Żółte curry z batatem. Ten prosty przepis może cię zaskoczyć. Tajskie curry zrobisz z łatwo dostępnych składników

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Żółte curry możemy podać z ryżem lub makaronem typu wstążki
Żółte curry możemy podać z ryżem lub makaronem typu wstążki Karolina Głogowska
Pikantne, żółte curry z warzyw to pomysł na pożywny i rozgrzewający obiad. Robi się je z łatwo dostępnych składników, a przygotowanie nie zajmie nam więcej niż pół godziny. Prosty przepis na curry przywiozłam z Tajlandii, ale bez problemu zrobisz je z polskich składników.

W skrócie

Różne rodzaje curry

Nazwy „curry” używa się w kuchni w dwojakim rozumieniu. Możemy mieć na myśli mieszankę przypraw, w skład których wchodzi najczęściej kumin, kardamon, cynamon, imbir oraz chili. Można kupić gotowe curry lub przygotować je samemu. Curry to także sposób przyrządzania potraw, najczęściej właśnie z użyciem wymienionej wyżej mieszanki. Wywodzi się z Indii, ale szybko rozprzestrzeniło się na całą kuchnię azjatycką. Używa się do niego różnych warzyw, tak naprawdę w zależności od upodobań. W restauracjach na całym świecie możemy spotkać trzy podstawowe rodzaje curry: czerwone, żółte lub zielone.

Polecam także: Amerykańska zapiekanka z chleba

Co dodawać do curry?

Przepis na żółte curry, które chcę ci dzisiaj zaproponować, przywiozłam z Tajlandii. Byłam bardzo zdziwiona, kiedy na talerzu, oprócz papryki, która często pojawia się w tym daniu, znalazłam jeszcze ziemniaki oraz bataty. Połączenie okazało się jednak bardzo udane. Taka potrawa jest nie tylko smaczna, ale również bardzo pożywna. Możesz do niej dodać także cukinię, boczniaki, a nawet ananasa. Choć najczęściej jada się curry z ryżem, to jadłam również tę potrawę podaną z makaronem podobnym do naszych wstążek. W curry najlepszy jest nie tylko jego smak, ale również to, że można puścić wodze fantazji, kiedy się je gotuje. Do przygotowania curry przyda nam się wok, ale nie jest to niezbędne. Wystarczy duża, głęboka patelnia. Gotowe danie powinno się posypać tajską bazylią, ale równie dobrze smakuje ze zwykłą pietruszką. Jeśli koniecznie musisz dodać do tego dania mięso, możesz obsmażyć pierś z kurczaka i dodać ją do curry pod koniec gotowania.

Zobacz, jak przygotowuję żółte curry po tajsku

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Uprawa warzyw w czerwcu - bez tego nie będzie dobrych zbiorów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.