy to pomysł na szybki, tani i smaczny obiad. Wystarczy dodać do niej typowo zimowe warzywa oraz podkręcić nieco smak wyrazistymi przyprawami. Cała rodzina będzie się zajadać pyszną zupą z zieloną soczewicą.

W skrócie

Zimą chętnie zajadamy rozgrzewające i jednocześnie pożywne zupy. Jedną z propozycji, która doskonale spełnia oba te warunki są wszelkiego rodzaju zupy z soczewicy. Przepisów na to danie jest sporo, ponieważ soczewicę można podawać na wiele sposobów, doskonale komponuje się ona z różnymi warzywami oraz przyprawami. Jedną z najpopularniejszych potraw z tej rośliny strączkowej jest indyjska zupa dahl. Dzisiaj chciałabym ci zaproponować zupę z zielonej soczewicy, która świetnie smakuje z polskimi warzywami oraz dodatkiem orientalnych przypraw, łatwych do kupienia w supermarkecie. Proponuję wersję wegetariańską zupy z soczewicy, ale możesz dodać do niej także mięso, np. wędzoną kiełbaskę. Dodaj ją wówczas na samym początku, razem z warzywami.

Zupa z soczewicy zielonej – przepis na rozgrzewające, pożywne danie

Czas przygotowania: 40 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • szklanka zielonej soczewicy,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 2 marchewki,
  • 3 ziemniaki,
  • cebula,
  • 0,5 litra bulionu,
  • łyżka masła,
  • łyżeczka przyprawy garam masala (opcjonalnie),
  • łyżeczka kuminu,
  • łyżka soku z cytryny,
  • sól, pieprz.

Jak ugotować pożywną zupę z soczewicy?

  1. Cebulę i ziemniaki pokroiłam w kostkę, marchewkę w talarki, a seler w półplasterki.
  2. W garnku z grubym dnem rozgrzałam masło, wrzuciłam na nie warzywa, dodałam soczewicę, garam masalę i kumin. Dusiłam 5 minut.
  3. Dolałam bulion i gotowałam zupę aż warzywa oraz soczewica zmiękły. Zupę można rozrzedzić wodą.
  4. Doprawiłam zupę z soczewicy solą i pieprzem. Na koniec dodałam sok z cytryny. Nie wolno dodawać go wcześniej, ponieważ ziemniaki i soczewica nie zmiękną.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Uprawa warzyw w czerwcu - bez tego nie będzie dobrych zbiorów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.